18 Kwietnia 2026, 10:13:28 czas Polski

Autor Wątek: rolki do strugarki  (Przeczytany 5338 razy)

Offline marek20

rolki do strugarki
« dnia: 27 Stycznia 2016, 16:44:37 czas Polski »
Witam. Zastanawiam się nad wyborem rolek prowadzących a mianowicie na przykład takich tylko tańszych.
http://www.dodrewnaimetalu.pl/stojak-rolkowy-pr.html
Pomożecie? z góry dziękuję za odpowiedź :)

akwa-stolarz

• Gość
Odp: rolki do strugarki
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2016, 17:22:54 czas Polski »
Jeśli miałbym dać za sztukę 80 zł lub więcej, to wolałbym zrobić samemu.

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Przemcio

« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2016, 18:52:13 czas Polski wysłana przez Przemcio »

Offline Jureq

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Stycznia 2016, 19:10:19 czas Polski »
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline Przemcio

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Stycznia 2016, 20:42:31 czas Polski »
A można po stolarsku zrobić z drewna :)

Nawet jak ktoś nie ma tokarki to rolke można użyć z walka do ciasta. :) Reszta to juz chwila moment i jest nie chiński i niepowtarzalny :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Stycznia 2016, 20:47:30 czas Polski »
rolke można użyć z walka do ciasta.

Rolka nie jest praktyczna , lepsza jest powierzchnia ślizgu wypukła .

Offline Przemcio

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Stycznia 2016, 21:51:01 czas Polski »
A dlaczemu??

Widziałem pare wlasnie na zasadzie ślizgu ale rolka wydawała mi  sensowniejsza.

Możesz wytłumaczyć ??

Offline marek20

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2016, 21:53:28 czas Polski »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Stycznia 2016, 22:05:15 czas Polski »
Proste
Koniec deski ( listwy cienkiej ) musi trafić w rolkę  , lub być na niej położony (co nie jest łatwe jak dociskasz element do stołu  dwoma rękami  , a koniec  materiału  Ci się obwiesza w dół ).
Zbyt obwieszony element przewróci stojak  itp. Zaś jeśli jest pochylnia ,  to ślizgnie się po niej i jest ok.W drewnie nie ma tak dużego tarcia by musiała być rolka , a na silę to można ją założyć lekko wystającą z pochylni. No i bardzo upierdliwe jest ustawianie rolki na wysokość jak regulujemy ustawienie stołu np. przy strugarce grubościówce , gdzie wskazane jest by strugany element był unoszony trochę do góry podczas  wychodzenia z maszyny.

Offline marek20

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2016, 22:18:43 czas Polski »
Wiadomo do strugania listeweczek nie trzeba takiego stojaka ale kantówki 100x100mm mogą być już lekko ciężkie

Offline Przemcio

rolki do strugarki
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Stycznia 2016, 22:35:46 czas Polski »
Przy cieniutkich listwach zwieszających się z blatu może i tak No ale właśnie chyba tu chodzi o ciężkie belki. Juz przy ponad 2m 125x60 ostatnio miałem problem sam przestrugać na mojej maszynie ( blat 70cm) gdyby nie pomoc żony przy podawaniu i potem przy odbieraniu belki nic by z tego nie było. A wystarczyły by właśnie 2 rolki i było by po problemie :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Stycznia 2016, 11:35:27 czas Polski »
Wiadomo do strugania listeweczek nie trzeba takiego stojaka ale kantówki 100x100mm mogą być już lekko ciężkie

Myślisz teoretycznie , a ja daję na tacy rozwiązanie wzięte z praktyki.

Cienkie  jak i grube elementy potrzebują czasem podparcia i nieraz zastosowanie rolek może być przyczyną wypadku zaś pochylnia nie.
Dam przykład
Odcinasz wąski zrzyn z szerokiej deski długiej np 3m . blat pilarki ma dł. 1m . Przy końcu cięcia zwiesza się deska na tyle że wymaga podparcia bo nie jesteś jej  wstanie utrzymać .Deska z racji jej sztywności wjechała na rolki , a  zrzyn ? On że jest cienki to się zgiął i wchodzi nam gdzieś pod rolkę  lub w nią i klinuje się. A my musimy nadal pchać naszą nieszczęsną deskę , co doprowadza do przewrócenia się podpory rolkowej i decha leci w dół , co może różnie się zakończyć .
Przy pochylni cienki kawałek będzie się podnosił szurając po niej i o nic nie zawadzi.
To samo dotyczy obrabiania elementów cienkich czy grubych np  na frezarce dolnowrzecionowej , gdzie zachodzi zjawisko drgania sprężystego w momencie nagłego zeskoku końcówki materiału z rolki itp.
Rolki to najlepiej nadają się np przy ukośnicy , a do strugarki grubościówki szersza deska jako przedłużenie stołu odbiorczego , oparta na tym stole jednym końcem , a drugi podparty  z możliwością regulacji wysokości . Ostrugany  materiał jedzie sobie po tej desce , nie opada na podłogę , a my mamy czas by spokojnie go potem zdjąć po włożeniu następnej deski  do  strugarki itd.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Stycznia 2016, 14:44:08 czas Polski »
Wiem Tomku o co ci chodzi :)

I napewno masz racje :) i w wielu przypadkach np w tych co opisywałeś fakt moze byc to niebezpieczne.

Co do teoretyzowania to może nie o teorie chodzi a o ostatnia sytuacje. Ciezka belka na pochylni jest nie do utrzymania na strugarce w rękach dociskając do walka i do stołu. Wiec wychodzi ze nie ma idealnego rozwiązania do wszystkiego.  W tym przypadku kilka rolek od poczatku stołu na równi z nim  lub stół z kulkami jako przedłużenie jak u Roberta (liroroberta) byłby najlepszym rozwiązaniem.

Powoli bede musiał coś wymyślić bo bede mieć więcej grubych belek do strugania. I nie takich "małych" 125x70 dł 2m tylko 140x140 dł 4m i tu juz nie chce kłopotać żony.

Offline marek20

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lutego 2016, 19:14:25 czas Polski »
Rolki zamówione tak dla "testów" jak dobrze pójdzie będą w czwartek :)

Offline marek20

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lutego 2016, 18:45:08 czas Polski »
Oj rolki przyszły już dawno, ale nie miałem czasu napisać. Napiszę tylko jedno, że są mocne :)