14 Maja 2026, 23:38:57 czas Polski

Autor Wątek: FARBA KREDOWA  (Przeczytany 6572 razy)

Offline studio tata

Odp: FARBA KREDOWA
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Stycznia 2016, 20:49:24 czas Polski »
pozdr

Offline krit 6

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Stycznia 2016, 10:24:41 czas Polski »
Pigment - http://olx.pl/oferta/farba
  to jest już gotowa farba kredowa do malowania ścian. Ma w sobie wszystkie składniki, tylko kleju pewnie nie ma w odpowiedniej ilości. Myślę, że jak byś spróbował ją ulepszyć, to  wystarczy dodać klej i masz gotową.  Ja robiłem białą bazę z kredy bo nie potrzebowałem innych kolorów. W sklepie w którym masz klej są też naturalne pigmenty z gliny, trochę kosztują, ale jak masz tą gotową farbę kredową to pigmenty Ci nie potrzebne. Pamiętaj tylko, aby klej w trakcie podgrzewania pierwszy raz nie przekroczył temp. 60 stopni C. a później jak by trzeba podgrzać nie może być więcej jak 45 stopni, bo wtedy traci właściwości i" szczypie"- to znaczy tworzą się małe punkciki, których nie da się zamalować. Jak Ci zostanie, to w słoik, zakręć i do miesiąca w lodówce może czekać. Farba jak jest zimna ma konsystencję zsiadłego mleka, nie jest popsuta tylko do podgrzania (40 st. C), i dalej można pracować.

Offline jurd

« Odpowiedź #17 dnia: 01 Lutego 2016, 13:22:44 czas Polski »
@krit 6, dzięki za wskazówki. Za niedługo zabiorę się za stare drewniane drzwi i właśnie takiej farby chcę użyć. Jak jeszcze żonę namówię na sponsoring to kupię pigmenty, kredę i klej. Jak nie to taką mieszankę do tego producenta z Czeladzi + klej. Jakiego wałka można użyć do takiej farby?

Offline krit 6

« Odpowiedź #18 dnia: 01 Lutego 2016, 20:55:29 czas Polski »
Ja maluję pędzlem, ale popytaj dziewczyn na blogu to Ci powiedzą.