08 Lipca 2026, 17:44:47 czas Polski

Autor Wątek: Cześć  (Przeczytany 2314 razy)

Dentarg

• Gość
Cześć
« dnia: 30 Stycznia 2016, 13:17:30 czas Polski »
Cześć,

Mam na imię Łukasz i mam już prawie 40 lat :). Na forum trafiłem po troszę przez kanał YT Jarka a trochę przez google i wyszukiwanie opinii o elektronarzędziach.

Jestem totalnym amatorem jeśli chodzi o pracę w drewnie. Swoją wiedzę czerpię przede wszystkim z YT, kanały: Paul Sellers, Wood Whisperer, Jay Bates, Jimmy Diresta, Matthias Wandel, Matthew Cremona, Frank Howarth (czyli sami najlepsi) i ostatnio też Jarek Ostaszewski (lepszego kanału po polsku nie znalazłem!).

Z powodu tego, że oglądam przede wszystkim anglojęzyczne kanały na YT, nie znam polskich nazw narzędzi i technik stolarskich (także proszę o wyrozumiałość).
Moje zaplecze narzędziowe to: akumulatorowa wiertarko-wkrętarka Makity, chińska pilarka tarczowa z marketu za ~120PLN (nie da się nią ciąć z kątem 90 st ;)), strug Stanleya, dłuto 25mm z Casto, jakieś dorobne narzędzia lepszej lub gorszej jakości (raczej gorszej), kilkanaście wierteł. Kilkanaście zacisków, większości słabej jakości (najlepsze to Stalco - IMHO super stosunek jakości do ceny). Mam dobry odkurzacz (Starmix) do odsysania trocin i różnych cieżkich prac w domu. Narzędzia z reguły kupuje z konieczności, gdy trzeba wykonać jakieś prace w domu i wiem, że jak zrobię to sam, to będę miał zrobione najlepiej jak potrfię i w 9/10 przypadkach taniej niż gdyby robił mi to fachowiec (lub "fachowiec"). Oczywiście marzy mi się dobry warsztat (obecnie warsztat to 1/3 garażu 24m2 :)), ale nie mogę sobie obecnie pozwolić na taką ekstawagancję :).

Praca w drewnie to moje najnowsze hobby (choć 25 lat temu z drewna robiłem modele latające), wiadomości wyniesione z lekcji techniki w podstawówce i LO z perspektywy czasu wydają się totalnie bezużyteczne a momentami nawet niebezpieczne, dlatego uczę się wszystkiego od nowa. Jak na razie mam jeszcze wszystkie palce (i chcę, żeby tak zostało). Staram się przestrzegać przepisów BHP (maska, okulary, gdy trzeba to rękawice, ochrona słuchu, odsysanie trocin).
Oprócz pracy w drewnie robię wszystkie prace domowe jakie tylko jestem w stanie (unikam hydraulicznych prac, bo woda nie jest moim sprzymierzeńcem :)). Czyli, naprawiałem i uszczelniałem dach z dachówek, dach z gontu. Tynkowałem, gipsowałem i malowałem ściany, naprawiałem elektrykę, przerobiłem oświetlenie w garażu na lepsze, itp itd.

Z drewna na razie zrobiłem:
- stół na taras - wyszło 30% taniej niż z IKEI (a mogło wyjść jeszcze taniej jakbym drewna nie kupował w Casto), jakość podobna, a idealnie dopasowany do potrzeb.
- regał(y) 3,5mX2mX40cm do garażu (wyszło tak sobie jeśli chodzi o jakość, ale funkcjonalnie - REWELACJA),
- tymczasową ławeczkę roboczą (dwie kobyłki i blat z 10x10),
- wieszak(i) na drewno (4 czy 5 małych wieszaków, każdy 100kg utrzymuje),
- karmnik (brzydki bo trzeba było robić szybko),
- ławeczkę do wiatrołapu, żeby mój synek mógł sobie usiąść jak zakłada buty wychodząc do przedszkola (a dodatkowo półka na buty, torby, czapki, itp) - nie wyszło idealnie, ale jak na narzędzia którymi robiłem, to też rewelka :).
Pewnie zrobiłem jeszcze jakieś bzdety, o których teraz nie pamiętam, powyższymi pracami pochwalę się w galerii. Raczej nikomu nimi nie zaimponuje, ale być może komuś przydadzą się takie pomysły lub dzięki nim będzie mógł uniknąć błędów jakie popełniłem ja :).

Na forum na pewno będę szukać porad odnośnie narzędzi jakie będę chciał kupić w najbliższym czasie i pewnie trochę porad odnośnie technik obróbki drewna.
Muszę kupić jakąś pilarkę stacjonarną, najpewniej ukośnicę bo stołowej trochę się jeszcze boję ;), po za tym cieć wzdłużnych prawie nie planuję, a poprzecznych zdarzało mi się robić kilkadziesiąt w jednym projekcie.

pzdr,

Offline SpecPiotr

Odp: Cześć
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2016, 13:26:10 czas Polski »
Nooo Panie Lukaszu, zes sie Pan tyle rozlpisal a dalej nie wiemy skad jestes ;)
Witamy serdecznie
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2016, 13:29:09 czas Polski »
Witaj i powodzenia  :)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2016, 13:47:58 czas Polski »
Cześć.

Z ukosnicami to jest tak, że zarówno ona jak i pilarka służą do cięcia, ale w ukośnicy jest więcej ruchomych elementów, a co za tym idzie - kilka punktów w których mogą tworzyć się luzy. Zatem można dojść do wniosku, że taniej można kupić tarczówke z dwóch powodów.
Za niższą cenę mamy bardziej uniwersalny sprzęt i ze swojej budowy jest prostszy, więc bardziej precyzyjny - tu ważne - w kontekście tej samej ceny obu narzędzi. Ukosnica z definicji musi być ultra precyzyjna, ale nie każdy chińczyk, to rozumie.

Ja używam tej ukośnicy i jak będziesz jednak kapòwke chciał, to AEG jest dobrym wyborem.
www.ceneo.pl/26839297

Offline Przemcio

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Stycznia 2016, 15:20:28 czas Polski »
Cześć i powodzenia :) 

Offline krist138

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Stycznia 2016, 16:04:04 czas Polski »
Witam powodzenia

Offline marek20

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2016, 16:09:48 czas Polski »
witam :)

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2016, 16:29:27 czas Polski »
Witaj, witamy serdecznie na forum. Pogratulować, faktycznie elegancko się przedstawiłeś. W drewnie koty poszły za płoty, teraz na pewno będziesz miał dużo frajdy z kolejnych projektów.

Offline tomasko

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2016, 16:36:55 czas Polski »
Witaj  8)
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2016, 21:48:50 czas Polski »
Witaj.
Nie przejmuj się. Jak ktoś ma dom to ciągle jest coś do zrobienia i co za tym idzie do nauczenia.
Powodzenia!

Offline morosoph

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Stycznia 2016, 00:09:03 czas Polski »
Radości w drewnie poszukuj :) Witam

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Stycznia 2016, 00:15:42 czas Polski »
Jestem totalnym amatorem jeśli chodzi o pracę w drewnie. Swoją wiedzę czerpię przede wszystkim z YT, kanały: Paul Sellers, Wood Whisperer, Jay Bates, Jimmy Diresta, Matthias Wandel, Matthew Cremona, Frank Howarth (czyli sami najlepsi) i ostatnio też Jarek Ostaszewski (lepszego kanału po polsku nie znalazłem!).
Bo nie ma!
Fajnie się przywitałeś i nawet przeczytałem do końca ;D

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2016, 01:26:20 czas Polski »
Witam

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2016, 20:59:07 czas Polski »
W profilu widać ... obecnie z Bydgoszczy, a dokładnie z jej zachodniej cześci.