09 Maja 2026, 15:34:01 czas Polski

Autor Wątek: Samochód 7 osobowy...Toyota verso  (Przeczytany 12756 razy)

Offline JarekM

Odp: Samochód 7 osobowy...Toyota verso
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Stycznia 2016, 18:52:36 czas Polski »
Witam. Jak mogę coś od siebie dorzucić. Mam Zafirkę B z 2006 roku - kupiona w Gorzowie Wielkopolskim - szukać po necie Pana Andrzeja (forum zafiry) - kupiłem, jestem zadowolony (jak coś "odpukać" by się działo z autem, to wszystko idzie z nim załatwić).
Trzeba wiadomo oglądać i sprawdzać czułe punkty, albo walnąć przegląd w ASO (około 300 zł).
Jechałem po tego Opla prawie 500 km z Katowic i nie żałuję ani jednego kilometra (silnik 1,8 benzyna - po zatankowaniu do pełna prawie od zera, pokazał na trasie prawie 900km do przejechania - w mieście spokojnie na pełnym baku mogę zrobić z 600-700km. zależnie od ciężkości nogi ;) )

Nie jest to żadna reklama, jakby ktoś tak pomyślał. Mam go od kwietnia i specjalnych wielkich inwestycji nie było (z wyjątkiem modułu CIM - okazał się po 3 tygodniach uszkodzony, ale dostałem NOWY z serwisu z Niemiec - z zamówienia p.Andrzeja - zapłaciłem 300 zł za wymianę w ASO w Tychach (moduł dostałem "gratis") + bieżące (olej itp).

Z tego co pamiętam to szukać go trzeba zafiry gratka pl

Może ta opinia coś komuś da :)
Ps. Nie polecam silników do tego modelu 1.6 i diesla (można w niedługim czasie popłynąć finansowo)

Offline Jureq

« Odpowiedź #16 dnia: 30 Stycznia 2016, 19:18:32 czas Polski »
mając 5 osobową rodzinę z opcją jej powiększenia szukałbym mimo wszytko czegoś sporo większego niż Verso - jeśli zamierzasz wozić komplet to nie zapomnij o wózku i nieuchronnej masie bambetli a tego do żadnej osobówki nie wciśniesz więc proponuję pomyśleć o prawdziwym vanie w rodzaju Multivana, Voyagera, Vito itp. nawet wersji 6 os.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Stycznia 2016, 19:34:30 czas Polski »
Ja bym celował w Forda s-maxa. Sam będę się przesiadal niedługo

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

kozio

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Stycznia 2016, 19:56:00 czas Polski »
S-maxa kupił kumpel. auto z 2008 i cały czas coś się w nim dzieje...
Ja mam zafirkę z 2003r 2,0 dti i nie narzekam. Co prawda co jakiś czas trza zajrzeć ale grubszych napraw nie robiłem od 6 lat kiedy ją nabyłem.
Jeśli chodzi o 7 osobową rodzinę to odradzam bo za mała. Fajna sprawa jak chwilowo trza podjechać taką grupą z jednym trzeźwym kierowcą, ale na co dzień odpada. Szukałbym jakiegoś typowego vana typu Voyager.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Stycznia 2016, 20:10:50 czas Polski »
Voyager drogi w utrzymaniu strasznie. S max po liftingu mniej awaryjny. 
Teraz będzie tak, że każdy użytkownik forum będzie Ci zachwalal i polecał to czym jeździ lub co kupiła jego sąsiadka,  szwagier itp.
Suma sumarum, każde auto może być zarówno awaryjne jak i bezawaryjne.  Czytając fora można tylko gorączki dostać.  nowe galaxy lub s max mają najmniej negatywnych opini z tego co się orientowalem. Najważniejsze to omijać handlarzy i komisy samochodowe.

Offline krzkos86

« Odpowiedź #20 dnia: 30 Stycznia 2016, 20:19:29 czas Polski »
Verso sobie odpusc. Te 2 dodatkowe fotele to jakieś nieporozumienie. Jeśli dla 5 osób to ok fajne auto ale nic więcej. miałem verso z 2005 praktycznie od nowości i przy 216tys zaczęły się cyrki silnik d4d 2.0 diesel.  Naprawa wtryskowow. Upalone złącze przy guziki start. I wginająca się tylna klapa ( blacha). Brat miał zafire chyba 1.7 i powiem ze dużo więcej miejsca w środku ale tez 7 osób tylko na krótkie trasy bez bagażu.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Stycznia 2016, 20:23:06 czas Polski »
No to ja coś od siebie dodam. Każde auto typu Zafira, Corolla Verso, Touran, C4 Grand Picasso itd to zwykłe kompakty. Zafira to trochę wyższa Astra. Corolla Verso to troszkę większa Corolla itd. Są to samochody małe, a 3 rząd siedzeń dodany jest jako ciekawostka dla mnie. Korzystać z niego mogą raczej małe dzieci. Przejedźcie się w ten sposób z 500km to zobaczycie o czym mówię. Wiem, że maluchem się jeździło po 7 i wyło wporzo. Pytanie, czy o taki komfort chodzi? Kiedy w tych samochodach rozłożysz 3 rząd siedzeń - bagażnik jest mniejszy niż w Tico. A gdzie tu włożyć wózek? Jeżeli chcesz mieć jakiś bagażnik przy 6 osobach na pokładzie, to pozostaje ci jedynie wybór między czymś z trojaczek Galaxy/Sharan/Alhambra - całkiem niezłe samochody. Za 30k można poszukać czegoś fajnego. Teść ma taki samochód już 3 lata, 2002 rok, 2.0 pb+lpg, i auto z komisu kupił, nawet nie sprawdzał go zbyt dobrze, ale chyba dobrze trafił. Jedyne co to cewka mu padła, a tak to same eksploatacyjne sprawy. Przy 5 osobach na pokładzie masz mega bagażnik. Przy 6 nie ma źle, na pewno sporo więcej niż w Zafirze czy Verso. A przy 7 osobach zostaje jakieś 300l bagażnika no i jeszcze sporo pod nogami. Możesz dowolnie konfigurować fotele, np 2 w drugim rzędzie i 2 w trzecim. I co najważniejsze - każdy fotel jest pełnowymiarowy !!! A nie miniaturka. Butle z gazem wmontują Ci pod podwozie, bo tam jest miejsce na koło zapasowe. Chyba, że wybierzesz TDI. Komfort jazdy jest też bardzo fajny. Przejechałem nim koło 3tyś km ( trasy śląsk - kujawy - po 350km, w góry, z wózkiem, ze skuterem żony Vermeiren Shop Rider nawet bez składania foteli w drugim rzędzie się zmieściliśmy )i fajne auto ale dla mnie za duże, dlatego sobie kupiłem stare Volvo 850 kombi ;) Voyagery mają drogie awarie i części. Inne tego typu auta również są przestronne. Vito, Multivany to już spore bryki, praktycznie ciężarówki. Nie wiem jak z komfortem, nie jeździłem tym nigdy ale na pewno miejsca nawet na łóżko styknie. Ciekawe tylko jak zimą z ogrzewaniem i latem z klimą. Trojaczki ( Galaxy/Sharan/Alhambra ) są całkiem trudne do zajechania, chyba, że kupisz trupa to wtedy stale coś. Ale to jak z każdym autem. Awaryjność losowa w zależności w jakim stanie kupisz auto. Pomyśl za 3-4 lata jak nowe dziecko podrośnie, a obecne jeszcze bardziej, czy dasz radę się zapakować do Zafiry? Nie odradzam, żeby nie było. Moja żona ma problemy zdrowotne i zawsze zabieramy ze sobą jakiś wózek inwalidzki albo chodzik czy coś i dość dokładnie przejrzałem rynek samochodów pod kątem pakowności i tyle z mojego doświadczenia mogę Ci przekazać.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Stycznia 2016, 20:30:33 czas Polski »
Miałem Sharana 2002 w diesel i mogę potwierdzić słowa Marcina. Robiłem nim trasy anglia-pl(1800km w jedną stronę ) trzy razy w roku. Gdyby mi go nie ukradli to jezdzilbym do dziś. Stare diesle 1.9 VW nie do zajechania

Offline krzkos86

« Odpowiedź #23 dnia: 30 Stycznia 2016, 20:59:56 czas Polski »
Może poszukaj jakiegoś VW transporter caravelle. Jechalismy takim z rodzina do Grecji. I powiem ci 8 osób i pełny bagażnik a komfort pozostaje bez zmian

Offline jara

« Odpowiedź #24 dnia: 30 Stycznia 2016, 21:10:40 czas Polski »
Ja mam Toyotę Verso, kupiłem ją jak mi się rodzina powiększyła. Ja mam z 2007 roku benzynę od razu przerobiłem na gaz (uwaga Toyoty nie lubią gazu bo ustawianie zaworów polega na wymianie "szklanek" a przy gazie należy to robić częściej) i na razie sobie chwalę. Siedzenia rozkłada się tylne na płasko więc pakowny jest (można spokojnie się rozłożyć z tyłu i spać z wyprostowanymi nogami). Dwa tylne fotele to raczej dojazdówki. Silnik/samochód w tym roczniku nie do zajechania jak to mówią mechanicy. Jeden minus to ciężko kupić nie sprowadzanego z zachodu (złom, wyremontowany w Polsce i sprzedawany jako bezwypadkowy), mi się udało kupić od pierwszego właściciela z Polski.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Stycznia 2016, 23:41:50 czas Polski »
Fiacik Doblo byłby niezłym rozwiązaniem. Mam 2 (osobowe) z 2011 roku i śmigają bez większych problemów już po 300tys. km.
Silnik 2,0 disel bardzo dynamiczny, w środku przestrzennie, szeroko.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Stycznia 2016, 01:40:19 czas Polski »
No Doblo ciekawe, zwłaszcza w wersji long czy maxi nie pamiętam. Chociaż słyszałem od kilku osób, że ma się wrażenie jakby się jechało dostawczakiem a nie osobówką.

Offline attex

« Odpowiedź #27 dnia: 31 Stycznia 2016, 06:36:11 czas Polski »
Hyundai Santa Fe bardzo dużo miejsca z tyłu(olbrzymia kanapa i jak na razie odpukać bezproblemowy),a jazda w zimie jak spadnie śnieg sama przyjemność napęd 4x4 2002r diesel
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2016, 06:47:26 czas Polski wysłana przez attex »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Stycznia 2016, 08:57:00 czas Polski »
Potwierdzam że zafira verso itd to nie jest auto dla 7 osób!!!
Klima na ostatnie fotele niemal nie dociera a siedzieć tam mogą tylko dzieci w wieku wczesnoszkolnym.

Offline adrian_c

« Odpowiedź #29 dnia: 31 Stycznia 2016, 10:00:27 czas Polski »
Mam Espace, bardzo wygodny, komfortowy i przestronny. Awaryjność jak w każdym innym.
Teraz tak na prawdę to nowych aut 7 osobowych pełna gęba jest baaardzo mało, nawet renault z espace zrobił  suv'a :/.
VW Multivan/Caravella
Mercedes Viano
Chrysler Grand Voyager i pochodne pod inna marką
Honda Odyssey
Toyota Sienna.

Sam mam 4 dzieci i Espace na miasto jest OK. Zamiast 7fotela idzie wózek.
Na weekend też da się pojechać, ale rzeczy wchodzą tak na styk.
Wakacje to tylko trumna na dach.
Wszystkie zafiry, verso itp to jak czekolada w PRL czyli wyrób czekolado-poodbny :)
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2016, 10:02:48 czas Polski wysłana przez adrian_c »