28 Kwietnia 2026, 18:53:33 czas Polski

Autor Wątek: Lakierowanie blatu stołu po olejowaniu  (Przeczytany 26322 razy)

Offline spaceda

Lakierowanie blatu stołu po olejowaniu
« dnia: 31 Stycznia 2016, 14:32:51 czas Polski »
Witam
Po dłuższych naciskach żony, zbudowałem stół. Drewno to orzech.
Aby wyciągnąć piękno tego drewna potraktowałem go olejem tungowym.
Efekt mnie bardzo zaskoczył. Słyszałem ze ładnie wygląda drewno po takim oleju ale to co z tego drewna wyszło, przerosło moje wszelkie oczekiwania.
Teraz chce go zabezpieczyć lakierem bezbarwnym matowym. Widziałem efekt lakierowania lakierem Adler Legnopur G30 *matowy) i bardzo mi sie spodobał.
http://www.adler-lakiery.pl/pl/produkty-i-rozwiazania/lak-mebl-i-parkiet-utw-518/2k-lak-rozp-do-drewna-bezb-522/legnopur-4881/

Kupiłem 1 litr lakieru, utwardzacz i rozcieńczalnik - wszytko od przedstawiciela Adlera.

- do porcji lakieru dodałem :
-od 10% do 20% utwardzacza (mial byc twardszy)
-10% rozcieńczalnika
- naniesione pędzlem
- ciekną warstwa

Efekt jest tragiczny. Przy pierwszej próbie dałem 10% utwardzacza. Po 24h schnięcia w temp 22C lakier jest miękki. Dosłownie mogę go zarysować paznokciem, nie mówiąc już o jakimś metalu czy plastiku.
Zwiększyłem ilość utwardzacza do 20%. Lakier jest delikatnie twardszy – niewyczuwalnie – nadal paznokciem czy skuwka mogę go łatwo zadrapać.

Pytanie do forumowiczow: czy to kwestia lakieru? Czy sposobu aplikacji? Czy proporcji? A może olej tungowy przeszkadza?

Zastanawiam się nad użyciem innego lakieru np. ZAR® ULTRA Bezbarwny Szybkoschnący Wewnętrzny Lakier Poliuretanowy np.
http://www.2m.com.pl/produkty/zar-ultra-bezbarwny-szybkoschnacy-wewnetrzny-lakier-poliuretanowy-o-lagodnym-zapachu

Będę wdzięczny za wszelki odpowiedzi
pozdrawiam
Zbyszek

Offline a3756

Odp: Lakierowanie blatu stołu po olejowaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2016, 14:47:01 czas Polski »
Adler ma też oleje z utwardzaczem więc może tak to zabezpieczyć. Jak mam tak na podłodze położone.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2016, 14:50:44 czas Polski »

Offline spaceda

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2016, 14:56:34 czas Polski »
Adler ma też oleje z utwardzaczem więc może tak to zabezpieczyć. Jak mam tak na podłodze położone.

A czy to jest jedno czy dwuskladnikowy olej?
@krzyś48: zaległości nadrobione!
dzieki!

Offline bezgitary

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2016, 15:25:43 czas Polski »
Według mnie jest to wina oleju. Musiałbyś zeszlifować albo zmyć tą starą powłokę, dać jedną cienką warswe tego lakieru, po jakiś 6ciu godzinach przeszlifować i pomalować drugi raz. Najlepiej na półtora warstwy, czyli jedna szybka, i druga juz bardziej wylana

Offline spaceda

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2016, 18:49:23 czas Polski »
Wlasnie tak zrobilem jak napisales - nawet zrobilem test gdzie drewno bylo niczym nie dotkniete - szlif i lakier. Czekam az wyschnie- jutro rano bede wiedzial jaki efekt ale nie daje tu  wiekszych szans na powodzenie...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Stycznia 2016, 19:12:51 czas Polski »
Mialem podobnie kiedys z blatem debowym. Ba. Tak samo. Nawet po 2 dniach lakier paznokniem moglem porysowac. Zareklamowalem lakier. Powierzchnie splanowalem i na nowo innym lakierem. Wyszlo pico bello. Nie odniose sie do nazw ktore podales ale sytuacja ta sama. U mnie pomogla wymiana lakieru na inny. Byc moze ten co mialem w jakis sposob stracil swoje wlaciwosci.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline a3756

« Odpowiedź #7 dnia: 31 Stycznia 2016, 19:54:01 czas Polski »
Olej jest osobno a do tego dokupuje się utwardzacz. Ja najpierw tym samym olejem dwie warstwy robiłem a potem do ostatniej dodawałem utwardzacz tak 10 procent.  Tylko to nie jest jakaś oficjalna receptura adllera ale przedstawiciel mówił że sprawdzona.

Offline spaceda

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lutego 2016, 00:16:16 czas Polski »
@Spec, od pierwszej warstwy jaka polozylem jego zachowanie wlasnie wskazuje na "nie zdatny do spożycia przez drewno" wiec prawdopodobnie jutro zainwestuje w OSMO lub ZAR lub Borma Wachs. Najgorsze to to ze nie mam czasu na kolejne eksperymenty do w sobote imprezka a stol juz dawno powinienem był skonczyc...
wiec musze isc w temat wrecz w ciemno. a Szkoda mi stolu spartolic bo sie orobilem przy nim nie mało...

@a3756: mam utwardzacz PUR-HÄRTER 82019 - Poliizocyjanianowy utwardzacz na bazie rozpuszczalnika do lakierów poliuretanowych 2- składnikowych - jakiego Ty uzywales - moze to i dobry pomysl zapakowac ten utrwalac do oleju...tungowego? oby nie wybuchlo;)

Wlasnie olejuje deske do krojenia dla mojej żoneczki. taka z 5 cm orzecha 25x45. Wczesneij juz pociagnalem olejem oliwkowym ale nie wypila duzo. teraz poprawka tungowym. Jesli wyjdzie dobrze, to moze stol tez dociagne jeszcze tungiem i na tym sie na razie zatrzymam. zobacze przez 1-2mce jak bedzie sie sprawowal.

fotka desek obecnie w tungowej kąpieli olejowej ...

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lutego 2016, 00:58:18 czas Polski »
Panowie. Ja nie bardzo mam doświadczenie w olejowaniu, ale jakoś mie nie pasuje używanie lakieru na powierzchnie olejowane. Zupełnie inne materiały nie współpracujące ze sobą.
To tak jaby farbą wodną malować po farbie olejnej.
Mam nadzieję że nie myśle niewłaściwie i pytanie nie jest głupie.

polecam ten artykuł
http://www.lakiery-werk.pl/poradnik/42-nanoszenie-lakieru-na-olej
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2016, 01:00:43 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline spaceda

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lutego 2016, 01:10:12 czas Polski »
Również natknalem sie na ten artykuł. Olej w moim przypadku został uzyty z jednego bardzo ważnego powodu - wydobycie słojów i barwy orzecha. Drugi , juz mniej istotny to również zabezpieczenie drewna - choc przy kryciu lakierem ktore mam w planie nie ma wiekszego znaczenia.

Gdzies przeczytalem w sieci ze w wykanczaniu pokrywa sie cala powierzechnie drewna na gorze jak i pod stolem - blatem . A dla tego zeby drewno nie łapało wilgoci jedna strona bo moze dojsc do delikatnych 'wypaczeń'. Wątek zaczytany, bo stolarz - nawet amator to ze mnie żaden - ale ma to sens.

Lakie na ten olej potrzebny mi jest po to aby zabezpieczyc ten blat. Jak widze po tym adlerze (chyba jutro go spakuje , wzeme pomalowana probke drewna i wybiore sie do nich z pytaniem co to jest?????") jak miekki jest - prawie jak guma - to ciesze sie ze przetestowalem go wczesniej. Lakier ma utwardzic nawierzchnie przed rysowaniem - dobrze by bylo tez przed gorącem.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lutego 2016, 08:59:51 czas Polski »
Da się lakierować olejowane drewno, mam tak zrobiony cały parkiet. Ale:

1. podobno musi to być jeden system. Żaden wykonawca nie chciał wziąć oleju od jednego producenta a lakieru od drugiego. W przypadku systemu masz dokładnie opisaną technologie i musisz się jej trzymać.
2. Przed olejowaniem trzeba koniecznie wodować drewno (ale pewnie to robiłeś)
3. Olej musi koniecznie bardzo dobrze wyschnąć. U mnie trwało to ponad tydzień.

Niestety znam objaw o którym piszesz. Za pierwszym razem ekipie od parkietu nie chciało się czekać i połozyli lakier na wilgotny olej. Wtedy lakier schodził pod paznokciem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lutego 2016, 10:42:18 czas Polski »
Przed olejowaniem trzeba koniecznie wodować drewno (ale pewnie to robiłeś)
Można , ale dlaczego koniecznie? Przecież olej nie podnosi słoi drewna i jest powierzchnia gładka. Wynika z tego ,że była to namiastka  oleju mająca w sobie wodę.

Offline spaceda

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lutego 2016, 12:09:10 czas Polski »
Nie wodowałem. po olejowaniu - ktore bylo na prwade krotkie - 10 min mlodsze drewno, 5 min starsze (szybciej ciemnialo i chcialem aby poziom jasnosci  i intensywnosci byl zblizony do siebie - kontrukcja stolu to dwie deski live edge oddzielone od siebie).
dzis sprawdzilem lakier na pomalowanym kawalku drewna bez wczesniejszego olejowania - efekt ten sam - moge go wgniesc paznokciem i zarysowac plastikiem - czyli stawiam na felerny lakier.

zobaczymy co powie adler.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lutego 2016, 12:29:25 czas Polski »
Można , ale dlaczego koniecznie? Przecież olej nie podnosi słoi drewna i jest powierzchnia gładka. Wynika z tego ,że była to namiastka  oleju mająca w sobie wodę.

Nie wiem czemu koniecznie, polegam na opini gości któryrzy mi naprawiali parkiet. Po wodowaniu i poczekaniu aż wyschnie olej lakier bardzo dobrze się.