28 Kwietnia 2026, 23:30:40 czas Polski

Autor Wątek: Lakierowanie blatu stołu po olejowaniu  (Przeczytany 26324 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Lakierowanie blatu stołu po olejowaniu
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Lutego 2016, 12:43:48 czas Polski »
Za szybko byście chcieli twardości od oleju i lakieru na bazie benzyn.Na to potrzeba wielu dni , a i tak nie będzie to powierzchnia porównywalna z lakierami chemoutwardzalnymi.

Offline spaceda

« Odpowiedź #16 dnia: 01 Lutego 2016, 13:24:35 czas Polski »
To jest lakier dwuskladnikowy - i nie na bazie wody - bazuje na utwardzaczach chemicznych . Olej wysechł juz dawno bo bylo go malo na probce i przed lakierem oddychal ok 10 dni. Chyba ze wielu dni to znaczy 30?
 Wlasnie rozmawialem z Adlerem - wspomnieli ze moglo dojsc do pomylki - ze lakier w butelce to nie ten lakier który mial byc - ze te objawy to efekt typowego zlego dobrania lakieru i utwardzacza.

Jutro jade na test do Adlera - zobaczymy co na miejscu powiedza. Ciekawe, ciekawe...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Lutego 2016, 17:15:45 czas Polski »
To jest lakier dwuskladnikowy - i nie na bazie wody - bazuje na utwardzaczach chemicznych .

Nie pisałem , że wodnych - chemicznych tzn .benzynowych  czy  tak  ?

Ciekawe co Ci   jutro  odpowiedzą?

Offline spaceda

« Odpowiedź #18 dnia: 02 Lutego 2016, 12:00:02 czas Polski »
Widzialem sie z Panami z Adlera. Sytuacja wg nich jest taka: aplikacja lakieru na olejowane powierzchnie (mowimy o czystym, niczym nie skażonym drewnie) nie jest wskazana ani zalecana o ile nie sa to produkty z jednej rodziny. Oczywiscie chodzi o aplikacje lakieru na olej innego brandu/typu niz potwierdzony przez producenta.

Adler ma jakies oleje z utwardzaczami w swojej ofercie ale ja nie mam na desce oleju z chemia i nie wiadomo czym tylko czysty olej tungowy - ktory jest zazwyczaj w 80% innych olejow mieszanych dostepnych na rynku.

Zroblilismy test na zeszlifowanym orzechu jaki do nich zabralem - na czystym drewnie - i lakier sie trzyma, nie luszczy. Obejrzelismy druga strone deski gdzie ja aplikowalem na oleju - lakier wysechl na tyle zeby byc twardym - ale wymagalo to ok 4-5 cienkich warstw i ok 6 dni schniecia. Moja probka suszyla sie po olejowaniu ok 1,5 tyg.

Definitywnie wynika z tego ze da sie to zrobic ale pod pewnymi warunkami.
- aplikacja cienkimi warstwami
- dlugi okres schniecia
- dobrze wyschniete drewno po olejowaniu.
Jest zawsze jednak to ryzyko ze lakier z drewnem po olejowaniu sie nie zwiąże i bedzie sie łuszczył.

Zostaje zawsze w odwodzie olejowanie z utwardzaczem pochodzacymi od jednego producenta.

Zadaje sobie teraz pytanie, do którego w poszukiwaniu odpowiedzi mam nadzieje mnie wspomożecie:  czy ryzykowac i lakierowac cienkimi warstwami i  odczekac dłużej czy kupic olej z utwardzaczem? a moze twardy olej z woskiem jak np: http://allegro.pl/osmo-3058-top-olej-do-blatow-bezbarwny-0-5-l-i5948627915.html  albo http://allegro.pl/olej-do-blatow-0-75l-bezbarwny-twardy-borma-wachs-i5902749448.html

pozdr
spaced

Offline bezgitary

« Odpowiedź #19 dnia: 02 Lutego 2016, 12:47:46 czas Polski »
A dlaczego tak uparłeś się na tym oleju? Lakier Cię nie zadowala, czy jak?

Offline spaceda

« Odpowiedź #20 dnia: 02 Lutego 2016, 13:02:25 czas Polski »
bezgitary,pisalem juz dalczego olej tungowy - dla barwy i zabezpieczenia prze ciemnieniem. Lakier zeby zabezpieczyc przed mechanicznymi uszkodzeniami. Olej sam samiusi to cienka sprawa.

Offline bezgitary

« Odpowiedź #21 dnia: 02 Lutego 2016, 18:44:47 czas Polski »
Hmm, ogólnie nie mam wiedzy na temat olejowania, ale pierwszy raz spotykam się z tym, że na olej kładzie się lakier. Czyli według Ciebie jeśli dla barwy pobejcujesz zamiast olejować i na to dasz lakier bezbarwny, to po czasie ściemnieje?

Offline spaceda

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Lutego 2016, 18:57:00 czas Polski »
Byc moze sa bejce z filtrem, ktory ochroni drewno przed blaknieciem. Mi doradzil lakier na olej tungowy  stary doswiadczony stolarz i moze to jego technika ale widzialem efekt tej pracy i zrobila na mnie ogromne wrażenie.

Nie wiem jak dla forumowiczow ale dl amnie olej bardziej wyciagnie , zkontrastuje barwe słoja z tą obok niż bejca. To moje subiektywne odczucie optyczne.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Lutego 2016, 19:00:31 czas Polski »
olej tungowy - dla barwy i zabezpieczenia prze ciemnieniem.

Wg mnie jest to nieprawda

Offline bezgitary

« Odpowiedź #24 dnia: 02 Lutego 2016, 19:09:42 czas Polski »
To zależy od rodzaju drewna i sposobu nanoszenia bejcy. Jeśli nałożysz bejcę pistoletem, kolor będzie bardziej jednolity, a jeśli np szmatką, wyciągnie to bardziej strukturę drewna. A mi osobiście najbardziej podoba się wyszczotkowane drewno i pobejcowane właśnie szmatką. Na to lakier matowy 5 gloss i mebel wygląda jakby był surowy ;)

Online amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Lutego 2016, 19:10:19 czas Polski »
Rozważ jeszcze pokrycie blatu olejem  duńskim do blatów. Zawiera olej tungowy i żywice. Daje powłokę pośrednią pomiędzy olejem a lakierem. Warunkiem sukcesu jest przygotowanie powierzchni i przestrzeganie zaleceń producenta.  http://www.madrona.pl/oleje-do-drewna/olej-dunski-fiddes-danish-oil-19-detail.html

Offline Henry

« Odpowiedź #26 dnia: 02 Lutego 2016, 19:17:20 czas Polski »
Hmm, ogólnie nie mam wiedzy na temat olejowania, ale pierwszy raz spotykam się z tym, że na olej kładzie się lakier.

Nigdy nie kładłeś lakieru na pokost?

Offline Nol

« Odpowiedź #27 dnia: 02 Lutego 2016, 20:26:06 czas Polski »
Spaceda, odpowiem Ci na prywatną wiadomość tutaj, aby wiedzą została dla innych. W moim wątku szukałem twardego oleju i ostatecznie użyłem oleju od znajomego stolarza firmy Heidelberg coatings o nr HD HARTWACHSSIEGEL 8711-0001. Na stronie dystrybutora olej ten jest w sekcji przemysłowej (min. pojemność puszki 5l), ale w sekcji handel i rzemiosło jest podobny produkt HD-HARTWACHSSIEGEL 811-0001, który gdzieś w internecie widziałem w mniejszych puszkach (do 1l) - można się z dystrybutorem skontaktować i sprawdzić czy to nie ten sam olej.

Dla Ciebie ważna jest twarda powłoka i nanosząc kilka cienszych warstw na pewno ją tym olejem uzyskasz. Trzy cienkie warstwy z międzyszlifem w zupełności wystarczą, a jak położysz dalsze to efekt zaczyna być naprawdę plastikowy. Nie możesz go nakładać grubą warstwą, bo jest dość gęsty i zacieki zaschną. Bardzo szybko wysycha w temperaturze pokojowej - produkt polecam z czystym sumieniem.

P.S.
W poniższym artykule znajduje się wzmianka o produktach tej firmy: http://portaldrzewny.pl/informacje/szczegoly/najbardziej-ekologiczne
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2016, 20:33:29 czas Polski wysłana przez Nol »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Lutego 2016, 20:33:16 czas Polski »
Kombinacja olej + lakier i bejca + lakier daje zupełnie inne efekty. Próbowaliśmy wszystkie opcje zanim zrobiliśmy podłogę.
Zdjęcie "bejca - olej" to porównanie dwóch próbek, lewa bejca i lakier, prawa to olej i lakier.
Olej wygląda bardziej naturalnie, bejca wygląda plastikowo.

Jasny olej przeciwdziała ciemnieniu drewna. Próbki są robione na dębie.
Na zdjęciu "lite-olej" jest porównanie litego dębu i oleju. Oba mają tyle samo czasu.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Lutego 2016, 20:59:28 czas Polski »
Jasny olej przeciwdziała ciemnieniu drewna.

Ale do jakiej mikstury  to porównujesz?