03 Maja 2026, 18:52:02 czas Polski

Autor Wątek: Mechanizm regulacji struga  (Przeczytany 8582 razy)

Offline headu

Odp: Mechanizm regulacji struga
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lutego 2016, 11:31:21 czas Polski »
mówisz i masz    
coś pięknego :)

Odnośnie mosiądzu następna dobra rada bo nie wziąłem tego pod uwagę, dzięki :) 

Offline headu

« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lutego 2016, 11:41:08 czas Polski »
chętnie wezmę udział
to możemy razem jak jeszcze ktoś się zgłosi to zapraszam :)

Niestety potrzebny będzie cad do projektu, myślałem żeby coś w tym temacie-

http://user.xmission.com/~jry/ww/tools/a13/images/tn_jy-a13_filing-rivets.jpg ze stali nierdzewnej o orientacyjnych wymiarach 5mm x 70mmx 500 mm
http://user.xmission.com/~jry/ww/tools/a13/images/jy-a13-sides.jpg boki  z blachy  nierdzewnej, wymiary orientacyjne 3mmx 35mmx 500mm

Dobrze myślę czy nie bardzo?
może ktoś chciałby się pobawić w projektowanie

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lutego 2016, 15:57:17 czas Polski »
Tak się złożyło , że mam 10 dni zwolnienia. Żeby nie zgłupieć ( bo Żona już mi zapowiedziała "szlaban" na warsztat :-[) mogę zająć się CAD-em.
Pierwsze pytanie : chcesz żeby był składany z arkuszy , czy może być frezowany z bloku ?
Potrzebne będą wymiary noża i wymiary mechanizmu regulacji.
Spróbuj naszkicować mechanizm z jego elementami tak jak będzie wykonany albo tak jak będzie wyglądał kupiony.

Offline headu

« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lutego 2016, 15:38:43 czas Polski »
W takim razie super, tak sobie myślałem żeby ta nasza wspólna praca nie była korzyścią tylko dla mnie to może jak już stworzysz projekt i inni po doradzają to ja zamówie części w jakiejś ogólnodostępnej firmie zajmującej się obróbką stali, podam koszty i każdy będzie mógł stosunkowo niewielkim kosztem odtworzyć taki strug.

chcesz żeby był składany z arkuszy ,
Chciałbym żeby właśnie składał się z arkuszy, tak nawiasem to chciałbym zrobić spust bo takiego struga mi właśnie brakuje

Jeśli chodzi o koszty to wstępnie się zorientowałem jakie koszty na materiał ( stal nierdzewną wraz z cięciem)
Element 1 #5.0mm 500x70mm mat. 1.4301 - cena 70 zł netto/ szt.
Element 2 #3.0mm 500x40mm mat. 1.4301 - cena 33 zł netto/ szt.
Jeśli chodzi o mosiądz niestety nie wycinają w mosiądzu, a może ktoś się orientuje czy nie lepiej było by własnie mosiężne boki zastosować? w takim wypadku będą trochę nachodzić na stopę  tylko co z brudzeniem o którym wspominał
krzysiek

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lutego 2016, 16:54:45 czas Polski »
Ciekawe co mają do powiedzenia na ten temat inni Koledzy , którzy lepiej znają problemy strugów.
Nie wiedziałem,że to ma być strug "spustnik" - po francusku "varlope" - i do tego 500 mm . Mosiądz zeżre pomysł z racji kosztów. Mimo ,że to byłoby najprostsze rozwiązanie, żaba byłaby wyfrezowana razem z korpusem z jednego bloku.
Nóż będziesz miał jeden , czy dwa różne o różnym nachyleniu ostrza ? Jeżeli będzie jeden to można by było zrezygnować  - chyba?  ???-  z regulacji szerokości ust. Blachę na stopę chyba przewidziałeś trochę za cienką - lepsza byłaby 6 mm . Można będzie wtedy zastosować trochę grubsze wkręty i tylko cztery.
Czy masz dostęp do szlifierki płaszczyznowej , bo po spawaniu chyba będzie konieczne szlifowanie stopy i wnętrza - deformacje po spawaniu. Do pofalowanego wnętrza żaby bym raczej nie przykręcał.
Jak będziesz miał nóż i dane dotyczące Norrisa to zaraz wysyłaj , od tych informacji zależy wielkość żaby i reszta bo otwory pod jej mocowanie będą wypalone w stopie. Krawędzie otworów będą wyoblone i nie powinny szarpać drewna. Tak mam zrobione w routerze i jest ok.
Zasada jest taka ,że wypala się otwory o średnicy nie mniejszej niż grubość blachy, ale czasami można uzyskać mniejszą średnicę.
Pozdrawiam

P.S. Naszkicuj mi kształt skrzydełek , to będzie Twój strug . Kształt skrzydełek to indywidualna sprawa i decyduje o urodzie struga.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2016, 17:00:55 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline def

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lutego 2016, 17:28:12 czas Polski »
,... Jeśli chodzi o nóż, to trafił mi się kiedyś maszynowy brzeszczot do metalu, prawdopodobnie produkcji komunistycznej. Przeciąłem go na pół, naostrzyłem jak nóż do struga ale traktowałem jako dłuto i było to moje najlepsze narzędzie do prac ręcznych. Genialnie ostry, niewrażliwy na pobijanie czasami nawet metalowym młotkiem, prawie się nie tępił.

Offline robson

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lutego 2016, 17:45:07 czas Polski »
Potwierdzam nie miałem lepszego noża jak z tego brzeszczota do metalu ,ale cóż obydwa zginęły  :(

Offline def

« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lutego 2016, 19:20:31 czas Polski »
Nie wiem jakim wzorem struga zainteresowany jest @headu, ja na "pierwszy ogień" spróbowałbym ten:
http://olx.pl/i2/oferta/strug-reczny-CID628-IDdd1QP.html#:6511401b8d#gallery. W nożu nie trzeba wiercić a szerbiny łatwo wykonać "na zimno" i nie trzeba póżniej hartować . Maszynowy brzeszczot ma ze 40 mm szerokości (może mało) i jest nawet też na OLX w ofercie. Niestety podana jest tylko długość, więc należy dopytać o pozostałę wymiary

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Lutego 2016, 03:12:57 czas Polski »
Może zaczniemy od takiej rynny , w niej umieści się trzy kostki :
-podstawę pod przednią gałkę
-żabę
- podstawę pod tylną rękojeść.
Skrzydełka do stopy przykręcane . To najtrudniejsza operacja tak jak ewentualne spawanie.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2016, 03:15:33 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline def

« Odpowiedź #24 dnia: 07 Lutego 2016, 08:23:25 czas Polski »
Zadeklarowałem swój "udział" aby Was ewentualnie zaispirować do szukania innowacyjnych rozwiązań. Nasze narzędzie nazywa się strugiem, ale nie jest to do końca słuszna nazwa. Kilka podstawowych strugów rzeczywiście spełnia deklarowaną w nazwie funkcję, jednak te bardziej specjalistyczne strugi do profili pozwalają wykonać to, co robią dziasiaj frezarki. Strug do pogłębiania-wykonywania "felców" wygląda jak "kawałek deski" z dziurą w kszałcie pochylonej litery "d" , a w tej dziurze mieści się nóż. Proponuję wykorzystać to rozwiązanie. Mamy przewagę w postaci nowoczesnego materiału jakim jest dostępność metali i nowoczesnych technologii obróbki. W bokach "rynny" wykonać krótko nad ślizgiem otwory na wałek ze szczeliną na krótki nóż (patrz głowca frezarska z wymiennymi "piórkami" lub wał strugarki). Nasz wałek (nie tak wielki jak głowica) wypełni szczelnie nasze otwory ibędzie nieco się obracać co pozwoli na ustawianie kąta, wygodę wymiany "piórka". Nie mam pewności, czy nasze rozwiązanie powinno wyglądać jak litera "d" czy "b". Stabilizowanie wałka aby się nie wysuwał na boki, wyprofilowanie środka (w wewnętrznym świetle rynny) aby wiór miał  łagodne ujście oraz regulacja kąta noża to chyba już nie taka trudna sprawa. Szalony pomysł? Pewnie tak. Sami oceńcie i zdecydujcie.

Offline def

« Odpowiedź #25 dnia: 07 Lutego 2016, 08:47:46 czas Polski »
,.... a to ten "kawałek deski"
http://img5.nokaut.pl/p-f3-ed-f3ed34a7315be5fc77f19392cb4d4102130x130/strug-drewniany-250mm-firma-stalco-s-18807.jpg
O ile tutaj wór wychodzi bokiem, to w naszym nowym rozwiązaniu wiór będzie wychodzić środkiem rynny, ale też ze względu na zatosowanie metalu na wykonanie korpusu, pórko noża mogłoby mieć szerokość całej stopy ślizgu. Przefajnowałem może, ale dobry rysunek techniczny wyjaśni tę możliwość.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2016, 08:56:23 czas Polski wysłana przez def »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Lutego 2016, 09:01:59 czas Polski »
Pomysły są naprawdę fajne i oryginalne. Ponieważ w samym kształcie struga w zasadzie trudno wymyślić co bardzo innego, więc by ten wyróżniał się i był inny pomyślałem o malowaniu , mocowaniu wkrętami itp ,innego kształtu mogły by być uchwyty. Twój pomysł idzie jeszcze dalej .  :D. No ale tutaj zdecydować musi @headu bo to będzie "Jego" strug. Piszę w cudzysłowiu bo akceptuję Jego kierownictwo nad projektem ( ktoś musi rządzić  ;) ) no i poza tym On jest zdecydowany żeby go wykonać.
@Def naszkicuj ideę Twojego pomysłu ,zeskanuj szkic i wrzuć do wątku. Bym miał pełną jasność.
Natomiast jeśli chodzi o @head'a : to mam prośbę o informację do jakich maszyn masz dostęp np czy do frezarki 5-cio osiowej.
Dzisiaj też powinienem też wrzucić posta z pdf-em kształtu skrzydełek. Jeżeli uważasz ,że trzeba go poprawić to popraw i zeskanuj pdf-a ( może być potem jpg ) no i wrzuć do wątku.
Może trzeba założyć nowy wątek ?

Offline headu

« Odpowiedź #27 dnia: 07 Lutego 2016, 19:41:40 czas Polski »
Panowie cały weekend myślałem myślałem i nie wymyśliłem nic nowego poza:
Zacznijmy prawie  od początku i zmieńmy założenia;
1 Niech to będzie strug który każdy będzie mógł odtworzyć dla siebie
2 Ja oczywiście to sfinansuje i przetrę szlak, (co wyjdzie to wyjdzie, wstępnie pogodziłem się z tym że może coś pójść nie tak)
3 Budżet załóżmy wstępnie 500-700 zł na całość (czy to możliwe?)
4 Wszystkie prace zlecę (chyba że cena którejś zabije) i podam namiary firm razem z wyceną żeby każdy mógł skorzystać
5 Po czytaniu waszych wiadomości zdałem sobie sprawę z ogromnego braku wiedzy i w zasadzie ignorancji z jaką podszedłem do tematu więc może nie będę do końca kierownikiem :) mam jedno wymaganie aby to był spustnik bo takiego struga potrzebuje
Faktycznie może załóżmy nowy wątek.

Offline headu

« Odpowiedź #28 dnia: 07 Lutego 2016, 19:42:44 czas Polski »
to mam prośbę o informację do jakich maszyn masz dostęp np czy do frezarki 5-cio osiowej
jeśli chodzi o maszyny to wycenie te prace u firm

Co wy na to Panowie ?? :)
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2016, 19:45:04 czas Polski wysłana przez headu »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Lutego 2016, 20:21:02 czas Polski »
@head'u, to załóż nowy wątek w dziale "SAM-y"
W/g mnie to co napisałeś jest rozsądne i możemy się tego trzymać.
Jeśli chodzi o wycenę to poczekaj na modele , nikt Ci nic nie powie dotąd dopóki nie zobaczy detali. No powiedzmy do połowy tego tygodnia powinny być wstępne modele ( będę starał się je zrobić tak by bez problemu można je było dopasować w modelingu do noża i Norris'a - a może Norris'a też trzeba zamodelować ?). Trzeba zrobić jakąś kolaudację wyglądu , jak będzie się podobać no to jazda z finalizacją modelowania.
Jeżeli znajdziesz jakąś firmę to zapytaj się czy mają jakieś uniwersalne oprzyrządowanie - np płyta z otworami do przykręcania kostki materiału pod frezowania. Czasem firmy robią sobie takie uchwyty i wtedy wszelkie otwory pod śruby , czy jakieś inne montaże ,w modelowaniu dostosowuje się do standardu istniejącego w firmie.
Z następnymi wpisami czekam na nowy wątek.

P.S.
Dwie rzeczy dodatkowo :
- mamy kolegę na forum @Aramis44 , o ile nie przekręciłem nazwy, może też się włączy , zdaje się ,że może zabezpieczyć na jakimś poziomie wykonawstwo  - jest budżet.
- rozumiem ,że decydujesz ,że będzie to "low angle plane " z jednym nożem  - żabę robię na 12 stopni.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2016, 20:26:28 czas Polski wysłana przez krzysiek »