03 Maja 2026, 10:02:02 czas Polski

Autor Wątek: Mechanizm regulacji struga  (Przeczytany 8580 razy)

Offline def

Odp: Mechanizm regulacji struga
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Lutego 2016, 20:22:48 czas Polski »
,... ja jestem dziadzia i mi już nic nie jest potrzebne. ",... ja tylko niosę pomoc " a samym strugiem nie jestem zainteresowany . Nadal uważam, że najtrudniejsze jest wykonanie korpusu srtuga ponieważ "tu nie wim" nic. Co do reszty to przeciętny zakład obróki meatalu, posiadający tokarnkę i frezarkę, może wykonać wałek z gniazdem na jedno piórko-nóż. Rysunek-szkic odręczny na fatalnym poziomie postaram się wkrótce wykonać, o ile moja podpowiedź "bierze" udział w tej realizacji.

Offline headu

« Odpowiedź #31 dnia: 07 Lutego 2016, 20:30:55 czas Polski »
Def - jak najbardziej, czekamy a skoro "dzidzia"  to masz zapewne wiele doświadczenia którego mi brak

Offline headu

« Odpowiedź #32 dnia: 08 Lutego 2016, 01:02:06 czas Polski »
- rozumiem ,że decydujesz ,że będzie to "low angle plane " z jednym nożem  - żabę robię na 12 stopni.
Jeśli chodzi o kąt to właśnie myślałem nad czymś bardziej zbliżonym do 45 stopni i długości powyżej 50 cm, taki strug będzie dla mnie idealny do równania desek przed klejeniem blatów dębowych 2-3m, mam równiaka stanleya o i on ma dokładnie 12 stopni, tak się zastanawiam czy nie można by było np zrobić struga który by umożliwiał zamontowanie ostrza w dwóch pozycjach 12 stopni i 45 stopni, jeśli to za bardzo skomplikuje temat to wolałbym 45 stopni (lub okolice temat do omówienia) jeśli chodzi o mechanizm norris`a cena między 200 a 300 zł za "śrubkę"  jest nie do zaakceptowanie z powodów światopoglądowych, też się zastanawiałem czy nie można by zrobić miksa między starym a nowym, czyli żabę z uchwytem jak np tu http://4.bp.blogspot.com/_Zp1vkorBU3A/TQL2nqZZZfI/AAAAAAAAAAU/gyztnuUwTGg/s1600/_DSC3942.jpg
do tego zamiast norrisa blokować i ustawiać nóż klinem, co ty na to Krzysiek ?
tu nowy wątek http://forum.domidrewno.pl/sam'y/strug-budowa-od-podstaw/