29 Kwietnia 2026, 09:00:32 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka ręczna do przerobienia na pilarkę stołową  (Przeczytany 10607 razy)

Offline jasiop

Odp: Pilarka ręczna do przerobienia na pilarkę stołową
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Lutego 2016, 20:32:55 czas Polski »
W cenie 300-400 zł są dwa modele Skila 1300 i 1600 W, tarcze 184/190 mm
Jasio P - Rzeszów

Offline Ravenus

« Odpowiedź #16 dnia: 08 Lutego 2016, 21:29:50 czas Polski »
Już udało mi się zamówić makite 5704r za 250 zł. Plus tego to tarcza 190 i klin.
Teraz trzeba będzie zmierzyć się z przerobieniem stolik

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Lutego 2016, 12:10:37 czas Polski »
też kombinuję taką pilarkę pot stołem ale ja wyrzuciłem podstawę od pilarki bo w rękach mi się pogięła.  ;) a pilarka to EGA 1,8kW 185mm - dziadostwo - chłopak zajeździł mi celmę i odkupił to coś. Wymieniłem piłę a obecnie działam nad podnoszeniem i opuszczaniem. Generalnie to ja myślałem właśnie nad wstawieniem starej polskiej celmy lub boscha używanego boscha pod stolik bo na nową to nie stać.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lutego 2016, 07:47:15 czas Polski »
Za 500 zł macie gotową pilarkę http://olx.pl/i2/oferta/pilarka-stolowa-dedra-7734-CID628-IDdU5eP.html zrobić blat wg uznania i macie mocny sprzęt.

Ja mam zrobioną stołową z pilarki ręcznej - stopę wywaliłem, a wahadło wisi na kątownikach. Jest chyba mój temat w sam'ach i zdjęcia.

Offline Ravenus

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Kwietnia 2016, 10:10:15 czas Polski »
Witam ponownie. Trochę cieplej się zrobiło trzeba ruszyć z pracami.
Możecie polecić tarczę do mojej makity? Wymiary 190x30. Będzie służyła do cięcia drewna.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Kwietnia 2016, 23:28:09 czas Polski »
Jedna nie wystarczy. Inna do cięcia wzdłuż, inna w poprzek plus jakaś uniwersalna...

Offline Ravenus

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Kwietnia 2016, 09:40:46 czas Polski »
A możesz doradzić czego szukać?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Kwietnia 2016, 22:13:20 czas Polski »
Globus, Bosch ew. Pilana. Wejdź na ich strony i poczytaj. Jest jeszcze CMT i Freud oraz Irwin i MacAllister ;D . Wszystko w zależności od budżetu i od tego co planujesz ciąć.

Offline Ravenus

« Odpowiedź #23 dnia: 13 Kwietnia 2016, 10:32:52 czas Polski »

Offline swfr

« Odpowiedź #24 dnia: 13 Kwietnia 2016, 11:47:02 czas Polski »
Tylko ilością zębów
kształt, kąt, grubość są takie same

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #25 dnia: 13 Kwietnia 2016, 12:14:43 czas Polski »
Ja bym jeszcze zwracał uwagę na mocowanie tarczy żeby ten standard 30 mm zachować.
Potem jak kupić do poprzecznego lub wzdłużnego cięcia tarczę to mamy kłopot z chinolami

Offline Ravenus

« Odpowiedź #26 dnia: 13 Kwietnia 2016, 12:42:47 czas Polski »
Ale czy liczba zębów ma wpływ na jakość cięcia?

Offline marcinatj

« Odpowiedź #27 dnia: 13 Kwietnia 2016, 13:15:00 czas Polski »
Witam  pisząc na własnym przykładzie, zastanówcie się czy gimnastyka z pilarkami ręcznymi jest wam potrzebna. Ja idąc za trendem wyremontowałem pilarkę boscha gks 65 zamontowałem pod stolik i stwierdziłem że: ani to wygodne, ani zapewniające stabilność tarczy względem stołu. Po szybkim przewertowaniu olx wpadła mi w ręce praktycznie nieużywana piła stołowa dedra z silnikiem indukcyjnym 2200w i tarczą 315 m, cały zespół tnący przemontowałem pod mój stolik  i powiem jedno to jest to, mam regulacje tarczy góra dół, mam stabilną podstawę z kątowników stalowych, wreszcie mam ustawiany klin i o połowę ciszej w warsztacie !! P.S. za piłę zapłaciłem 500 zł a za części do remontu boscha 195 zł >:(.     

Offline wojo72

« Odpowiedź #28 dnia: 13 Kwietnia 2016, 13:16:35 czas Polski »
Liczba zębów ma wpływ na jakość ale ma go też kąt natarcia i kształt zęba, jest wiele tarcz do konkretnych zastosowań. Jedna z podstawowych zasad jest taka żeby dobierać tarczę i posuw tak, żeby w trakcie cięcia urobek do momentu aż zostanie wyrzucony z materiału mieścił się w przestrzeni między zębowej (zależy to też od obrotów maszyny) inaczej będzie przypalać i tarcza się będzie nagrzewać.

Offline jara

« Odpowiedź #29 dnia: 14 Kwietnia 2016, 09:12:54 czas Polski »
Też mam pilarkę pod stolikiem, tarcza z otworem 16 i tu mam pytanie czy tuleje działają dobrze i można kupować standartowe tarcze 30 z tuleją redukcyjną?