06 Maja 2026, 13:37:27 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka ręczna do przerobienia na pilarkę stołową  (Przeczytany 10624 razy)

Offline Ravenus

Odp: Pilarka ręczna do przerobienia na pilarkę stołową
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Kwietnia 2016, 09:53:06 czas Polski »
Witam,
Zrobiłem już blat ze sklejki 18mm, a teraz mam pytanie, czym go pomalować? Czy polecacie coś czym mógł pokryć blat tak by nie brudzić drewna i alby farba nie zeszła po miesiącu użytkowania?

Offline radoslawww

« Odpowiedź #31 dnia: 13 Lipca 2016, 10:17:40 czas Polski »
Odświeżam temat. Również planuje zbudować pilarkę stołową do celów hobbistycznych. Zastawiam się nad kupnem używanej pilarki ręcznej BOSCH GKS 85 S.

oto jej parametry z opisu aukcji:
Wydajność nominalna 1.700 W - Prędkość obrotowa bez obciążenia 4.000 min-1 - Moc wyjściowa 1.100 W - Ciężar 6,90 kg - Nominalna prędkość obrotowa 3.000 min-1 - Średnica otworu wewnętrznego tarczy 30,0 mm - Średnica tarczy 230 mm - Bezstopniowa regulacja głębokości cięcia przy pomocy podwójnej prowadnicy równoległej - Bezstopniowa regulacja kąta przy pomocy podwójnej prowadnicy kątowej - Blokada włącznika - Wygodna obsługa również dla leworęcznych - Wytrzymała pilarka do wszelkiego rodzaju prac pilarskich w przemyśle, rzemiośle oraz rolnictwie - Głębokość cięcia do 85 mm

Mam pytanie: czy jest sens budować pilarkę stołową na bazie tej urządzenia?

Pilarkę stołową będę wykorzystywał do lekkich prac. Najgrubsze deski do obróbki to kantówki sosnowe o grubości 5 cm. Poza tym to będą sklejki i płyty MFP/OSB.
Zależy mi na dość czystych cieciach (precyzyjnych).

Offline pawel49

« Odpowiedź #32 dnia: 13 Lipca 2016, 23:07:01 czas Polski »
Chcesz kupić jakiś nowy model czy stary?

Offline radoslawww

« Odpowiedź #33 dnia: 15 Lipca 2016, 00:04:23 czas Polski »
już kupiłem. Co do modelu to ciężko powiedzieć czy jest stary czy nowy, stawiałbym na starszy model.

Offline pawel49

« Odpowiedź #34 dnia: 15 Lipca 2016, 06:40:33 czas Polski »
Jest taka bardziej kanciasta czy okrągła z wyglądu?

Offline DMariusz

« Odpowiedź #35 dnia: 15 Lipca 2016, 09:15:04 czas Polski »
Ja bym tam brał kanciastą, łatwiej mocowanie dopasować... :D