26 Czerwca 2026, 20:47:50 czas Polski

Autor Wątek: Mały problem z dłutami Narex  (Przeczytany 11369 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Mały problem z dłutami Narex
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lutego 2016, 01:09:10 czas Polski »
A może  zdejmij jak sie da rękojeść i sprawdź czy dluto jest wygięte.
Wtedy bedziesz wiedział czy problem jest z metalem czy rękojeścią?  Może być że drewno jest wadliwe.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lutego 2016, 01:49:45 czas Polski »
Formalnie rzecz biorąc dla mnie bez znaczenia jest to czy dłuto wygięło się na  szyjce czy otwór w rękojeści jest za luźny i ona się skosiła na trzonku (rękojeść trzyma się sztywno na trzonku i raczej sztyft jest ciasno wbity w drewno). Dłuto jest zdeformowane. A co do pękających obrączek to w markecie ,w którym często bywam wiszą od długiego czasu dłuta Stanley'a - ciągle te same , przyglądam im się od roku czasu - i obrączki nie pękają a warunki co do wilgotności wydają się być zbliżone.
Raczej rękojeści nie będę zdejmował , poczekam na odpowiedź.
Pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Lutego 2016, 10:00:34 czas Polski »
Może być że drewno jest wadliwe.

Nie rozumiem co ono ma wspólnego  do tak szybkiego skrzywienia metalu.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lutego 2016, 14:54:42 czas Polski »
No ale to może nie metal się skrzywił tylko rękojeści się deformują. Tym bardziej że pękają obręcze. Mam wrażenie że drewno mogło być zbyt suche i teraz dostaje wilgoci i się deformuje. Dlatego też zaproponowałem zdjęcie rękojeści i sprawdzenie czy problem jest z metalem czy drewnem.
A swoją drogą to jak trzeba by walić w dłuto aby się wygięło. Inaczej się ma jeśli używana jest spota siła do odchylania urobku. Jeśli się zbyt głęboko wbije dłuto i naciska się na nie aby odchylić urobek to już można dłuto wygiąć. No ale zakładam że taka sytuacja nie miała miejsca w tym przypadku.

Pozdrawiam.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lutego 2016, 19:00:30 czas Polski »
Robert przyjrzyj się dokładnie zdjęciom to zobaczysz co , i w jaki sposób jest zdeformowane. Na razie Twoje rozważanie idzie w złym kierunku. Ani rękojeść nie jest skrzywiona ani dłuto nie jest skrzywione od usuwania urobku. W tej płaszczyźnie ,w której dłuto mogłoby być skrzywione od usuwania urobku jest ono prościutkie. Nie ryzykowałbym złamania dłuta, a poza tym dłuta mam bardzo ostre i nie muszę w nie na...lać jak szalony , i w tym jest problem niestety. ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Lutego 2016, 14:47:41 czas Polski »
Dzisiaj przyszła odpowiedź z Narex'u. Dostanę nowy komplet a stary , proszą aby odesłać do Czech. Gdybym był w Polsce to mogę je zwrócić do sklepu , ponieważ uruchomili program wymiany dłut  ;D
Przyczyną uruchomienia programu jest wada mosiądzu z jakiego wykonano skuwki , z winy Poddostawcy , który nie wykonał hybrydyzacji metalu - tłumaczenie dosłowne - i dlatego pękają
To bardzo uprzejmie ze strony Narex'u , ale o problemie skrzywienia nic nie piszą . Ponieważ proponują wymianę więc nie będę drążył dalej tematu.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lutego 2016, 15:49:40 czas Polski »
No to klasa. :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Lutego 2016, 16:45:30 czas Polski »
I to jest prawidłowa obsługa klienta

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Lutego 2016, 16:54:34 czas Polski »
ale o problemie skrzywienia nic nie piszą

Nie do końca załatwione ;)

Krzysiek wybij dłuto z rączki , aby w końcu  było wiadomo czy jest skrzywione. Nie zostawiaj  Nas do śmierci w niewiedzy

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Lutego 2016, 17:52:19 czas Polski »
Też to proponowałem ale kolega się wzbrania.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Lutego 2016, 19:28:10 czas Polski »
Ok jutro się do tego przymierzę. W razie czego wrzucę zdjęcia. A Panowie nie obiecuję . Może najpierw położę je na dwa trzy dni na kaloryferze. U nas tak jak pisałem od dwóch miesięcy ciągle pada i rękojeści mogą być bardzo obciśnięte na trzonkach dłut. :)

Offline 91az

« Odpowiedź #26 dnia: 09 Lutego 2016, 20:50:56 czas Polski »
Przyczyną uruchomienia programu jest wada mosiądzu z jakiego wykonano skuwki , z winy Poddostawcy , który nie wykonał hybrydyzacji metalu - tłumaczenie dosłowne - i dlatego pękają

Ożesz. Nastraszyli mnie. Na razie szanowałem komplecik dłut Narexa i nie pociskałem ich mocno.
Namierzyli felerną partię / podali daty produkcji, czy czekają na wkurzonych klientów z reklamacjami?

Offline Jureq

« Odpowiedź #27 dnia: 09 Lutego 2016, 22:02:25 czas Polski »
oswobodziłem ostatnio portfel i posiadam kilka ich produktów z "wyższej półki" które ponoć są fabrycznie gotowe do pracy - ma doświadczenia jedynie organoleptyczne i nie znam się ale moje standardy ostrości zwykłego "kozika" są wyższe, jeśli reszta elementów dłuta jest tak dobra jak to "ostrzenie" to zupełnie mnie nie dziwi że jest jak jest
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline 91az

« Odpowiedź #28 dnia: 09 Lutego 2016, 22:23:06 czas Polski »
Do gniazdowych się nie przyczepię, po wyjęciu z paczki weszły w testowe odpadówki jak w masło. Premium z kompletu udowodniły, ze wcześniejsza inwestycja w kamienie wodne była jak najbardziej przemyślana, bez naostrzenia ani rusz. Potem z reki brały wióry jak na filmach gospodarza forum.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Lutego 2016, 09:22:35 czas Polski »
@91az , jeśli masz problem ze skuwkami to możesz dłuta zwrócić do sklepu tam gdzie je kupowałeś w trybie normalnej reklamacji i nie powinno być żadnego problemu. W moim przypadku ponieważ nie ma dystrybutora we Francji ( w kwietniu ktoś tam coś próbował ale teraz jest cisza ) mam dostać nowe dłuta z fabryki.
Nic nie wiem o numerach lub datach produkcji feralnych serii dłut, niestety przykro mi.
Pozdrawiam.