07 Lipca 2026, 00:09:36 czas Polski

Autor Wątek: Witam  (Przeczytany 3209 razy)

Offline Danielo

Witam
« dnia: 05 Lutego 2016, 19:22:06 czas Polski »
Cześć. Mam na imię Daniel, mieszkam w woj łódzkim, dokładniej pomiędzy Kępnem a Wieluniem.Zarejestrowałem się na forum gdyż stolarstwo to moja pasja, zawód wyuczony a także źródło dochodu.Zawodowo od niedawna pracuję na stolarni przy produkcji łóżeczek dziecięcych sosnowych, pół roku temu zwolniłem się z innej firmy(po dwunastu latach pracy...) produkującej głównie sypialnie, ale również inne twarde meble, jak to w Polsce, łapać trzeba każdą robotę....
Nie ukrywam że ani ta ani tamta praca do końca mnie nie satysfakcjonuje, tutaj lepsza kasa, ale raczej meble z taśmy, dużo, tanio, najlepiej z zamkniętymi oczami robić, oby szły "tony towaru"...
Tymczasem ja lubię włożyć w to co robię serce, cieszyć się efektem końcowym, trochę pomyśleć nad tym..Dlatego też pytanie może znacie w mojej okolicy firmy które robią naprawdę ciekawe meble, drzwi, okna schody(nie ukrywam że trochę bym się musiał poduczyć ale szybko łapie..)a przy tym dobrze płacą, bo tylko do sportu to w garażu sobie dłubie..
 Odnośnie garażu, moje wyposażenie to zwykła piła zagłębiarka podkręcona od spodu do blatu z MDF-u dwa strugi ręczne, jeden elektryczny, ukośnica z posuwem frezarka górnowrzecionowa (ruter) i wiertarki oczywiście.oto kilka moich produktów..
Od góry;
replika wózka z lat młodości sąsiada(na oryginalnych kołach)
furtki zabezpieczające dzieci przed schodami(z opatentowanym przeze mnie systemem zamykania/otwierania)
szafka na klucze
Łóżko dla mojej córuś...to nie ukrywam było obrabiane u kolegi na wyrówniarce, frezarce(w zastępstwie grubościówki) i samoróbce formatówce, reszta pracy typu wiercenie klejenie itd u mnie w garażu ;)
półka wisząca na ścianę(wyjątkowo z olchy)
Dołożył bym jeszcze parę zdjęć ale są limity.. ogólnie dużo może tego nie ma, związane to jest z ciągłym brakiem czasu...
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2016, 19:31:21 czas Polski wysłana przez Danielo »

Offline krist138

Odp: Witam
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2016, 19:26:06 czas Polski »
Witaj  :)

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2016, 19:38:05 czas Polski »
Witam na forum. Twoje doświadczenie na pewno się przyda ;)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2016, 20:00:07 czas Polski »
Witam i pozdrawiam. W okolicach Kępna mam znajomych i rodzinę.

Offline Danielo

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2016, 20:13:47 czas Polski »
Większość mojego doświadczenia bierze się stąd że zawsze robiąc coś staram się udoskonalać technikę, żeby kolejna sztuka wychodziła lepiej. Moje założenie jest takie>staram się zrobić super, zawsze trochę coś się sknoci, ale wtedy itak wyjdzie dobrze, albo nawet bardzo dobrze. Jeśli od początku zaczynasz robić na sztukę i jeszcze coś się sknoci to wychodzi po prostu do du..<
Niestety tak jak wspomniałem w obecnej pracy mam związane ręce, akord zbiorowy nie pozwala na sentymenty >:(
jeszcze zdjęcia;
stolik z ciekawym blatem(oczywiście moja robota)plus super stabilne krzesła dla moich pociech
piaskownica(obróbka maszynowa też u kolegi)
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2016, 20:18:34 czas Polski wysłana przez Danielo »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2016, 20:35:52 czas Polski »
Witam nowego kolegę. Piszę trochę więcaj po pojawiły się opinie że nie przykładam się do powitań.
Tak więc jeszcze raz witam i zapraszam do udzielania się na forum.

Offline Jureq

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lutego 2016, 20:43:11 czas Polski »
to i ja przyłączę się do powitań :)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2016, 20:52:58 czas Polski »
Witam nowego kolegę. Piszę trochę więcaj po pojawiły się opinie że nie przykładam się do powitań.
Tak więc jeszcze raz witam i zapraszam do udzielania się na forum.
;)

Witam Cie nowy kolego. Pytaj, odpowiadaj i baw sie dobrze :)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Danielo

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lutego 2016, 20:56:05 czas Polski »
No więc dzięki za miłe przyjęcie mnie w wasze kręgi. Mam nadzieję że będzie tak cały czas i forum jest raczej przyjacielskie.. co do częstotliwości pisania  to sam wiem jak to jest praca rodzina, praca po godzinach itd. nie zawsze jest siła chęci i czas na pisanie,...
Dokładam jeszcze jedną fotę bo to jedno z moich najciekawszych zadań..
Bujaczek.Przyznam że sprężynę spawał kolega bo ja nie mam czym i zwyczajnie.. nie nauczyłem się jeszcze spawać :-\
Swoją drogą -malowaliście kiedyś sprężynę? Ciekawa sprawa, malujesz wkoło cały czas się kręcisz a itak zawsze coś ci zasłania i cię wku....

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lutego 2016, 21:01:14 czas Polski »
Witam kolegę z dorobkiem. Powodzenia :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lutego 2016, 21:03:39 czas Polski »
Zaraz,zaraz a ja ;D
Miło powitać nowego kolegę ;)
A zdjęcia do galerii wklejaj.
W tym wątku witamy ,bardzo serdecznie 8)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lutego 2016, 22:52:43 czas Polski »
Siema, bardzo podoba mi się łóżeczko.
Pozdrawiam

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lutego 2016, 23:33:25 czas Polski »
Witaj.
Pasja, zawód wyuczony i źródło dochodu - i tak być powinno! :)

Offline Danielo

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2016, 15:50:33 czas Polski »
mily- tak jak piszesz tak powinno być, niestety to  jest Polska i tak jak kiedyś napisał inny forumowicz, "w normalnym kraju stolarz robi mebel a lakiernik go maluje, w Polsce może być nawet tak że lakiernik robi mebel, a stolarz go pomaluje...." U nas akurat jest tak że jak trafisz z taką pasją na zakład pracy to masz dwie opcje, albo dorobisz się tylko ....garba , albo zarobisz więcej ale "rób, rób, nie pier... się z tym bo nie ma czasu" ;)
 Co do łóżeczka to córa też nie narzeka.. A serio to ono jest całkiem spore bo materac ma 80x200, ale takie chcieliśmy, dziecko ma w nim dużo zabawek, jest na to miejsce. Czasem nawet my się z nią kładziemy razem bo nie ma strachu że coś nie wytrzyma(barierka już jest zdjęta), idąc dalej nawet spokojnie mógłbym wykorzystać je z małżonką w sposób w jaki małżeństwo korzystać z łóżka powinno.. :P
Powiem jeszcze że szuflada jest na prowadzeniu hetticha albo bluma(30 kg udźwigu), nie pamiętam dokładnie, kupiłem na alledrogo za chyba czterdzieści parę złoty dwa kpl.(drugi na zapas)jakieś starsze modele i niekompletne ale podfrezowałem bok szuflady gdzie trzeba i jest tak zamontowana że dziecko wysuwa i wsuwa ją dosłownie jednym palcem..
kolor finalny coś pomiędzy teakiem a olchą, lakierobejca dobierana na szybko w garażu ;)Ogólnie nie cierpię koloru starej sosny, zaraz po malowaniu O.K. ale jak podstarzej....fuj

Offline robson

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2016, 18:54:38 czas Polski »
Witam Cię Danielo :D
Powiem że zaciekawił mnie Twój post,odnośnie pracy podejścia do niej, i powiem tak jeśli naprawdę chcesz trochę podnieść swoje kwalifikacje
to koniecznie zmień firmę, w akordzie wiele się nie nauczysz co najwyżej pewnych operacji.
W małych warsztacie o szerokim profilu usługowym nauczysz się wszystkiego, także po pewnym czasie zaczniesz zarabiać godziwe pieniądze .

Pozdrawiam