26 Czerwca 2026, 15:28:13 czas Polski

Autor Wątek: All in one - stół do piły i frezarki  (Przeczytany 5577 razy)

Offline chrissbe

All in one - stół do piły i frezarki
« dnia: 06 Lutego 2016, 23:11:28 czas Polski »
Witam was. Przymierzam się do zbudowania stołu do frezarki i powiększyć blat mojej pilarki Bosch GTS10 Prof.
Zanim pokażę wam projekt chciałbym się poradzić z czego wykonać blat:
1. Blat kuchenny (38mm)
2. MDF+MDF Laminowany (2x 18mm)
3. MDF+MDF+płyta PCV lub HIPS (2x18mm)
4. MDF+MDF+panele podłogowe (2x18mm)

Wydaje mi się, że opcja nr 1 i 4 jest najrozsądniejsza.
Poniżej moje wzorce :)

mily68

• Gość
Odp: All in one - stół do piły i frezarki
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2016, 00:24:13 czas Polski »
Ja swój stolik do frezarki zrobiłem z blatem kuchennym - sporo materiału pod profilami (teowym i U), całość sztywna i prosta z dobrym poślizgiem. Mało tego, nieudolną konstrukcję pilarki stołowej (z podczepioną ręczną tarczową) też zrobiłem z blatem 38 mm.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2016, 09:00:38 czas Polski »
Mój pomysł na taki "All in one" zaczął właśnie się od blatu kuchennego. Równie dobrym pomysłem jest przyklejenie paneli podłogowych do MDFu. Całość będzie miała wymiary 100x1800cm. Około 35cm będzie wystawała z tyłu piły. Dół będzie cały w szafkach. A z boku miejsce na ściski stolarskie jak na zdjęciu poniżej:

Offline chrissbe

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2017, 14:44:09 czas Polski »
Temat ruszony !!!! :)

Mój wzorzec to pierwsze zdjęcie.
Całość wykonana ze sklejki z wyciętym kołem na środku którą kupiłem po okazyjnej cenie.
Na chwilę obecną mam wykonane to co na zdjęciach. Pod pilarką jest skos skierowany ku tyłowi stołu na trociny. Wkrótce będzie zaślepiona oraz wykonany będzie otwór na odciąg. Standardowy otwór w pilarce zostanie zatkany.
Do zrobienia jeszcze jest:
- drzwiczki szafek po lewej stronie,
- miejsce na frezarkę montowaną pod blatem którego jeszcze nie ma,

miejsce gdzie widać ścinki drewna nie będzie miało żadnych drzwiczek.

Na chwilę obecną tyle wykonane:

Offline leeching

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2017, 15:47:34 czas Polski »
Temat dodaję do obserwowanych - ponieważ jestem b. ciekawy co będziesz robił dalej - koniecznie aktualizuj na bieżąco :)

Jak tylko znajdę czas, to też zamierzam zbudować podobny stół. Na chwilę obecną udało mi się tylko zrobić mocowanie i prowadnicę do frezarki.

Offline Lechu

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwca 2017, 07:29:44 czas Polski »
Hej Leeching. Brawo za pomyslowosc! Jak sie Tobie spisuje ten patent z wykorzystaniem pilarki? Jest to stabilne?

daka

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Października 2017, 13:58:52 czas Polski »
Jak tylko znajdę czas, to też zamierzam zbudować podobny stół. Na chwilę obecną udało mi się tylko zrobić mocowanie i prowadnicę do frezarki.
Wyłapujesz jakoś wióry z tej frezarki z dołu?

Offline leeching

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Października 2017, 18:00:59 czas Polski »
Hej Leeching. Brawo za pomyslowosc! Jak sie Tobie spisuje ten patent z wykorzystaniem pilarki? Jest to stabilne?

Po roku używania, nie dostrzegłem, żeby się coś wygięło - z tym, że podpieram końce - na wszelki wypadek. Ale zamierzam i tak zrobić sobie oddzielny stolik na samą frezarkę (koniecznie z regulacją i wymianą od góry). Raczej nie będę chciał mieć już frezarki wpuszczanej do piły - zbyt często trzeba to przekładać.

Wyłapujesz jakoś wióry z tej frezarki z dołu?

Dołem przedostaje się niewiele, ale dużo zależy od zastosowanego frezu. Przypuszczam, że gdybym miał jeszcze dedykowaną wkładkę, która by zmniejszyła otwór w okół frezu, to byłoby jeszcze mniej urobku na dole.