03 Maja 2026, 18:58:24 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko-grubościowka  (Przeczytany 44440 razy)

Offline tomek5262

Odp: Strugarko-grubościowka
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Października 2013, 13:12:04 czas Polski »
Mógł by ktoś z "dymiarzy" opisać mniej więcej jak i z czego są wykonane blaty w DYMie? Zapewne żeliwo to to nie jest..

Offline Jakub

« Odpowiedź #31 dnia: 06 Października 2013, 13:25:59 czas Polski »
To jest stalowa blacha, a właściwie płyta stalowa pozaginana dookoła dodatkowo ma przyspawane żeberka w niektórych miejscach. Grubość tych blatów to jakieś 5 mm, ale dokładnie musiałbym zmierzyć. One są płaskie bo były jakoś planowane/ frezowane bo są takie kółka jak po frezarce.
Pozdrawiam Jakub.

Offline tomek5262

« Odpowiedź #32 dnia: 06 Października 2013, 13:47:46 czas Polski »
To jest stalowa blacha, a właściwie płyta stalowa pozaginana dookoła dodatkowo ma przyspawane żeberka w niektórych miejscach. Grubość tych blatów to jakieś 5 mm, ale dokładnie musiałbym zmierzyć. One są płaskie bo były jakoś planowane/ frezowane bo są takie kółka jak po frezarce.

Był bym wdzięczny jak byś zmierzył. Te żeberka też byś mógł bliżej opisać. Rozumiem, że stół grubościówki jest analogicznie wykonany?

Offline Jakub

« Odpowiedź #33 dnia: 06 Października 2013, 17:45:17 czas Polski »
Byłem zmierzyć i trafiłem, ma grubość 5 mm. Kątowniki są przy ustach wyrówniarki, stół od grubościówki jest solidniejszy bo ma takie grube pręty kwadratowe przyspawane od spodu. Jeszcze się przyjrzałem dokładniej i na blatach są takie owalne ślady po ich frezowaniu, są płaskie co by nie mówić.
Pozdrawiam Jakub.

Offline PiotrM

« Odpowiedź #34 dnia: 19 Grudnia 2013, 22:18:42 czas Polski »
witam, ja teraz zaczynam myśleć o zakupie grubościówko - wyrówniarki do małego" warsztatu"

Po pierwszych przemyśleniach miałem mętlik w głowie, może wieloczynnościowa ? ale i moje przemyślenia i Jarka opinia spowodowała że to odrzuciłem.

może udało by się kupić starą poczciwą ELEKTRA BECKUMA?
typ HC 310 lub HC 410?

co koleżeństwo myśli o tym wariancie?
Na co kupując używaną maszynę muszę zwrócić uwagę ? noże i ich dostępność ,  są firmy gdzie dorobią mi noże"?
stół   itd jak uniknąć wejścia na minę?

pewnie do końca się nie da przekazać tego wszystkiego drogą meilową , skoro Jarek pisał że maszyny są podpicowane? o jego szwagrowie mieli z tym styczność?

pozdrawiam
Piotr

Offline Ana

« Odpowiedź #35 dnia: 01 Lutego 2014, 20:27:16 czas Polski »
Witam, również przymierzam się do zakupu strugarko-grubościówki do mojego planowanego mini-warsztatu i chciałam się Was poradzić co do jej wyboru. Środki mam skromne, ALE jest jedno ALE :) Maszyna musi być nowa, ponieważ będę ją kupować za środki z Urzędu Pracy (jeśli je otrzymam rzecz jasna), więc nie wchodzi w grę żadna używana.

Z pewnością będę jej używać często do wstępnej obróbki drewna, ponieważ dechy i kantówki będę miała w stanie surowym, świeżo pociętym z okrąglaków (bądź po podsuszeniu w suszarni). Nie robię dużych mebli, raczej będzie to kierunek "galanteria drzewna" - deski, siedziska, klocki, szyldy, podstawki, półki, domki ze starych desek (takie robię już teraz, ale pracuję ręcznie i elektronarzędziami).

Mam już "na oku" trzy maszyny i już uzasadniam wstępny wybór :)

PROMA HP-200 - firma polecana już przez Was na wątku - choć nie wiem czy konkretnie ten model. Nie ukrywam, to dużą rolę odgrywa cena.

http://maszynowy.eu/strugarko-grubosciowka-hp-200-proma.html

MAKITA 2012 NBX - jak czytam Makita jest z tej "średniej półki" i tę maszynę polecacie na jednym z wątków. Tylko tam jest opisana jako grubościówka - a w sklepach jako strugarko-grubościówka (??)

i METABO HC 260C 2,8 DNB - to już dla mnie wyśrubowana cena, jednak za przemawia fakt, że serwis główny jest w moim mieście :) i z metabo będę mieć kilka innych maszyn (prawdopodobnie)

Czy może lepiej sama grubościówka DH 330?

wiem, że zapewne dla wielu z Was odpowiedzi sa oczywiste, a rozstrzał cenowy w moich typach ogromny, ale będę wdzięczna za każdą podpowiedź i radę. Mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem...A czytam od kilku dni non stop.

Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Lutego 2014, 21:28:50 czas Polski »
Tych maszyn nie znam, więc się nie wypowiem, ale... z UP nie musisz mieć nowych maszyn (chyba, że się coś pozmieniało). Dowiedz się jeszcze, bo można było używane na umowę kupna/sprzedaży. To wiele zmienia ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline studio tata

« Odpowiedź #37 dnia: 01 Lutego 2014, 21:53:31 czas Polski »
makita , to bardzo dobra maszyna , tylko tyle , ze  to grubosciowka
wymecz jeszcze pare zlotych i bedziesz miala grubosciowko-strugarke z prawdziwego zadrzenia
http://www.promapl.pl/produkt,1609,Strugarko_Grubosciowka

Offline Ana

« Odpowiedź #38 dnia: 01 Lutego 2014, 22:04:52 czas Polski »
Jarku - teoretycznie można, w praktyce panie na stołkach odradzają... ale jeszcze podpytam u źródła :) Jest jeszcze ten problem z używanymi, że większość z Was to fachowcy i wiecie na co zwrócić uwagę przy zakupie i co poprawić po zakupie...ze mną będzie trudniej :P

Tato :) no to cena jak za tę METABO...Proma lepsza? Mogę wymęczyć, ale kosztem innych maszyn :( A może wystarczy mi ta grubościówka?

Offline krist138

« Odpowiedź #39 dnia: 01 Lutego 2014, 22:32:24 czas Polski »
Zapytaj Mily 68 on kupował w markecie Jula chyba jeszcze tańszą niż Proma

Offline MarcinW

« Odpowiedź #40 dnia: 01 Lutego 2014, 22:42:21 czas Polski »
Makita 2012 NBX to TYLKO grubościówka, podobnie jak Metabo DH330. nie posiadają opcji strugania/wyrównywania tylko strugają materiał na grubość

a może dasz radę skorzystać z oferty specjalnej na Hammera A3 26? Drogi, ale to już naprawdę bardzo dobra maszyna!

Offline studio tata

« Odpowiedź #41 dnia: 01 Lutego 2014, 22:57:54 czas Polski »
proma duuuuzo lepsza , maja tez powystawowa , koniecznie taka z linku
Na haslo Dom i drewno masz tez znizke w felderze
ale to jeszcze drozej ,
reszte sobie daruj
dwie rzeczy w warsztacie musisz miec silidne   dobre pilarka i strugarko grubosciowke
reszte mozna wymieniac , kombinowac i cudowac

mily68

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Lutego 2014, 23:03:44 czas Polski »
Krist - moja wyrówniarko-grubościówka z Juli to sprzęt amatorski. Jakby koleżanka pytała o maszyny klasy Dedry to powiedziałbym, że moja jest sporo lepsza ale jej chyba chodzi o sprzęt z trochę wyższej półki.

Offline Ana

« Odpowiedź #43 dnia: 01 Lutego 2014, 23:41:01 czas Polski »
No dobrze, sprawa ma się tak, że mam budżet 20 tys, a muszę wyposażyć praktycznie cały warsztat od podstaw. Mam jedynie parę elektronarzędzi (strug elektryczny, wyrzynarkę, szlifierkę taśmową). Gościnnie mam też akumulatorową wiertarko-wkrętarkę metabo, ale ona zostanie w domu, więc też muszę kupić nową. Do tego trochę narzędzi ręcznych, część z nich z pchlich targów - do renowacji - czytam jak to zrobić (strug, dłuta, ściski żeliwne do wyczyszczenia).

Muszę kupić porządny stół stolarski (znalazłam na dluta.pl), a z maszyn myślałam o grubościówko-strugarce, pile ukośnicy, 2-biegowej wyrzynarce stołowej (jestem zdecydowana na proxxon) - będę dużo wycinać precyzyjnych rzeczy. Do tego tokarka, szlifierka stołowa, wiertarka stołowa, dobry odkurzacz, frezarka górnowrzecionowa, ręczne narzędzia (dłuta, strugi, dłuta tokarskie)...do pracy potrzebny mi będzie też laptop/tablet plus oprogramowanie.

I na prawdę ciężko jest się zmieścić w tej kwocie :( Nie wiem z czego mogłabym zrezygnować, a lista się wydłuża. Jeśli zdecyduję się na grubościówko-strugarkę i ukośnicę po 5 tys/szt, to na resztę zostaje mi jakieś 7, max. 8 tys. Sam stół i wyrzynarka to będą ponad 4 tys.
Jestem w kropce...

Dodam, że nie jestem stolarzem i nie będę robić mebli ani nic wielkogabarytowego, to będzie galanteria drzewna, czasem jakaś prosta półka (kubiki), stołek...

Co o tym myślicie, na co postawić? Już sama nie wiem czy idę w dobrym kierunku...

PS. Czy nie powinna tego posta przenieść do innego wątku? Chyba trochę off top już...

EDIT: powiedzcie mi, dlaczego wszędzie uparcie opisują ten model PROMY jako strugarko-grubościówkę?

http://toolsprofi.pl/index.php?p1164,proma-strugarko-grubosciowka-hp-200-1-5-kw-230v
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2014, 23:52:02 czas Polski wysłana przez Ana »

Offline Ana

« Odpowiedź #44 dnia: 01 Lutego 2014, 23:55:38 czas Polski »
Dałam ciała...myślałam o Promie, a chodziło przecież o MAKITĘ, to o niej była mowa, że to tylko grubościówka...mój błąd...