04 Maja 2026, 09:05:27 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko-grubościowka  (Przeczytany 44475 razy)

Offline Rafald

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Per aspera ad astra
  • View Gallery
Odp: Strugarko-grubościowka
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Kwietnia 2016, 11:28:09 czas Polski »
Chciałbym się podpiąć pod temat. Szukam grubościówki / wyrównywarki w budżecie do max. 3 tys. Zastanawiałem się nad promą, bernardo, holzmanem - z tego co wyczytałem tutaj w różnych wątkach to bardzo polecacie polską dymę. Mam możliwość zakupienia takiej maszyny w bardzo przyzwoitym stanie. W specyfikacji widzę, że jest w niej silnik 1,5 kW. Czy ta maszyna ma wystarczającą moc do strugania kantówek, twardszych desek podłogowych?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #76 dnia: 06 Kwietnia 2016, 12:08:16 czas Polski »
W DYMA blaty są "takie se" i do tego krótkie. Struganie długich desek nie jest łatwe bo masz raptem 2x50 cm blatu. Silnik daje radę - choć po prawdzie to nie strugałem np dębiny całą szerokością na maks wiórze. Ale DYMA ci odradzam z całego serca z powodu blatów blaszanych. Szukaj np Elektra Beckum HC 260 który ma już blaty aluminiowe - coś w tym rodzaju http://olx.pl/oferta/grubosciowka-heblarka-strugarka-gude-CID619-IDeQGbH.html#bf58663fbc Tylko nie z silnikiem po lewej stronie maszyny bo jakoś nie wyobrażam sobie wtedy pracy z długimi deskami. Za maks 3000 zł kupisz już chyba używkę z tych co wyżej opisane, za DYMA maks 2000 zł i to najlepiej z przystawkami a nie golas.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #77 dnia: 06 Kwietnia 2016, 12:25:08 czas Polski »
Nie mogę edytować .... Jak już coś to bym się zastanowił nad tą strugarko grubościówką Bernadro ADH 250 - http://olx.pl/oferta/wyrowniarka-heblarka-grubosciowka-CID628-IDemF5R.html#5f0a05f711 2650 zł. Blaty żeliwne przynajmniej. Tutaj klon http://olx.pl/oferta/strugarko-grubosciowka-holzmann-260abs-profesionalna-prosto-z-austri-CID619-ID9KRG1.html#856fceacde HOLZMANN 260 ABS za 3000 - chyba nowa.

Offline arro1

« Odpowiedź #78 dnia: 07 Kwietnia 2016, 11:01:51 czas Polski »
Ja tez jestem na etapie szukania ale najrozsadniej w mojej ocenie jest kupic bernardo ale model ADM 260 nie mylic z ADH 250 bo ta druga to rzeczywiscie pod wieloma markami jest dostepna

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Offline futrzak

« Odpowiedź #79 dnia: 07 Kwietnia 2016, 14:38:46 czas Polski »
Najrozsądniej to Hammer A3 26 :)

Offline wojo72

« Odpowiedź #80 dnia: 07 Kwietnia 2016, 15:01:18 czas Polski »
futrzak
A możesz rozwinąć swoją wypowiedź, bo dla mnie hammer a3 26 w cenie z normalnej dystrybucji to jeden z najgorszych wyborów w kategorii cena/możliwości, już lepiej dołożyć do a3 31 choć obie są przewartościowane.

Offline futrzak

« Odpowiedź #81 dnia: 07 Kwietnia 2016, 15:37:51 czas Polski »
7000 netto z wyprzedaży dostaniesz, ale za to masz dostęp do części serwisu, a kupisz tego bernardo to za jakiś czas to na przetop i tyle, a jakościowo to daleko do Hammera.

Offline wojo72

« Odpowiedź #82 dnia: 07 Kwietnia 2016, 16:00:23 czas Polski »
Byłem na prezentacji hammera i miałem okazję korzystać z promy hp-310  (chinka) i wg mnie nie ma przepaści w wykonaniu, a biorąc pod uwagę możliwości w porównaniu z a3 260 wybrał bym promę (bernardo nie znam). Co do serwisu, co takiego jest w tego typu wyrówniarko-grubościówkach co może się zepsuć tak że maszyna będzie się nadawała na przetop? A3 260 ma sporo wad np.  krótkie blaty, małej mocy silnik 230V i wysoką cenę.

Offline futrzak

« Odpowiedź #83 dnia: 07 Kwietnia 2016, 16:09:58 czas Polski »
Zawsze możesz kupić A3 31.

Offline ziggy131

« Odpowiedź #84 dnia: 11 Maja 2016, 10:58:13 czas Polski »
Hammer to, hammer tamto, jasne - jeśli chcesz przepłacić za tanią chińszczyznę z austriackim logo, to śmiało wal w hammera. Każdy tańszy chinol ma w sobie to samo co Hammer, a nawet i więcej.
Nie oszukujmy się, Hammer - chińska linia produkcyjna Feldera pod "austriacką" przykrywką. Nie da się opisać ile mi krwi napsuli z ich tandetnym serwisem...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Września 2016, 15:11:14 czas Polski »
Witam, czy jest sens zwracac uwagę na Holzmanna HOB 260eco?
Widział ktoś? macał?

Offline studio tata

« Odpowiedź #86 dnia: 11 Września 2016, 19:11:06 czas Polski »
Uzywam , malego hamera od roku , duzy ciezar lawosc wymiany ostrzy ,  w opcji jest wal silent power
u znajomego korzyslalem z promy , lekka ze mozna samemu po warsztacie ciagac razem z deska obrabiana , koledzie dopiero druga dzialala znosnie po zakupie . Pierwsza zostala odeslana trwala reklamacja ze dwa miesiace , zanim druga zostala wyslana . PIrewsza strugala deski w luk .
Mam kolege ktory kupil bulgarska stomane , ze niby nie chinska , bujal sie z justowaniem blatow chyba z pol roku zanim zaczela strugac porzadnie
teraz jeszcze go wzdryga gdy ma wymieniac ostrza do ostrzenia
Hamerek dziala,  zadnych klopotow , wymiana ostrzy prosta , ciezki ze bez wozka transportoego nie da rady ruszyc cichy silnik , co prawda jednofazowy , ale indukcyjny ,
Ktos powie ze chwale a sprzedaje , a ja mowie ze nastepny bedzie tez hamer tylko wiekszy
mam teraz kase i wiem ze bedzie wykorzystany potencjal wiekszej , to ma sens
nie ma sensu kupowac mszyny na wyrost , ale tez jak czlowiek nie ma mechanika w rodzinie taniej chinskiej produkcji

Offline Be Piotrek

« Odpowiedź #87 dnia: 12 Września 2016, 20:26:04 czas Polski »
Dołączę się do tematu bo też planuję zakup wyrowniarko grubościówki  będzie mi ona glownie służyć do  produkcji uli które robię z deski sosnowej  (wejmutki) ale może jeszcze kiedyś jakieś meble ogrodowe lub altana znalazłem coś takiego  mieści się miej więcej w moim budżecie
Zależy mi na wysokości obróbki że względu na sposób w jaki te ule wykonuje  tu jest az 240mm
http://allegro.pl/wyrowniarko-grubosciowka-robland-sd310-i6473122259.html
Powiedzcie co o niej myślicie a morze jakieś inne propozycje.

Offline Jarek Pa

« Odpowiedź #88 dnia: 13 Września 2016, 08:10:29 czas Polski »
Witam
Jak widzę wybór odpowiedniej maszyny pod swoje potrzeby to nielana zadanie, też przed takim stałem i oczytałem się o wszystkich obecnie dostępnych , od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem METABO HC 260 za jakiś czas postaram się opisać w miarę dokładnie to urządzenie  aby osoby szukające  strugarko-grubościówki  mogły porównać lub bynajmniej mieć więcej informacji o tym konkretnym modelu.
Pozdrawiam

Offline Uniwh

« Odpowiedź #89 dnia: 13 Września 2016, 20:20:43 czas Polski »
   Mam kolege ktory kupil bulgarska stomane , ze niby nie chinska , bujal sie z justowaniem blatow chyba z pol roku zanim zaczela strugac porzadnie   

A co on tam ustawial pol roku?

Waga stomany okolo300 kg tak jak i hammer tylko cena 2x nizsza

Ciesze sie ze nie kupilem hammera