02 Maja 2026, 11:59:40 czas Polski

Autor Wątek: Łączenie blatów  (Przeczytany 25678 razy)

Offline bezgitary

Łączenie blatów
« dnia: 07 Lutego 2016, 12:03:19 czas Polski »
Witam. Czy posiada ktoś może wymiary szablonu do łączenia blatów? Tzn widziałem różne propozycje w internecie, ale festool niestety za drogi, a innych firm kosztuje najmniej kolo 400 zlotych. Chciałbym zrobić coś takiego sam, ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć wymiarów. Jeśli nikt nie posiada, to będę musiał sam coś pokombinować. A może wy macie jakieś swoje sposoby na łączenie blatów?

Offline SpecPiotr

Odp: Łączenie blatów
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2016, 12:13:11 czas Polski »
A ktore wymiary konkretnie Cie interesuja ? Mam szablon. Badziewiatej jakosci ale jakby go zrobic z lepszych materialow to bedzie oki.

Ps. Takie wymiary to lepiej z jakiegos rysunku wykonawczego i jak znajdziesz taki to chetnie sie dopisze ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2016, 12:15:16 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2016, 17:47:23 czas Polski »
Pragmatyczny ma film na ten temat...

Offline bezgitary

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2016, 17:57:58 czas Polski »
No właśnie o taki rysunek mi chodzi, bo chciałbym sobię zrobić sam taką listwę

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2016, 18:26:12 czas Polski »
Powiem Ci szczerze, ze ja nauczylem sie ribic zacinke pilarka i jakos nie ciagnie mnie do innego sposobu. Idealnie wymierzone i gitara.

Ps. Dorzuce Ci nawet zdjecie

Troche chamstwo bo po aktualizacji tapatalka MUSZE powiazac profil ze swoim kontem gmail zeby wrzucic zdjecie. Po kiego "im" tak zalezy zeby nie majace ze soba zwiazku konta byly powiazane. NWO nadchodzi. Sorki za maly offtop
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2016, 18:32:53 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2016, 18:33:19 czas Polski »
Szołmi Piotrze, nagraj filmik

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2016, 18:34:43 czas Polski »
Wrzucilem fotke przed chwila a filmik ma Pragmatyczny. Ale jak bedzie okazja to bez problemu nakrece bo mam troche inna metode.

Offline bezgitary

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2016, 18:50:02 czas Polski »
Ale jednak szablon, to szablon. zawsze wyjdzie tak samo;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2016, 18:56:24 czas Polski »
Nie namawiam ale mi tez zawsze tak samo wychodzi. A jak masz inaczej nic 90 stopni to i z szablonem musisz sie pobawic.
Tak czy inaczej jakbys znalazl rysunek z wymiarami to chetnie bo chcialbym sam sprobowac wyciac taki. I pi przetestowaniu i moich lekkich modyfikacjach bybsie spisal to robic je na handel ;)

Offline michal4823

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lutego 2016, 19:21:16 czas Polski »
Ja powiem jeszcze coś innego, niektórzy może się ze mną nie zgodzą, ale nie stosuje takiego połączenia, gdyż zdarzyło mi się, że blat przez tą szczelinę pociągnął wody i spuchł. Wolę listy kątowe bo blatu aluminiowe, po złożeniu jej z użyciem silikonu nic się nie dzieje i jest szybsze i prostsze w robocie, ponieważ blaty docinamy pod kątem 90 po linii prostej.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lutego 2016, 19:25:44 czas Polski »
ponieważ blaty docinamy pod kątem 90 po linii prostej.
Jak masz kąt 90* na ścianie.
Listwy są spoko, ale sa nie estetyczne i nie każdy je chce.
Ja kleje ostatnio na wikol, silikon wpuszcza wodę, a z tego co widzę to klej nie :)
Co do szablonu to jak ktoś pożyczy to go skopiuje i puszcze w świat na handel :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lutego 2016, 19:27:01 czas Polski »
Ja nie stosuje tych listew bo po 1 slabo to wyglada a po 2 przy nich zbiera sie syf i mnostwo bakterii. Nie mialem jeszcze sytuacji by blat spochl. Dobry silikon trzeba dobrac i porzadnie go wetrzec.
No ale co kto woli. Listwy tez sa dla ludzi.

Ps. A nie "wymywa" wikolu ? Pytam bo nigdy tak nie robilem.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2016, 19:30:43 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline michal4823

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lutego 2016, 19:32:15 czas Polski »
A tak przy okazji listew jak macie przykładowo kuchenkę wolnostojącą to czym wykańczanie blaty przy niej? Listwa, pasek laminatu czy zwykła okleina?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lutego 2016, 19:41:34 czas Polski »
Ja uważam że wymagający klient nie zaakceptuje połączenia zrobionego zagłębiarką.
Nie sądzę aby dało się wykonać zagłębiarką połączenie tak estetyczne ja przy pomocy szablonu.
Przy drogich blatach można popłynąć finansowo jak się je zniszczy.
Może się mylę, ale bym nie zaryzykował.
Druga sprawa, to połączenie blatów. przed sklejeniem daję silikon, sćiskam, i jest dobrze.
Tu w Anglii są dostępne specjalne uszczelniacze w różnych kolorach.
No i ostatnia sprawa, to kąt połączenia. Do kilku stopni można dokonać korekty.
A co do pytania odnośnie wykańczania przy kuchence. Pasek laminatu jest najestetyczniejszy, ale jak klient sobie życzy to listwa.
Osobiście zawsze nakłaniam na kuchenkę wpuszczaną w blat.

Pozdrawiam.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lutego 2016, 19:49:19 czas Polski »

Ja uważam że wymagający klient nie zaakceptuje połączenia zrobionego zagłębiarką.
Nie sądzę aby dało się wykonać zagłębiarką połączenie tak estetyczne ja przy pomocy szablonu.

Robert obejrzales moje zdjecie ? Tak wychodzi zawsze. Tu akurat byl blat strukturalny ale na gladkich widzisz tylko ryse. Od lat tak robie. Zawsze z zapasem w razie W.

A tak przy okazji listew jak macie przykładowo kuchenkę wolnostojącą to czym wykańczanie blaty przy niej? Listwa, pasek laminatu czy zwykła okleina?

Jesli jest gazowa to zawsze aluminiowa koncowke. Tu akurat technicznie inaczej nie mozna bo na okleinie klej po prostu posci.