18 Maja 2026, 17:01:26 czas Polski

Autor Wątek: strug - budowa od podstaw  (Przeczytany 16838 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: strug - budowa od podstaw
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Lutego 2016, 22:24:18 czas Polski »
Na szybko przeleciałem się po necie , są narzynki lewoskrętne. No tanie nie są , ale zobaczymy co powie Twój dostawca.
Zapytaj się , jeśli mogę zasugerować, o lewy komplet M6x1 , prawy wtedy zrobimy M8x0,5 - są na Allegro i nawet w rozsądnej cenie.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2016, 22:31:39 czas Polski wysłana przez krzysiek »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Lutego 2016, 10:21:41 czas Polski »
@Headu
Ponieważ przewidywane są potencjalnie duże koszty wykonania systemu Norris'a , myślę o takim sposobie opuszczania noża jaki jest zastosowany w strugach Lie-Nielsen'a. Właśnie wysłałem pytanie do nich o ewentualną ochronę patentową.
System ten ma takie zalety ,że :
- dzięki zastosowaniu gwintu drobnozwojnego 0,75 pozwala na dużo precyzyjniejszą regulację opuszczenia noża .
- bardzo prostą konstrukcję ( jedna śruba postulowana przez @Aramis44).
Ma również wadę a raczej niedogodność , ponieważ wymaga noża o idealnie prostopadłej do boków krawędzi ostrza . W tej konstrukcji przesuwu noża nie możliwości "bujania" nożem na boki w celu kompensacji ewentualnego skosu krawędzi ostrza.
Na razie stoję w miejscu czekam na :
- odpowiedź od Lie-Nielsen'a
- wynik rozpoznania rynku ( ceny i dostępność "lewych" narzynek i gwintowników drobnozwojowych ) ,@Aramis44 obiecał nam pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam

Offline aramis44

« Odpowiedź #32 dnia: 12 Lutego 2016, 11:06:20 czas Polski »
Posłusznie raportuję.

Orientacyjne ceny BRUTTO za komplet gwintowników + narzynka:
M8x0,75 - 60zł
M8x0,5 - 70zł
M6x0,75 LEWY - 70zł
M6x1 LEWY - 60zł

Więc jest to do kupienia, ale zestaw na oba gwinty to koszt około 130zł (w sumie bez względu którą opcję wybierzemy - dwa gwinty x0,75 czy M6x1 + M8x0,5).

Co do Lie NIelsena - chodzi Ci o takie ustalanie wysunięcia? Jeśli w nożu wybranie zrobić szersze niż kołnierz/łożysko na śrubie, to można "bujać" nożem jak w drewnianym strugu - pukając młotkiem.

Ewentualnie zmiksujmy oba ropzwiązania i zróbmy hybrydę - jeden gwint (skok 0,75 lub 1) + obrót jak w Norrisie. Według mnie powinno działać.
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Lutego 2016, 13:39:36 czas Polski »
@Aramis44
Z tym "bujaniem" w strugach Lie-Nielsen'a to rzeczywiście masz rację , dzięki za oświecenie ;D Coś mnie umysłowo przyblokowało.
Czy masz na myśli takie rozwiązanie ?

Jeśli tak to fragment zaznaczony na czerwono to "pięta achillesowa"
Może Ty masz jakiś inny pomysł  ???

Offline headu

« Odpowiedź #34 dnia: 12 Lutego 2016, 16:36:54 czas Polski »
Krzyśku i aramisie, jeśli chodzi o koszty to jeśli się tylko zmieścimy w budżecie to ok.
Panowie przepraszam za tak kiepską aktywność ale niestety ten tydzień wyjątkowo kiepski mam jeśli chodzi o czas. w weekend nie będzie lepiej.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Lutego 2016, 17:36:52 czas Polski »
Dostałem wiadomość od Lie-Nielsen'a. Ich system regulacji noża jest wolny od ograniczeń patentowych. Z bardzo dużą dozą prawdopodobieństwa jest tak samo z systemem Norris'a. Ale to już moja opinia.
No to przynajmniej to wyjaśniło się . :D

Offline aramis44

« Odpowiedź #36 dnia: 12 Lutego 2016, 18:53:50 czas Polski »
To ja proszę o ponowne nakreślenie idei tego struga, bo coś mieszamy. Czepiliśmy się mechanizmu ustalania noża mimo, że w założeniach projektowych mamy ustalanie bez mechanizmu. Druga sprawa - skupiamy się na żabie 12 stopni. A co z żabą 45 stopni? No i proszę o ustalenie co z nożem/nożami? Jeden przezbrajalny bez odchylaka () czy może do 12 stopni jeden, a do 45 stopni drugi z odchylakiem?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Lutego 2016, 19:58:28 czas Polski »
@Aramis44
Już wyjaśniam bo ,rzeczywiście trochę się pogmatwało :
1. Nie ma żaby 45 stopni , jest podstawa 33 stopniowa do której jest przykręcana żaba 12 stopniowa ( od wersji Low Angle). Całość tworzy razem nowy zespół będący żabą dla wersji BedRock czyli dla noża z odchylakiem. Tak jak jest to w projekcie schematycznym bodajże na pierwszej stronie wątku.
2. Jeśli chodzi o sprawę regulacji noża nic nie jest jeszcze ustalone. Budżetem dysponuje @Headu i on musi zdecydować co wybiera , a ma do wyboru :
- sposób regulacji stosowany przez Lie-Nielsen'a najtańszy i najprostszy
- modyfikowany mechanizm Norris'a obarczony kosztami związanymi koniecznością zakupu gwintowników i narzynek z lewym gwintem - Twój dzisiejszy poranny post
- sposób proponowany przez Ciebie.
3. Jeśli chodzi o noże to ja jestem za wykorzystaniem do wersji BedRock i Low Angle jednego i tego samego noża wersja skrócona kąt ostrza 25 stopni , grubość 3 lub 4 mm (indywidualnie dorabiany) :
do wersji BedRock nóż jest wyposażony w odchylak od Stanley'a 4,
do wersji Low Angle odkręcany odchylak i obracany,
4. Jako docisk proponuję wykorzystać w obu wersjach typowy docisk z Stanley'a 4.
Ja czekam jak zdecyduje @Headu jeśli chodzi o pkt.2
Mam nadzieję ,że teraz już wiadomo o co chodzi  :D
Pozdrawiam
Krzysiek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Lutego 2016, 23:14:52 czas Polski »
To ja przy okazji zapytam się gdzie nabyć odchylak i docisk (w mojej "7" jakiś debil dokonał "tuningu" i te dwa elementy są do wymiany)?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Lutego 2016, 12:11:26 czas Polski »
Miłosz : Ebay, giełdy staroci, albo kontakt z @Arkiem15. Ceny u producentów strugów są bardzo wysokie. Ewentualnie nóż z odchylakiem można kupić u Kirschen'a (dluta.pl ). Dobry odchylak i docisk jest w strugu Macallister (Casto). Strug kosztuje bodajże około 80 - 100 zł. Jak policzyć koszt przesyłki z Ebay wyjdzie na to samo. Docisk powinien pasować bo one są dobierane do długości noża. Jeszcze są takie strugi Silverline też tanie. Ogólnie to nic szczególnego ale te elementy , których szukasz są dobre. Ten drugi strug ma docisk sprężynowo-dźwigniowy.

Offline aramis44

« Odpowiedź #40 dnia: 13 Lutego 2016, 12:23:51 czas Polski »
@mily68
Z tego co wiem to tylko aukcje lub pchli targ. Jedyne oficjalne części zamienne do stanleyów to noże.

@Krzysiek
Co do "mojego" sposobu regulacji noża w międzyczasie wrysowałem sobie to na szybko w CADa (aby zachować skalę), i wychodzi mi że w żabie na 12 stopni jest za mało miejsca. Mechanizm byłby za bardzo upakowany pod nożem. W związku z tym będę postulował za rozwiązaniem Lie-Nilsena, jako że ono zajmuje najmniej miejsca w żabie.

Co od wykorzystania jednego noża w obu wersjach zwróć uwagę na fakt, że w wersji LowAngle nóż będzie wysunięty o około 25-30mm dalej niż w Bedrock (długość "rampy" w stopie), to może pociągnąć za sobą potrzebę wykonania większej ilości otworów w nożu, co z kolei osłabi jego wytrzymałość.
Ja proponowałbym docisk trzymany z przodu poziomym kołkiem - tego typu. Tył może mieć śrubę taką jak w linku lub po prostu przechodzącą na wylot docisku tak jak tu. W tym momencie wykonujemy w nożu jedynie wybranie na mechanizm ustalający nóż. Wydaje mi się też, że nie byłoby problemu zastosować taki docisk do noża z odchylakiem.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Lutego 2016, 13:30:46 czas Polski »
W związku z tym będę postulował za rozwiązaniem Lie-Nilsena, jako że ono zajmuje najmniej miejsca w żabie.
Ja też i mam nadzieję ,że @Headu będzie zadowolony

Co od wykorzystania jednego noża w obu wersjach zwróć uwagę na fakt, że w wersji LowAngle nóż będzie wysunięty o około 25-30mm dalej niż w Bedrock (długość "rampy" w stopie), to może pociągnąć za sobą potrzebę wykonania większej ilości otworów w nożu, co z kolei osłabi jego wytrzymałość.

Może zrobimy tak jak proponujesz niżej  :D ;)

Ja proponowałbym docisk trzymany z przodu poziomym kołkiem ... W tym momencie wykonujemy w nożu jedynie wybranie na mechanizm ustalający nóż. Wydaje mi się też, że nie byłoby problemu zastosować taki docisk do noża z odchylakiem.

Zwróć uwagę na to ,że komplet "żaba 45 stopni" jest mocowany w innym miejscu - są drugie usta. W związku z tym trzeba by było wykonać dodatkowe otwory . Teoretycznie nie ma problemu, ale skrzydełka będą przykręcane do stopy i wolałbym uniknąć problemów z brakiem centryczności osi otworów. Chociaż ... bo ja wiem. To bardzo fajny pomysł.
Też jestem za dociskiem ze śrubą , przy braku mechanizmu do "bujania" nożem myślę ,że to jest lepsze rozwiązanie niż docisk sprężynowo-dźwigniowy.
No to tak wygląda jak byśmy mieli ustalone najistotniejsze sprawy. :) Jeszcze tylko jedna sprawa : sądzisz ,że wybranie pod kołnierz śruby regulacyjnej może być zrobione na wylot - nóż jest obracany?

Offline aramis44

« Odpowiedź #42 dnia: 13 Lutego 2016, 14:30:04 czas Polski »
Otwór pod regulację jest w przypadku Lie Nilsena na samym końcu noża, więc nie będzie miał wpływu na wytrzymałość. Wykonanie go na przelot to nie problem. W stanleyu SB4 masz coś podobnego, tyle że na dwie śruby po bokach (sam patent poroniony, ale fizycznie wykonalny).
Co do osiowości otworów w bokach struga, to po mojemu należałoby wykonać je po zmontowaniu skrzydeł do stopy, najlepiej na dokładnej frezarce. Wtedy bazując się do płaszczyzny stopy i np czoła struga można wywiercić je idealnie.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Lutego 2016, 15:08:41 czas Polski »
Ok
No to do roboty  ;D

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Lutego 2016, 12:00:54 czas Polski »
Pierwsza wrzutka projektu wersja low_angle - przekrojony nóż , odchylak i docisk.
Docisk odchylak i nóż dla obu wersji ten sam ( będzie mała poprawka wycięcia pod śrubę spinającą nóż z odchylakiem )
Odchylak i docisk adaptowany z Macallister'a

Reszta sukcesywnie