18 Maja 2026, 03:34:56 czas Polski

Autor Wątek: strug - budowa od podstaw  (Przeczytany 16829 razy)

Offline Henry

Odp: strug - budowa od podstaw
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Lutego 2016, 12:09:47 czas Polski »
Ale po co Ci odchylak w l-a? Przecież i tak nic nie daje bo wiór się po nim prześlizgnie bez łamania. :-)

Offline aramis44

« Odpowiedź #46 dnia: 17 Lutego 2016, 12:19:11 czas Polski »
@Henry - w celu zastosowania jednego "zestawu tnącego" (żaba, nóż, odchylak, docisk) w LA i Bedrock. Przy przezbrojeniu do drugich ust po prostu pod żabę LA wsunie się klin 33stopnie i obróci nóż. Gdyby wywalić w LA odchylak, trzeba by kombinować z przesunięciem docisku do przodu noża.

@Krzysiek
Pamiętaj, że nóż musi być odpowiednio dłuższy, żeby się regulacja wysunięcia zmieściła.

Docisk montowany standardowo centralną śrubą (skoro przeszczep z macallistera) czy tak jak proponowałem ustalany poziomym kołkiem? Jeśli kołkiem, to będzie trzeba w docisku wykonać rowek ustalający.

Co do montowania skrzydełek do stopy - wycięcia które narysowałeś wyglądają na proste. Można by je wykonać na jaskółczy ogon, wtedy będą one dodatkowo trzymać boki przed ruchem w górę (w wypadku trzymania docisku kołkiem). Zmniejszy to naprężenia ścinające przenoszone przez śruby (jak pamiętam chciałeś dać M3, a to niewiele).

P.S.
W jakim programie modelujesz?
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline Henry

« Odpowiedź #47 dnia: 17 Lutego 2016, 12:27:17 czas Polski »
Chyba zapomniałeś że w l-a nóż jest odwrotnie - fazą do góry, a normalnie odchylak jest z drugiej strony.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Lutego 2016, 12:46:06 czas Polski »
@Henry przyjacielu nasz serdeczny , gwint śruby spinającej jest w odchylaku jakbyś nie położył noża ,zawsze  łeb śruby będzie na dole wewnątrz korytka w żabie. Dlatego ten sam nóż można wykorzystać do dwóch wersji.

@Aramis 44 myślałem o "jaskółczym ogonie" ale blachy mają być wycinane na laserze w dwóch osiach, chyba że są głowice laserowe 3D. Tu musisz mnie oświecić .
No i oczywiście zostaje poziomy kołek , spróbuje tak ustawić wszystko ,żeby wystarczył jeden komplet otworów.
Gwinty zmieniłem już na M6. Jeśli chodzi o rowek to nie jestem pewny czy potrzeba go wycinać. Góra docisku będzie podnoszona przez jego śrubę i być może ,że zrobi się klin wtedy przy struganiu docisk będzie wciskany po kołek i jednocześnie blokowany na uniesionej jego górnej powierzchni.
Modeluje w CreO a wizualizacja będzie robiona w AutoDesk Fusion 360

Offline Henry

« Odpowiedź #49 dnia: 17 Lutego 2016, 13:12:50 czas Polski »
@Henry przyjacielu nasz serdeczny , gwint śruby spinającej jest w odchylaku jakbyś nie położył noża ,zawsze  łeb śruby będzie na dole wewnątrz korytka w żabie. Dlatego ten sam nóż można wykorzystać do dwóch wersji.

A... że niby trzeba przełożyć odchylak na drugą stronę bez sensu dla strugania ale z sensem dla konstrukcji :)
Nadal uważam że to niepotrzebne bo i tak przy przekładaniu do l-a trzeba odchylak odkręcić i przykręcić z drugiej strony noża. A przecież bez odchylaka też go można docisnąć.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Lutego 2016, 13:40:36 czas Polski »
Strug względem żaby jest zawsze tak samo usytuowany ( łeb śruby przesuwa się wewnątrz korytka wyfrezowanego w żabie ) to nóż jest obracany o 180 stopni. Myślę ,że całość ( nóż + odchylak ) w wersji LA będzie sztywniejsza niż sam nóż.
W fabrycznych LA nóż jest krótszy, docisk jest również krótszy. W tym strugu docisk będzie adaptowany ze struga o długim nożu a więc i nóż musi być trochę dłuższy niż normalnie stosowany w fabrycznych wersjach LA, stąd pomysł aby go usztywnić odchylakiem.
Ale dobrze ,że drążysz temat to pozwala mi na lepszą analizę założeń i rozwiązań .
 Dzięki. 

Offline aramis44

« Odpowiedź #51 dnia: 17 Lutego 2016, 16:49:50 czas Polski »
Gwinty zmieniłem już na M6.
Coś mi nie gra. M6 w stopie grubości 6mm? To nie ma prawa działać. Chyba że pogrubiłeś stopę?
Co do cięcia laserem to się nie wypowiem, bo nie mam z tym kontaktu, ale jeśli już to można by gniazda na stopie poprawić na frezarce. Nawet cnc nie trzeba, wystarczy zwykła manualna.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Lutego 2016, 17:05:11 czas Polski »
Dlaczego ma nie działać ?
Optymalny stosunek długości gwintu do rozmiaru ( w stali ) to min. 0,6 . Tutaj jest stopa 6 mm . Otwór przewiercony na wylot , od strony roboczej krawędź z wyobloną fazą i gra gitara . Tak mam zrobione w routerze i działa. Aha i jeszcze coś , otwory są tylko dwa. Powinno wystarczyć tym bardziej ,że całość jest jeszcze wciskana pod poziomy kołek z przodu.
Co do gniazd w stopie i skrzydełkach to musi zdecydować @Headu , On dysponuje budżetem.

Offline aramis44

« Odpowiedź #53 dnia: 18 Lutego 2016, 07:53:34 czas Polski »
OK, chyba rozmawiamy o innych otworach :)
Ja myślałem o otworach pod śruby mocujące skrzydełka do stopy, a Ty mówisz o śrubach mocujących żabę do stopy :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Lutego 2016, 12:35:54 czas Polski »
No to ok, potwierdziło się kolejne założenie.
Dzięki

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Lutego 2016, 18:32:30 czas Polski »
Mam małe opóźnienie. Padł mi system na dysku twardym i próbuje reinstalacji licencji CreO na nowym dysku z nowym systemem.
Do końca naprawy dzielę się laptopem z "Kuchnią" . Czad jakich mało dorwała się do jakiegoś blogu z przepisami i filmami o gotowaniu.
Teraz po 35 latach pożycia ,jedną ręką miesza w garnku a drugą operuje myszką i patrzy na tutoriale o gotowaniu.
Dobrze jest.  ;) ;D

Offline headu

« Odpowiedź #56 dnia: 22 Lutego 2016, 22:54:55 czas Polski »
Teraz po 35 latach pożycia ,jedną ręką miesza w garnku a drugą operuje myszką i patrzy na tutoriale o gotowaniu.
a to coś dobrego z tego mieszania wyszło? pochwal się co tam wcinacie :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Lutego 2016, 21:32:40 czas Polski »
@Headu przepraszam za spóźnioną odpowiedź.
Jakby Ci tu powiedzieć w skrócie ... Jest super .

Offline headu

« Odpowiedź #58 dnia: 24 Lutego 2016, 23:18:40 czas Polski »
Jakby Ci tu powiedzieć w skrócie ... Jest super .
to cieszy :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Lutego 2016, 13:34:55 czas Polski »
Witam
Pierwsza wrzutka zdjęć struga kombinowanego. Tutaj akurat w malowaniu a'la KUNZ. Ponieważ zaplanowałem wykorzystanie docisku , odchylacza wraz z śrubami a nóż i tak trzeba wyciąć żeby można go było spiąć z odchylaczem , więc zmieniłem sposób mocowania docisku. Pierwotnie miał być blokowany o poziomy sworzeń wciskany w otwory skrzydełek , ale ponieważ tak się dobrze ułożyło z otworami w nożu , odchylaczu i ,w docisku a i jest miejsce w żabie na otwór więc położenie tych zespołów będzie ustalane śrubą.
Wersja Low_angle waga 3,12 kg

Wersja Bed_rock waga 4,37 kg

Co jeszcze pozostało ? :
1. Zdecydować czy tylny uchwyt ma mieć kształt  taki jak w "sputnikach" czy oryginalny "Bed rock"
2. Korekta kształtu podstawy żaby dla wersji Bed_rock po to by ją troszkę odchudzić i skorygować położenie środka ciężkości - w/g mnie powinien leżeć jak najbliżej punktu leżącego w połowie odległości między krawędzią tnącą noża a osią tylnego uchwytu.
3. Korekta wymiarów tak by na maszynach jak najmniej  trzeba było ustawiać "setki" albo "dziesiątki" i wszystko dało się zrobić maksymalnie z trzech grubości blachy.
Zaokrąglenia krawędzi można zrobić już potem bo w fazie modelowania potrafią trochę namieszać w referencjach - dlatego model jest trochę kańciasty.
Jak zwykle czekam na opinie.
Pozdrawiam