18 Czerwca 2026, 01:40:31 czas Polski

Autor Wątek: strug - budowa od podstaw  (Przeczytany 16937 razy)

Offline aramis44

Odp: strug - budowa od podstaw
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Lutego 2016, 19:03:03 czas Polski »
Ślicznie to wygląda...

...ale wydaje mi się że trzeba by nieco obniżyć profil skrzydełek w okolicy śruby regulacji wysuwu noża przy zamontowanej żabie 12 stopni, bo nie wiem czy dość miejsca tam jest na palce. No i w tym ustawieniu totalnie nie ma jak "bujać" nożem na boki (ustaliliśmy bodajże, że będzie to realizowane metodą "młotkową"). Dla porównania -> https://www.lie-nielsen.com/product/bench-planes/low-angle-jack-plane?node=4065
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Lutego 2016, 19:50:30 czas Polski »
...ale wydaje mi się że trzeba by nieco obniżyć profil skrzydełek w okolicy śruby regulacji wysuwu noża przy zamontowanej żabie 12 stopni, bo nie wiem czy dość miejsca tam jest na palce.

Rozstaw skrzydełek (wewnątrz ) wynosi 54 mm nóż ma 50 mm. Wydaje mi się ,że miejsca na palce będzie dosyć . Co do bujania to zdjęcie nie oddaje dobrze wymiarów - między nożem a skrzydełkami po obu stronach jest 2 mm luzu do tego wycięcie w nożu jest o 0,5 mm szersze  niż kołnierz śruby regulacyjnej. Chyba to wystarczy ? ???
Na zdjęciach Lie-Nielsen'a nie widać tego ale być może ten kołnierz ( powierzchnie styku z nożem ) jest leciutko elipsowaty. Tylko czy nóż nie będzie miał tendencji do ześlizgiwania się po takich łukach ?
Jeśli chodzi o żabę i podstawę to regulacja jest tylko wzdłuż struga.
Wrzucę na YT dwie animacje ,żeby można było zobaczyć jak wyglądają elementy i jak to jest składane.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Lutego 2016, 20:15:11 czas Polski »
... No i w tym ustawieniu totalnie nie ma jak "bujać" nożem na boki (ustaliliśmy bodajże, że będzie to realizowane metodą "młotkową"). Dla porównania -> https://www.lie-nielsen.com/product/bench-planes/low-angle-jack-plane?node=4065
Patrz ,no teraz dopiero się dopatrzyłem o co Ci chodzi. Rzeczywiście nóż jest schowany jak w futerale.  Niezłego babola zrobiłem. Wielkie dzięki  :D
« Ostatnia zmiana: 29 Lutego 2016, 20:18:21 czas Polski wysłana przez krzysiek »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Lutego 2016, 20:32:03 czas Polski »
Ponieważ wersja Bed_rock jest w miarę Ok więc jako pierwsza jej animacja
« Ostatnia zmiana: 29 Lutego 2016, 20:34:17 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Klo

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Lutego 2016, 21:03:00 czas Polski »
Świetnie wygląda.
Możesz wstawić link do animacji dla tych, którzy nie używają flasha? ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 29 Lutego 2016, 21:11:44 czas Polski »
Dzięki , ale babol jest niestety. ;) Nie wiem czy nie będę zmuszony do wydłużenia żaby, bo profilu skrzydełek nie chciałbym ruszać.
A oto link :

Offline headu

« Odpowiedź #66 dnia: 29 Lutego 2016, 23:44:09 czas Polski »
pięknie to wyszło

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 01 Marca 2016, 21:52:06 czas Polski »
Poprawiłem teraz będzie można już "bujać" nożem.
Zrobię dwie wersje uchwytu tylnego a potem zdecyduje się która zostanie.

Offline aramis44

« Odpowiedź #68 dnia: 02 Marca 2016, 07:44:02 czas Polski »
No i o to mi właśnie chodziło :)

Przyglądając się z bliska mam jeszcze uwagę dot. samego noża: dobrze byłoby go wydłużyć o kilka mm, tak żeby zwiększyć szerokość materiału za nacięciem pod śrubę regulacji wysuwu (optymalnie dwukrotność szerokości nacięcia). Jeśli zostanie tyle co jest (wydaje mi się że jest nawet mniej niż nacięcie) to może w tym miejscu pękać, a jako że nóż hartujemy w całości (inaczej nie jestem w stanie go zrobić) to stal będzie już nieco krucha (porównując do surowej obsady laminowanych noży).
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Marca 2016, 07:45:44 czas Polski »
Ok , uwaga przyjeta ze zrozumieniem i do realizacji.  :D

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 06 Marca 2016, 19:15:01 czas Polski »
No to tak by wyglądało ,że projekt w fazie koncepcji jest skończony.
Tak wyglądałby w wersji Low_angle

A tak w wersji Bed_rock

Teraz , po akceptacji pozostają tylko do wygenerowania dxf-y albo dwg według życzenia.
Projekt jest kanciasty ponieważ wszelkie zaokrąglenia trzeba dodać już w fazie wykonawczej, bo przy generowaniu rysunków pod laser mogłyby być kłopoty.
Co do realizacji to podpowiedź moja jest taka by żabę i bazę do bed_rock'a wyciąć na water-jet'cie grubość jest optymalna a zwykła stal powinna się ładnie ciąć , bez frezowania się nie obejdzie. Natomiast stopa i skrzydełka ,tak jak wcześniej uzgadnialiśmy, wyjdzie z lasera z blachy k.o. 6 mm stopa i 4 mm skrzydełka. 

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 21 Marca 2016, 13:42:53 czas Polski »
Witam
Ponieważ nie można do postów dołączać plików DXF i DWG , wszystkich tych ,którzy byliby zainteresowani planami budowy struga proszę o kontakt na PW. Nie ma problemu również z ewentualnymi korektami pod indywidualne potrzeby.
Pozdrawiam.
Krzysiek

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #72 dnia: 21 Marca 2016, 19:00:34 czas Polski »
Krzysiu - pięknie to wygląda! Skrzydełka z przodu są jednak chyba za wysokie - przedni pochwyt może być niewygodny w trzymaniu

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 22 Marca 2016, 00:50:45 czas Polski »
To można bez problemu zmienić .
Właśnie na takie uwagi czekam. Strug na szczęście jest jeszcze wirtualny.
Dzięki i pozdrawiam.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #74 dnia: 22 Marca 2016, 07:02:25 czas Polski »
Po obniżeniu skrzydełek trzeba chyba będzie wzmocnić całość poprzeczką tuż przed szczeliną/ustami dla uzyskania większej sztywności :)