19 Maja 2026, 01:10:55 czas Polski

Autor Wątek: strug - budowa od podstaw  (Przeczytany 16841 razy)

Offline Henry

Odp: strug - budowa od podstaw
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Marca 2016, 09:13:35 czas Polski »
Ja to bym zaproponował zrobienie wyższego i szerszego przedniego uchwytu. Nie wiem czemu wszyscy producenci się upierają na te okrągłe małe gałki na których niewygodnie oprzeć rękę w tak dużym strugu. Zobaczcie jaką gałę dał Kunz:
http://www.panfleks.pl/wp-content/uploads/2015/06/IMGP9871.jpg

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Marca 2016, 13:00:09 czas Polski »
Gałka i uchwyt są  spore, tak na moje dłonie - może nie "bochny chleba" ale i nie skrzypka.
Popołudniu wrzucę pdf-y z wymiarami to będzie mogli porównać Wasze obserwacje z projektem.
Co do poprzeczki to uwaga jest na miejscu , jak najbardziej , ale gałka jest przykręcona do płytki mosiężnej umocowanej do skrzydełek - nie chciałem już dziurawić więcej stopy - i myślę ,że ta podstawa gałki będzie takimi usztywnieniem.
Lepiej będzie jak wrzucę trochę więcej zdjęć.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Marca 2016, 14:33:37 czas Polski »
piękne narzędzie gratuluję

Offline Arek15

« Odpowiedź #78 dnia: 22 Marca 2016, 14:48:17 czas Polski »
z czegos te gałki wynikają- stanley robił takie na początku XX wieku tzw low knobb http://www.tooltique.co.uk/product/antique-stanley-usa-low-knob-no-3-smoothing-plane-rosewood-handles/ no i później z nich zrezygnowali - mi się dobrze pracuje takim jakie są "małe"

Offline Henry

« Odpowiedź #79 dnia: 22 Marca 2016, 15:04:31 czas Polski »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 22 Marca 2016, 20:19:35 czas Polski »
Panowie , uchwyty i gałki to rzecz w tym projekcie indywidualna. Do ich mocowania przewidziałem podstawy z blachy mosiężnej grubości 6 mm umocowane do skrzydełek. Nawet każdy może sobie sam dobrać położenie tych podstaw w/g swoich upodobań.
Projekt ten w pewnych jego aspektach można traktować jak swego rodzaju "open source".
Przepraszam ale zdaje się ,że nie dam rady wrzucić dzisiaj pdf-ów. Przed chwilą wróciłem z pracy a ich export zajmuje trochę czasu.

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #81 dnia: 13 Kwietnia 2016, 09:20:43 czas Polski »
@krzysiek
Będziesz takie cacko robił dla Siebie??
Kalkulowałeś koszty??

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 13 Kwietnia 2016, 12:29:02 czas Polski »
W tej chwili trudno mi powiedzieć. Mam już wiele robótek zaplanowanych i nie wiem czy w tym roku dam radę.

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #83 dnia: 13 Kwietnia 2016, 12:46:25 czas Polski »
Może byli by zainteresowani i Ty również na robotę zbiorową, czy zamówienie zbiorowe. Było by pewnie taniej ;-)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 13 Kwietnia 2016, 15:40:17 czas Polski »
Projekt jest dostępny dla wszystkich więc może ktoś podjąłby się jego realizacji. Mnie z Francji raczej trudno będzie koordynować taką inicjatywę. W ustaleniach z pomysłodawcą padła kwota 700-800 zł jako budżet projektu. Jeśli chodzi o wypalanie laserem to koszty są łatwe do ustalenia , ale już frezowanie stopy i podstawy to wielka niewiadoma no i wykonanie noża. W grupowe zamówienie jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć. Bardziej  prawdopodobne są raczej indywidualne realizacje.