14 Czerwca 2026, 09:00:12 czas Polski

Autor Wątek: Nowe zakupy i rozczarowanie...  (Przeczytany 5343 razy)

Offline Kali

Nowe zakupy i rozczarowanie...
« dnia: 10 Lutego 2016, 14:44:51 czas Polski »
Hej

W końcu zakupiłem do warsztatu nowe maszyny:

1. Grubościówkę Dedra 7814
http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/narzedzia-stolowe/strugarko-grubosciowki/strugarka-grub-2000w-szer-330mm.html
Ku mojemu rozczarowaniu wróciła do sklepu. Po rozpakowaniu, wyregulowaniu według instrukcji... kicha. Na obrabianym materiale pojawiały się podebrania na początku i końcu. P obejrzeniu dokładnym maszyny okazało się, że wałki posuwu mechanicznego nie leżą w jednej płaszczyźnie. Tylny był opuszczony poniżej linii ostrzy.

Po wysłaniu do serwisu odpowiedź nadeszła drugiego dnia... zapraszamy po zwrot pieniędzy. Wada konstrukcyjna. Myślałem, że wymienię na inny egzemplarz a tu niespodzianka po obejrzeniu 3 sztuk z pracownikiem Castoramy w każdej była ta sama usterka.
Cała partia do d***. Straciłem wiarę w Dedrę.

Teraz mam problem bo muszę wybrać jakąś nową. Może pokuszę się o coś takiego:
https://www.obi.pl/decom/product/Nutool_Strugarka_grubościowa_1500_W/5975008 lub dozbieram troche kasy i jakis Dewalt lub Makita.

2. Strugarke Notool'a
https://www.obi.pl/decom/product/Nutool_Strugarka_NBP1800/5115498&position=2&pageNum=1&pageSize=72
Tu z kolei miłe zaskoczenie działa aż miło. Jedynie przykładnica wymagała użycia brutalnej siły żeby była pod kątem prostym do blatu.
Pierwsze spostrzeżenia z użytkowania to:
- moc 1,8k wystarczająca nawet dla dębiny,
- można zapomnieć o ustawianiu na przykładnicy kąta 45 stopni,
- przy zbyt dużym nacisku na blat regulowany potrafi się trochę przesunąć, ale coś z tym się zrobi,
- trzeba będzie przedłużyć blaty.

Offline pawel49

Odp: Nowe zakupy i rozczarowanie...
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2016, 15:50:12 czas Polski »
Podebrania na początku i końcu to raczej normalne. Film wyjaśniający:

Jak chcesz więcej informacji to szukaj pod pojęciem plener snipe.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2016, 16:11:17 czas Polski »
Nie wrzuciles filmu.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2016, 17:02:20 czas Polski »
Zapewne podpadnę ale nie nazywał bym tego maszynami  :(

Offline Kali

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2016, 19:22:39 czas Polski »
Spoko nie podpadniesz :) niech będzie większe elektronarzędzia :P od czegoś trzeba w końcu zaczynać.

Pawel49 Masz racje jest to całkiem normalne, ale wałek pociągowy zamontowany niżej od noży strugających o około 1cm to lekka przesada.
Żałuje, że nie zrobiłem zdjęcia.Byłoby na nim widać żle zmontowaną część. Wałki mocowane są w niej kawałkami płaskowników o ile z przodu były one proste
i wszystko przylegało do uchwytów to z tyłu były wygięte w literę U. A poza tym skoro sam serwis nie podjął sie naprawy tylko od razu oddali kase to o czymś świadczy.

A czy mógłby ktoś z was zrobić zdjęcia wałków pociągowych i strugającego w grubościówkach jakie posiadacie. Tak żeby było widać detale, a w szczególności wysokości na jakich są zamontowane wałki pociągowe względem wałka roboczego. Z góry dzięki:)
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2016, 19:29:18 czas Polski wysłana przez Kali »

Offline Kali

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2016, 19:54:09 czas Polski »
Przeglądając troche YT znalazłem fajne rozwiązanie na pozbycie sie podebrań w materiale.
https://www.youtube.com/watch?v=Eadz-uNuD-4

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2016, 20:03:28 czas Polski »
i wysokości na jakich są zamontowane wałki pociągowe względem wałka roboczego. Z góry dzięki:)

Poszukaj ,było to już poruszane i wytłumaczone

Offline Kali

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2016, 14:12:01 czas Polski »
Szukałem lecz nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Może nie zauważyłem, jak możesz podeślij link.

Offline Yar0

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lutego 2016, 15:07:37 czas Polski »
Mam DW733 i nie zauwazylem zadnych podebran materialu..Doskladaj to lepszej grubosciowki bo naprawde warto.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lutego 2016, 15:18:58 czas Polski »
Szukałem lecz nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Może nie zauważyłem, jak możesz podeślij link.

Trzeba dobrze szukać ;)
tomekz też musiałby szukać żeby podesłać Ci link...

Coś pamiętam z tego wątku o podbieraniu materiału. Chodzi o jakieś rolki, wałki dociskające czy coś w ten deseń.
Jak pracuję na grubościówce to chude elementy też wybiera na początku i na końcu. Dlatego przy wkładaniu materiału i podczas gdy wychodzi - podnoszę nieco koniec deski do góry. Wtedy podebrania są mniejsze albo jest ich brak.
No ale to stara maszyna, więc potrzeba jej uczucia... albo wyczucia ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2016, 21:49:34 czas Polski »
Słowo ,,klucz" w naszej wyszukiwarce ,,podebranie"
http://forum.domidrewno.pl/strugarki/zipper-hb-305-wyrowniarko-grubosciowka/msg15217/#msg15217
Nie wiem czy o to chodziło :-\

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lutego 2016, 23:54:49 czas Polski »
Jak nie  chce mi się ustawiać wałków książkowo , to robię to praktycznie tak:

Nóż na wale wysunięty max 1,5 mm ( grubszego wióra i tak nie  strugam )

Strugam deskę np, szer 5-10 cm
Przepuszczam ją jeszcze raz nie podnosząc stołu   a
Deskę walce muszą swobodnie przesunąć do końca
ale
tak muszą  ciągnąć  bym mógł mocno  trzymając deskę ją zatrzymać ( oddzielnie badać każdy wałek)
jeśli nie mogę  zatrzymać   - to duszą za mocno ( pociągowy zrobi  ślady swoim ryflowaniem) - wałki do góry
jeśli deska   skacze , nie przesuwa się , to wałki w dół.

Offline Kali

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lutego 2016, 08:34:39 czas Polski »
krzyś48

Czytałem ten wątek i nie dał mi on odpowiedzi na moje pytanie.
A czy mógłby ktoś z was zrobić zdjęcia wałków pociągowych i strugającego w grubościówkach jakie posiadacie. Tak żeby było widać detale, a w szczególności wysokości na jakich są zamontowane wałki pociągowe względem wałka roboczego. Z góry dzięki:)

tomekz

Rozumiem ogólną idee i przy następnej maszynie na pewno ją zastosuje. Lecz w moim przypadku w grę wchodził błąd montażu lub konstrukcyjny.

Dla zrozumienia załączam rysunek ( w wordzie bo nie mam nic innego do narysowania :P )

Opis rysunku:
1- przedni wałek pociągowy
2- wałek skrawający
3- tylni wałek pociągowy, a linią przerywaną faktyczne położenie wałka jakie było w moim egzemplarzu grubościówki
Niżej są dwa rysunki mocowań wałków
Prostokąty narysowane grubą kreską to gniazda gdzie wchodzą wałki. Zaś prostokąty narysowane cienka linią to
elementy łożyskujące wałki włożone w gniazda. Niebieskie elementy to płaskowniki mocujące jeden element w drugim. Na pierwszym rysunku dotyczącym przedniego wałka widać że ten płaskownik jest prosty. Drugi rysunek pokazuje jak był zamontowany drugi wałek. Nie dość, że był opuszczony to jeszcze płaskownik mocujący był wygięty.