krzyś48
Czytałem ten wątek i nie dał mi on odpowiedzi na moje pytanie.
A czy mógłby ktoś z was zrobić zdjęcia wałków pociągowych i strugającego w grubościówkach jakie posiadacie. Tak żeby było widać detale, a w szczególności wysokości na jakich są zamontowane wałki pociągowe względem wałka roboczego. Z góry dzięki:)
tomekz
Rozumiem ogólną idee i przy następnej maszynie na pewno ją zastosuje. Lecz w moim przypadku w grę wchodził błąd montażu lub konstrukcyjny.
Dla zrozumienia załączam rysunek ( w wordzie bo nie mam nic innego do narysowania

)
Opis rysunku:
1- przedni wałek pociągowy
2- wałek skrawający
3- tylni wałek pociągowy, a linią przerywaną faktyczne położenie wałka jakie było w moim egzemplarzu grubościówki
Niżej są dwa rysunki mocowań wałków
Prostokąty narysowane grubą kreską to gniazda gdzie wchodzą wałki. Zaś prostokąty narysowane cienka linią to
elementy łożyskujące wałki włożone w gniazda. Niebieskie elementy to płaskowniki mocujące jeden element w drugim. Na pierwszym rysunku dotyczącym przedniego wałka widać że ten płaskownik jest prosty. Drugi rysunek pokazuje jak był zamontowany drugi wałek. Nie dość, że był opuszczony to jeszcze płaskownik mocujący był wygięty.