04 Lipca 2026, 17:23:39 czas Polski

Autor Wątek: Nie mieszczą mi się schody  (Przeczytany 8146 razy)

akwa-stolarz

• Gość
Nie mieszczą mi się schody
« dnia: 10 Lutego 2016, 18:03:17 czas Polski »
Witam. W maju startuje z ścianami i jest okazja zrobić schody betonowe ( w projekcie drewniane).  Jednak jak to zawsze bywa,  człowiek szuka dodatkowych problemów, żeby nie było za łatwo :-)
Na początek fotki projektu. 

Oryginał

Jak chcę mieć

Problem w tym, że w mojej wersji po zmianach "bieg" schodów jest krótszy i nie mam jak ich zmieścić. Nie znam się na tym, ale na blogu budowlanym w tym samym projekcie inni ludzie tak budowali schody. Więc pytanie do Was szanowni koledzy, jak to pomieścić?

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Nie mieszczą mi się schody
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego 2016, 18:08:14 czas Polski »
Próbowałem w sketchupie ale przy wymiarach stopni 17 cm / 30cm się nie mieści. Przy wymiarach 19cm/ 25 cm już prawie prawie ale i tak u góry wychodzilbym na "skosie"

Jak chciałbym mieć

Jedyne wyjście jakie widzę

Uszczesliwiloby mnie gdyby tą ostatnią wersję ( drewniane schody w sketchupie) dało się wykonać w betonie. Tylko jak to obliczyć? Pozdrawiam

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2016, 18:11:24 czas Polski »
Brałeś pod uwagę trzy biegi ?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2016, 18:14:03 czas Polski »
Nie, bo wyjście u góry musi być tak jak jest

Offline Arek15

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2016, 18:53:08 czas Polski »
nie wiem na co patrzeć czy na sketchup czy na projekt ... ja tak na chłopski rozum  ,to mi wychodzi że stromo będziesz miał, a ty chcesz żeby się zmieściło ... a cóż takie zmiany diametralne?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2016, 18:59:28 czas Polski »
Kiepska sprawa, schody bardzo cięzko jest zmienić. Nasz projekt domu został zrobiony w około schodów, znaczy się najpierw zdecydowaliśmy jakie mają być schody a potem była cała reszta.

Rozumiem ze te drewniane schody mają prawie całe iść po łuku. Dwie rzeczy przychodzą mi na myśl:

1. czy zastanawiałeś się, jak będzie wyglądał ich bok  ? Moim zdaniem będzie tam straszny "bałagan" i nie będzie wyglądał ładnie. Szczególnie że będzie to przedłużenie salonu

2. Czy jak dodasz grubość schodów to skos na górze nie wejdzie w światło drzwi ?

Ja bym zrobił schody jak na projekcie z tym że zamiast ścianki na dole umieściłbym ładną zabudowę z szufladami. Coś w stylu załączników

« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2016, 19:06:06 czas Polski wysłana przez krzysiek_z »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2016, 19:10:11 czas Polski »
Jeśli nie będzie innej opcji, to zrobię jak w projekcie. Założenie jest takie aby jak najwięcej przestrzeni było otwarte.. Nie lubię wąskich korytarzyków itp.
Pytanie brzmi czy lac betonowe, czy robić drewniane?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lutego 2016, 19:13:49 czas Polski »
ok.2 m x 2m  klatce schodowej to schody z projektu , lub kręcone na słupie.
Rysunek jaki zrobiłeś to tylko poglądowy , ale nie realny z wymiarami.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2016, 19:14:31 czas Polski »
Jeśli mają być te zawijasy to ja bym zrobił drewno z bariera z linki z nierdzewki. Będzie lżej wyglądało. 

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2016, 19:26:26 czas Polski »
Schody w projekcie masz zabiegowe na 180 stopni ( rzut parteru ) w SketchUp'ie próbujesz modelować schody zabiegowe na 90 stopni sugerując się rzutem piętra. Stąd Twój problem . Na tej powierzchni klatki schodowej i tej wysokości pomieszczenia nie da się zrobić żadnych schodów na 90 stopni.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lutego 2016, 20:01:08 czas Polski »
Więc pytanie. Jak im się to zmieściło?  Projekt to lustrzane odbicie, ale to nie ma nic do rzeczy.

Jedyna "wada" to drzwi do sypialni na górze. 
Im wyszły Przy  samym skosie a w projekcie są przesunięte w lewo o całą ich szerokość
Dodam, że u mnie skos wyjdzie trochę dalej bo podnosze górę o jeden pustak.
Jutro będę szukał kontaktu z tymi ludźmi. Może mi wytlumaczą jakie zmiany wprowadzili aby zmieścić te schody.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2016, 20:03:39 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lutego 2016, 20:09:57 czas Polski »
Bieg od wejścia jest dłuższy  (  myślę  , że  ok  2.80 m ) niż 2m dlatego  weszły - sprawdź sobie wymiar

kwita

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lutego 2016, 20:11:47 czas Polski »
Ja mam schody betonowe oklejone płytkami 160/265 i są bardzo wygodne. Chodzę po nich już 24 lata, wymiar jest ok. Można biegać po nich bez światła, czego nie można powiedzieć o większych wymiarach...ale to tylko moje zdanie

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lutego 2016, 20:22:34 czas Polski »
Bieg od wejścia jest dłuższy  (  myślę  , że  ok  2.80 m ) niż 2m dlatego  weszły - sprawdź sobie wymiar

Tomasz uprzedziłeś mnie  :D
Akwa-stolarz przyjrzyj się dokładnie zdjęciom. Mają 16 stopni , drzwi na parterze są prawdopodobnie "80" albo "90". Porównując proporcje wychodzi ,że prawie na pewno biegi są dłuższe. Ale dla pewności warto się spytać tych ludzi.
A może zapytaj się inspektora nadzoru.
Za czasów kiedy ja budowałem dom taka zmiana jaką Ty chcesz wprowadzić musiała być zrobiona  (w projekcie typowym )
na "czerwono" i podpisana i ostemplowana przez projektanta z uprawnieniami. Ale broń Boże nie potraktuj tego jako zarzut w Twoją stronę. Może warto się zapytać jakiegoś projektanta. :)

Offline robson

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lutego 2016, 20:23:12 czas Polski »
To proste, na planie schody zaczynają się czteroma prostymi  stopniami, a na zdjęciu masz ich siedem plus zabiegowe
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2016, 20:26:25 czas Polski wysłana przez robson »