10 Lipca 2026, 00:10:07 czas Polski

Autor Wątek: Stół jeszcze raz  (Przeczytany 3339 razy)

Offline Bob

Stół jeszcze raz
« dnia: 12 Lutego 2016, 10:48:46 czas Polski »
Witam,
Potrzebuję stołu do amatorskich prac stolarskich. Kupować nie chcę bo albo kiepsko albo drogo, a za byle co nie chcę płacić, a kilka tys na stół do sporadycznego użytku mi szkoda.
Przejrzałem wątki na forum, ale jak zwykle pojawiają się też inne pytania.
Dół - tak naprawdę najłatwiej by mi było go zrobić z profili stalowych, wiem, że to nieprofesjonalne, jak drewno to nie stal itd, ale mam dostęp do maszyn, materiału i potrafię to zrobić. Jeśli nie stal to może być sosna? Ścięta i przetarta na jesieni ub. roku, leży na zewnątrz w postaci balików 8 cm i desek 4cm i 1 cal.
Blat - z tym gorzej, mam taki wybór materiałów: baliki dębowe 5 cm grubości o różnych długościach i szerokościach (nawet do 30 cm), sosna za miękka jak sądzę? Osika również? Pozostaje mi ewentualnie zakup gotowej płyty, tylko jaka będzie najlepsza, bo widzę na forum różne realizacje, OSB, sklejka, płyta na blaty kuchenne, płyty nie mam, więc jak miałbym ją kupić to chciałbym kupić najlepszą do tego celu.
Akcesoria i osprzęt to inna historia, więc na razie poproszę o pomoc w podstawach.

Offline Wojtek Ś

Odp: Stół jeszcze raz
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lutego 2016, 10:55:54 czas Polski »
Podstawa z sosny moim zdaniem w strugnicy będzie lepsza a może estetyczniejsza niż profile metalowe, blat z dębu będzie lepszy niż OSB czy inne płyty a skoro masz takowy materiał to rób bez zastanowienia. Najlepszym materiałem jest buk parzony ale nie mam pojęcia jak on wychodzi cenowo. Podstawa stołu jest jak kręgosłup u ludzi, to na nim spoczywa największa odpowiedzialność za stabilność więc też musisz poświęcić mu sporo uwagi. Odezwij się do Liroroberta on ostatnio robił swoją strugnicę i jest o tym osobny wątek. Popatrz poanalizuj i co tu dużo mówić bierz się do roboty :D
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Jureq

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lutego 2016, 11:12:26 czas Polski »
jeśli nie chcesz kleić blatu z dębu to w ostateczności możesz dać grubą sklejkę ale nie OSB - przy czym arkusz sklejki 40 będzie kosztował połowę tego co kubik taniej dębiny :)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2016, 11:14:43 czas Polski »
Nie wiem o jakim dokładnie stole piszesz, ale z sosny da się zrobić bez problemu bardzo dobrego "workbencha"
Tutaj jak zrobić go tradycyjnie.

Ogólnie chodzi o to, żeby konstrukcja była sztywna a blat równy i wypoziomowany. Z 5x10 można zrobić dowolny stół roboczy. Na YT jest tona gotowych projektów. Niektóre da się zrobić w ciągu 8h, jeśli ma się ostrugane w miarę proste drewno.

Offline Bob

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego 2016, 11:33:27 czas Polski »
Najlepszy pewnie byłby z tego dębu, tylko boję się, czy uda mi się go dociąć i skleić, tak żeby było równo, szczelnie i mocno, no ale cóż, trzeba spróbować. A blat z sosny nie za miękki?
Jeżeli zrobię podstawę z tej sosny to nic się nie będzie z nią niedobrego działo? Tak jak pisałem jest dość świeża, nie wiem czy te parę miesięcy odleżenia jest wystarczające.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2016, 11:49:13 czas Polski »
nie będzie z nią niedobrego działo?

Jest za świeże , połączenia mogą się rozeschnąć

Offline Bob

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2016, 13:01:53 czas Polski »
Znalazłem pod płotem coś takiego:

Myślicie, że da się z tego wystrugać blat?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2016, 13:17:15 czas Polski »
Widziałem gdzieś blat zrobiony z płyty mdf z cienką sklejką na górze. Może to będzie wystarczające ?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2016, 14:07:45 czas Polski »
Ja bym zapomniał o sklejce. Mam blat dwóch warstw sklejki 18 mm. Jest taki miękki ,że zostaje ślad po dłoni , do tego cholerycznie szybko brudzi  się . Raz na 2-3 tygodnie muszę go zmywać terpentyną. Już lepsza sosna. Z tych kawałków trudno będzie Ci skleić "ładny" blat bez szpar.

Offline Bob

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lutego 2016, 14:12:34 czas Polski »
Tylko ta sosna, którą mam jak stwierdził tomekz jest za świeża. Te kawałki dębowe mają już ponad 10 lat, ale faktycznie trochę się boję, czy da się je równo posklejać. A propos klejenia, żeby takie elementy były solidnie sklejone to trzeba je też łączyć na kołki czy wystarcz skleić i ścisnąć?

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lutego 2016, 14:20:34 czas Polski »
Te kawałki nie wiem jaką mają długość ale nie wydają mi się zbyt długie więc będziesz musiał robić na mijankę. Jak łączysz na szerokość nie jest wymagane stosowanie dodatkowych łączników. Do łączenia drewna na długości stosuje się mikrowczepy lecz w wypadku takiego blatu możesz zrobic blat z klepek i powinno być dobrze a w 100% lepiej niż jakiś MDF i sklejka :) o klejeniu takiego blatu był gdzieś wątek i tam tomekz tłumaczył co i jak a inny forumowicz wykonał i jest zadowolony. Pamiętaj tylko że musisz ten dąb dobrze wyprowadzić czyli przestrugać i przyciąć

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lutego 2016, 16:35:31 czas Polski »
Ze wszystkiego da się blat pokleić, ale im gorszy materiał tym więcej pracy to będzie wymagać.
Ta sosna wygląda na krótką, ja bym blatu poniżej 1,8m nie robił, a na mijankę klejonkę robić to będzie sztuka i kawałem.

Z dębem nie mam doświadczenia, ja sobie blat zrobił z 10x10, ale cieżko je naciągnąć, i dużo pracy na struganie jak są poskręcane. Z 10x5 jest o niebo łatwiej.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lutego 2016, 17:01:47 czas Polski »
Znalazłem pod płotem coś takiego:

Tylko , to jak rosło miało listka , a nie igły

Offline Bob

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lutego 2016, 21:22:35 czas Polski »
To pod płotem to oczywiście dębina. Nie biorę sosny pod uwagę jako materiału na blat bo jest za świeża, myślałem o niej jako o materiale na podstawę. Na blat albo to co pod płotem (kawałki mają 80-100 cm długości, i mniej więcej 8x8 do 10x10  przekroju) albo mam kilka balików  dębowych 5 cm grubości, 20-30 cm szerokości, do 3 m. długości, albo kupić płytę, ale chyba nie ma sensu mając tyle swojego materiału.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Lutego 2016, 07:52:53 czas Polski »
albo kupić płytę, ale chyba nie ma sensu mając tyle swojego materiału.
No oczywiście że nie ma sensu! Szczegolnie że skoro jest go tyle to zawsze mozesz i podstawe zrobic z dębu i masz strugnice jak marzenie