28 Czerwca 2026, 03:03:17 czas Polski

Autor Wątek: Strugnica Sjoberg budżetowo  (Przeczytany 6867 razy)

Offline arturs

Odp: Strugnica Sjoberg budżetowo
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lutego 2016, 11:26:20 czas Polski »
świetny patent, wiadomo że jak masz kilkadziesiąt desek to grubościówka lepiej zadziała ale na parę sztuk to fajna sprawa..

Offline chrissbe

« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lutego 2016, 11:38:14 czas Polski »
Nie zrozumieliśmy się. Ja tak równam tylko jedną stronę. Potem grubościówka żeby wyrównać drugą stronę. Obracam i delikatnie zbieram wcześniej wyrównaną frezarką stronę (żeby usunąć ewentualne linie). Potem materiał ląduje na pilarce na której brzeguję.

Postanowiłem, że obrócę noże i zaopatrzę się w zapasowe.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2016, 11:44:30 czas Polski wysłana przez chrissbe »

Offline jasiop

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lutego 2016, 12:51:24 czas Polski »
W mojej strugnicy zamontuję starą (sprzed wojny) poniemiecką śrubę trapezową z kołem ręcznym oraz nakrętką. Później wrzucę fotkę. Dla stabilizacji zamontuję zespawane rury. Wszystko postaram się zrobić estetycznie żeby nie raziło jakąś tandetą. Trochę szkoda kasy na profesjonalne imadło.

Już długi czas zastanawiam się i szukam w internecie jakiejś alternatywy /Zestaw narzynki oraz gwintownika do nacinania wewnętrznych i zewnętrznych gwintów cena ok 270-300 zł/ do wykonywania śrub i nakrętek drewnianych.
O ile w miarę łatwo zrobić drewnianą śrubę np. za pomocą frezarki to wykonanie gwintu wewnętrznego jest o wiele bardziej skomplikowane.
Może macie jakieś swoje przemyślenia lub "patenty" w tym temacie ?
Jasio P - Rzeszów

Offline sajo

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lutego 2016, 13:14:29 czas Polski »
to może cię zainteresować.
Playlista jak chłopak robi śruby drewniane.

sam klip, gdzie używa zrobionego przez siebie gwintownika:
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2016, 13:18:10 czas Polski wysłana przez sajo »

Offline jasiop

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lutego 2016, 14:16:20 czas Polski »
sajo - wielkie dzięki, na to dotąd jakoś nie trafiłem ...

można sobie pooglądać różne rozwiązania:
Jasio P - Rzeszów

Offline chrissbe

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Marca 2016, 22:59:18 czas Polski »
Witam Was.
Żeby nie było, że nie ma postępów.
Kończę obrabiać tarcicę na podstawę. W przyszłym tygodniu wszystko sklejam i jadę po tarcicę na blat i trochę dębu na szafki nocne.
Przed rozcinaniem ustawiłem kąt prosty używając czujnik zegarowy. Teraz mam ustawiony kąt prosty z dokładnością do 0,02mm :D
Może krótko opiszę:
          najpierw przejechałem deską 50mm wysoką i sprawdziłem czy jest kąt prosty. Nie było. Odchyłka to 0,55mm. Wcześniej zapamiętałem czy kąt prosty nie jest zachowany na lewo czy prawo. U mnie należało tarczę przechylić o 0,55mm w prawo. Przyłożyłem czujnik do tarczy i zmieniłem jej kąt.

Strasznie brakuje mi czasu i muszę znaleźć czas po świętach żeby zakończyć temat i przystąpić do wykonania dębowych szafek nocnych 2x.
Śmigło na tarcicy bardzo komplikuje mi pracę. Dlatego też jak przywiozę tarcicę na blat to muszę ją od razu obrobić. Przywożę ze składu tarcicy wysuszoną na 8% dlatego mogę od razu ciąć, równać i kleić :)

Pozdrawiam Was
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2016, 23:07:12 czas Polski wysłana przez chrissbe »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Marca 2016, 23:32:54 czas Polski »
czekamy na więcej

Offline chrissbe

« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lipca 2016, 08:36:31 czas Polski »
Witam.
Prace bardzo powoli ale do przodu. W tym tygodniu planuję zakończyć prace nad podstawą do stołu.
Przy jednej nodze (jej górnej części) dałem ciała i zaokrągliłem ją, a powinna być prosta. Człowiek uczy się na błędach.

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lipca 2016, 08:51:17 czas Polski »
Bez obaw, zaokrąglone też wyglądają ładnie i nie ma kanta, o który można się obić ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #24 dnia: 06 Lipca 2016, 16:45:39 czas Polski »
Też pochwalę,że ładnie  ;)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Lipca 2016, 16:59:17 czas Polski »
Przed rozcinaniem ustawiłem kąt prosty używając czujnik zegarowy. Teraz mam ustawiony kąt prosty z dokładnością do 0,02mm :D
Budujesz prom kosmiczny? ;) ;) ;) :)

Offline chrissbe

« Odpowiedź #26 dnia: 06 Lipca 2016, 17:05:50 czas Polski »
Budujesz prom kosmiczny

nawyk wynikający z mojego zawodu. Pedantyczność i skrupulatność to wcale nie przyjemne przyzwyczajenie.
Ustawiając narzędzia z taką dokładnością, przy składaniu wszystko gra idealnie :)

Muszę się sprężyć z tym stołem bo w połowie lipca muszę szafę zrobić (obiecałem żonce).

Klo

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Lipca 2016, 17:09:42 czas Polski »
Pedantyczność i skrupulatność to wcale nie przyjemne przyzwyczajenie.
Oj! Wiem coś o tym. :)
Jednak człowiek zrobił się starszy i gdy spojrzę w tył, stwierdzam, że dużo czasu zmarnowałem na robieniu perfekt. Z czasem i tak tego nikt nie widzi (nawet ja sam), a tylko nabawiłem się przy robocie nerwicy. ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #28 dnia: 06 Lipca 2016, 21:21:21 czas Polski »
Pedantyczność i skrupulatność to wcale nie przyjemne przyzwyczajenie.

Dobrze że ja tego nie mam, bo dłubiąc tylko w niedziele robiłbym jeden projekt rocznie ;)
Zresztą zawsze twierdzę że jeśli coś wymaga precyzji w wykonaniu to znaczy że jest źle zaprojektowane ;)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Lipca 2016, 05:22:08 czas Polski »
jeśli coś wymaga precyzji w wykonaniu to znaczy że jest źle zaprojektowane
Genialne! :)
Biorę to. :)