27 Kwietnia 2026, 03:36:55 czas Polski

Autor Wątek: Zabudowa tarasu  (Przeczytany 3552 razy)

Offline arcadiusz

Zabudowa tarasu
« dnia: 13 Lutego 2016, 05:21:50 czas Polski »
Witam, mam zamiar zabudować taras, wstępnie przygotowałem projekt i proszę o porady co zmienić lub dorobić

Offline arcadiusz

Odp: Zabudowa tarasu
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lutego 2016, 05:50:22 czas Polski »
Witam, mam zamiar zabudować taras, wstępnie przygotowałem projekt i proszę o porady co zmienić lub dorobić.
Zadaszenie raczej będzie deskowanie i na to gont lub blacha, następnie chciałbym to oszklić szybami zespolonymi. Posadzka to narazie plyta betonowa w przyszłości bedzie zrobiona albo plytki, deski tarasowe lub cos innego.
Wymiary całości to 8300x3600
- Wstępnie słupy 120x120, ale zastanawiałem się nad 100x100 nie chcę, żeby były zbyt grube, mam zamiar wstawić między nie szyby zespolone.
- górne belki, jedna (200x120x8300) mocowana do betonowego balkonu na całej długości opierać się będzie na końcach na slupach, i dwie (200x120x1500)mocowane po bokach betonowego balkonu.
- teraz najważniejsza rzecz, która mnie nurtuje to przednia górna belka głownie chodzi mi o ugięcie. Przestrzeń pomiędzy przednimi belkami wynosi około 5m. Dla przykładu pod spodem załączyłem zdjecie z dodatkowymi słupami. Z jednej strony, szkoda mi tam wkładać dodatkowe słupy, wtedy przestrzen pomiedzy slupami bedzie wynosic okolo 1,5m. Ale z drugie strony chciałbym zachować taką otwartość trasu w okresie letnim natomiast w przypadku brzydkiej pogody lub po za sezonem poprostu zamykać.

PS: Jak mam coś napisać w jednym wątku jak mnie po kilku minutach wywala że nie mogę modyfikować? !!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2016, 05:57:47 czas Polski wysłana przez arcadiusz »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lutego 2016, 08:24:15 czas Polski »
Masz 10 minut na edycję wątku
 W jakim programie to zaprojektowałeś?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lutego 2016, 09:50:12 czas Polski »
Jedno co mi się już nasuwa, to gdy zabudujesz szybami to raczej w lecie tam nie wysiedzisz(wujek coś takiego zrobił i jest jak w saunie). Poziome belki(podwaliny) raczej bym wymurował lub wylał murek oporowy z betonu, belki będą ciągle mokre. Przy takim spadku nie ma mowy o goncie lub blachodachówce, one wymagają z tego co pamiętam około 14 st. nachylenia

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lutego 2016, 12:01:39 czas Polski »
Gont się odklei. Mam znajomą która się uparła na gont na płaskim dachu i teraz kapie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lutego 2016, 13:52:19 czas Polski »
8-metrowa belka na dachu przez całą długość? Jak ze sztywnością będzie?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lutego 2016, 16:00:17 czas Polski »
Taka belka to się ugnie jak w banku. Musisz ją zrobić zespoloną.
Belka + płyta stalowa 10 lub 12mm gruba + Belka. Wszystko skręcone razem śróbami m12 co 200mm. (oczywiście stal musi być pionowo) Wtedy wytrzyma.

A jeśli chodzi o dach to rodzaj materiału jaki można użyć na dach jest określony przez kąt nachylenia.
Dlatego gont przecieka.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lutego 2016, 16:05:55 czas Polski »
A jaki kąt pod gont?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lutego 2016, 18:02:29 czas Polski »
...a było ich 12-stu, więc od 12 stopni :D

Offline arcadiusz

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lutego 2016, 12:12:00 czas Polski »
Belka tylna będzie mocowana na całej długości kotwami chemicznymi do betonowego balkonu o mniej wiecej wysokosci 20cm, przednia oparta na slupach co 1.5m
Spadek będzie większy gdzieś ponad 20stopni, gdyż będą musiał przednie okna zrobić na jakiś standard wysokosc 2,1-2,3m, belka przy balkonie bedzie na wysokosci 3,1m
Co do przewiewności, to od czoła będą drzwi wejściowe(jeszcze nie wiem jakie?) i przynajmniej od prawej strony od strony elewacji też chciałbym zamontować zwykłem drzwi rozwierno-uchylne. Myślę tez o jakimś lufciku w dachu lub oknie dachowym. Co do gontów to jeszcze nie jestem przekonany, znajomy polecał blache na rąbek stojący lub płytkę struktonitową.
Pracuje na PRO100

Offline Maciek61

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lutego 2016, 13:23:16 czas Polski »
Jak dasz gont to będzie bardzo"ciemno" w oknach za tarasem, może przykryj czymś przezroczystym, co do wietrzenie nie "dziurawił" bym dachu (chyba że profesjonalnie okna dachowe - to masz doświetlenie). Dałbym "nawietrzaki " pod okapem (w dachu trzeba dobrze uszczelnić + nie zapomnieć zamknąć jak np.wychodzisz z domu). Montaż belki do czoła balkonu? skonsultował bym z inż budownictwa, jednak pierwotnie balkon był przewidziany na inaczej działające i inne siły. Nawiercanie czoło płyty 20 cm i montaż kotw? może skończyć się odłupaniem betonu. Może dasz rade przekręcić do ściany nad oknami (tam powinien być wieniec, wiec będzie będzie pewniejsze).Ja tak zrobiłem postaram się wysłać zdjęcia (jak naprawia mi aparat fotograficzny)
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2016, 13:26:07 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lutego 2016, 14:56:31 czas Polski »
Nawiercanie czoło płyty 20 cm i montaż kotw? może skończyć się odłupaniem betonu
...dlaczego ma rozerwać, kotwa chemiczna nie rozpiera a poza tym tam nie będą działać aż takie siły już na zewnątrz. Ciężar zabudowy zrobi swoje

Offline Maciek61

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lutego 2016, 15:35:26 czas Polski »
Kotwy w czoło nie mówię że tak będzie ale śnieg wiatr to jednak duże siły.
Zdjęcia z przed 10 lat , Obecnie taras jest zadaszony i zarośnięty winogronem i bluszczem .
Montaż w posadzce na kotwy + żywica
Jak potrzebujesz jakiś szczegółów to daj znać . Drewno obrobione przeze  mnie (jodła) kratki kupione gotowe w markecie . Malowanie impregnat dwa razy (czeski w stylu Drewnochronu) + Sadolin Clasic transparentny  dwa razy (może trzy nie pamiętam )     .
Póki co to walczę z załączeniem zdjęć może się uda

Offline arcadiusz

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lutego 2016, 18:57:29 czas Polski »
Nie dodałem, że płyta balkonowa długości 6m i szerokości 1,5 tak naprawdę podbiera się na dwóch betonowych słupach, Nie narysowałem tego w projekcie bo chciałem pokazać zamysł mojej zabudowy. Belka zadaszenia mocowana do tej plyty balkonowej na końcach też  będzie dodatkowo opierać się na drewnianych słupach betonowych. jest to narysowane w projekcie

Offline arcadiusz

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2016, 21:12:11 czas Polski »
Prawie ostateczny projekt. Wyszło około 1,6m3 drewna. Troszkę zmodyfikowany po konsultacji z szwagrowym cieślą.
Wymiary 8300x3600mm. Słupy 120x120, belki górne 120x250, dachowe 60x180. Pewnie jeszcze coś wyjdzie w praniu ale można powiedzieć, że jest to ostateczna wersja.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2016, 21:18:20 czas Polski wysłana przez arcadiusz »