Witam, mam zamiar zabudować taras, wstępnie przygotowałem projekt i proszę o porady co zmienić lub dorobić.
Zadaszenie raczej będzie deskowanie i na to gont lub blacha, następnie chciałbym to oszklić szybami zespolonymi. Posadzka to narazie plyta betonowa w przyszłości bedzie zrobiona albo plytki, deski tarasowe lub cos innego.
Wymiary całości to 8300x3600
- Wstępnie słupy 120x120, ale zastanawiałem się nad 100x100 nie chcę, żeby były zbyt grube, mam zamiar wstawić między nie szyby zespolone.
- górne belki, jedna (200x120x8300) mocowana do betonowego balkonu na całej długości opierać się będzie na końcach na slupach, i dwie (200x120x1500)mocowane po bokach betonowego balkonu.
- teraz najważniejsza rzecz, która mnie nurtuje to przednia górna belka głownie chodzi mi o ugięcie. Przestrzeń pomiędzy przednimi belkami wynosi około 5m. Dla przykładu pod spodem załączyłem zdjecie z dodatkowymi słupami. Z jednej strony, szkoda mi tam wkładać dodatkowe słupy, wtedy przestrzen pomiedzy slupami bedzie wynosic okolo 1,5m. Ale z drugie strony chciałbym zachować taką otwartość trasu w okresie letnim natomiast w przypadku brzydkiej pogody lub po za sezonem poprostu zamykać.
PS: Jak mam coś napisać w jednym wątku jak mnie po kilku minutach wywala że nie mogę modyfikować? !!!!!!!!