Już próbowałem, ale spróbuję jeszcze raz,... Wyznaję następujący podział elektronarzędzi i maszyn: narzędzia ręczne, narzędzia stołowe ( mobilne), narzędzia samonośne (maszyny stacjonarne). Jeśli się zamocuje ręczne elektronarzędzie w sposób sztywny do blatu stolika, to otrzymujemy super namiastkę maszyny stołowej ( popychamy nie elektronarzędzie, ale podajemy materiał do obróbki). To rozwiązanie jest powszechne. Idąc za ciosem, jeżeli mamy obrabiarkę stołową to szczegónie ogranicza nas wielkość podawczo-odbiorczych blatów. "Przedłużacze" sprawdzają się w pilarkach, frezarkach ale przy strugarkach, wydaje się że nie. Otóż gdybyście chcieli skorzystać z mojej podpowiedzi, to można wykonać dowolnej długości stół z ruchomym blatem-zapadnią po środku. Ów blat powinien odpowiadać wielkości strugarki stołowej i precyzyjnie (trzymać poziom i suwliwą sztywność) poruszać się góra - dół . Zakres podnoszenia powinien obsłużyć i równiarkę i grubościówkę. Tym sposobem Wasza mobilna maszyna stołowa będzie robić za stacjonarną. Mechanizm podnoszenia już Wam raz opisałem,... Pochodną tego rozwiązania jest możliwość (jeśli obrabiarka stołowa ma takie funkcje) regulowanej wysokości piłowania, wiercenia ,...