01 Maja 2026, 10:47:57 czas Polski

Autor Wątek: Tuning wyrówniarko - grubościówki Meec  (Przeczytany 8964 razy)

mily68

• Gość
Odp: Tuning wyrówniarko - grubościówki Meec
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Kwietnia 2016, 23:47:04 czas Polski »
Operacji plastycznych mojej Julki ciąg dalszy...
Ponieważ próby wyrównania ok. 130 cm palisandrowych kantóweczek owocowały lekkimi bananami "lekko" wkurzony że mi się materiał marnuje dojrzałem do tego co już dawno powinienem był zrobić a mianowicie do przedłużenia blatów.
W łódzkim Metalpolu (5 min. piechotą z domu) kupiłem co trzeba (aluminium wygrzebane z kosza z odpadkami po cięciu długich lag) i zabrałem się do roboty. Wyszło nadspodziewanie zadowalająco. Pozostaje jeszcze dorobienie nóg do przedłużek - na razie używam do tego 2/3 pulpitów do nut.
Ponieważ kawałki "z kosza" były takie długie jakie były (nieco ponad 70 cm i 50 cm) to wyszło jak wyszło - blat podawczy ma teraz łącznie ponad 110 cm a odbiorczy ponad 80 - łącznie mam "po całości" 2 metry bez 5 mm :) (oryginalnie jest ok. 70 cm łącznie).
Teraz struganie na takim wypasie to bajka :)
Pozostaje jeszcze poprawić odsysanie (szpara między plasticzkiem od kierownicy wiórów a blatem podawczym) i dorobić jakąś szafkę oraz w końcu naostrzyć noże ;D

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #16 dnia: 14 Kwietnia 2016, 00:04:23 czas Polski »
Masz te blaty czymś podparte na końcach?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Kwietnia 2016, 00:17:46 czas Polski »
na razie używam do tego 2/3 pulpitów do nut.
czyli sama "sztyca" na trójnogu - jest wystarczająco stabilnie i można płynnie regulować wysokość. Na dłuższą metę nieco upierdliwe rozwiązanie. Zrobię to inaczej jak "doprodukuję" szafkę.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Kwietnia 2016, 00:36:17 czas Polski »
Ok.
Też myślałem o dłuższych stołach, tylko jakoś ciągle czasu brak.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Kwietnia 2016, 00:44:14 czas Polski »
Też tak miałem. Na szczęście sytuacja wymusiła na mnie znalezienie wolnej "chwili" ;)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Kwietnia 2016, 00:49:34 czas Polski »
Fajnie, że tyle czasu działa Ci ta maszyna, koledze nie wiem co on tam włożył, ale maszyna się zablokowała na łożysku i rozwaliło obudowę, całe szczęście, że na gwarancji. Teraz czeka na decyzję z serwisu co dalej.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Kwietnia 2016, 00:55:02 czas Polski »
Jak poznałem Centrum Serwisowe Szostak (serwisanta Juli) to reklamacji mogą nie uznać.
W mojej nie da się opuścić stołu grubościówki na tyle, żeby dało się wyjąć plastik od odciągu - trzeba będzie popatrzeć od spodu - a niby w serwisie "grzecznościowo" naprawili...

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Stycznia 2017, 15:54:25 czas Polski »
Prawdę mówiąc od kiedy zobaczyłem tą prowadnicę i blaty, mój świat już nie będzie taki sam. Wciąż o tym myśle ;D
Fajne rozwiązania, też się przymierzam do paru usprawnień, tyle, że z cyklu "pimp my Bernardo". Blaty z regulacją jak we wspomnianych Feldera, zintegrowane ze stołem maszyny - chociażby z kantówek i kawałka płyty wiórowej obite jak u Ciebie blachą.

Mam też pytanie odnośnie tego elementu przy blacie od grubościówki:

Wspomniałeś, że z tej funkcji maszyny już nie korzystasz, ale jak się sprawował ten pręt/rurka? Na oko ma z 15 cm - czy przechodzi na wylot przez cały stół, czy jest tylko przyspawana? Zamierzam poszerzyć w podobny sposób u siebie z obu stron. Myślałem też o rolkach, ale takie rozwiązanie wydaje się prostsze.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Stycznia 2017, 22:58:20 czas Polski »
Zaznaczony przez Ciebie element przechodzi tylko z jednej strony. Można go wsuwać i wysuwać. Pod stołem jest fabrycznie wspawany kawałek płaskownika na sztorc z otworami tak więc ta podpórka jest w miarę równolegle do powierzchni blatu. Tyle tylko, że jest krótka. Myślę, że coś dłuższego bardziej zadało by egzamin tylko wtedy co ze sztywnością takiego ustrojstwa? Myślę też, że dobry spawacz mógłby dospawać do stołu profile na których (łącznie ze stołem) można położyć grubą blachę. Takie profile musiałyby być dospawane przez cały stół (pod spodem). Piszę "dobry spawacz" w sensie żeby nie przekosić stołu przy tej operacji.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Stycznia 2017, 00:05:18 czas Polski »
Czaję, miałem wrażenie, że to na stałe przymocowane. Pomysł z dospawaniem dobry, ale na razie gwarancja uniemożliwia taką ingerencję. Myślałem o nawierceniu i "przewleczeniu" przez ścianki boczne 2 prętów, coś na kształt rozwiązania z Twojej maszynki, ale to też zahacza o gwarancję. Na razie zostaje chyba tylko półśrodek-prowizorka, czyli blat położony na tym właściwym od grubościówki i "zablokowany" od spodu.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Stycznia 2017, 00:08:30 czas Polski »
No trzeba albo na tzw.wszelki wypadek poczekać do końca gwarancji albo ryzykować.
Póki co zostaje Ci właśnie prowizorka.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Stycznia 2017, 00:11:36 czas Polski »
Podobno prowizorki są najlepsze, czy jak tam ;D

Dzięki za rozjaśnienie tematu.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Stycznia 2017, 00:39:32 czas Polski »
Prowizorki są denerwujące i upierdliwe ale ponoć wieczne ;)
Za wiele nie pomogłem ale dzięki. Daj znać jak coś zdziałasz a temacie.

Offline def

« Odpowiedź #28 dnia: 24 Stycznia 2017, 08:40:08 czas Polski »
Już próbowałem, ale spróbuję jeszcze raz,... Wyznaję następujący podział elektronarzędzi i maszyn: narzędzia ręczne, narzędzia stołowe ( mobilne), narzędzia samonośne (maszyny stacjonarne). Jeśli się zamocuje ręczne elektronarzędzie w sposób sztywny do blatu stolika, to otrzymujemy super namiastkę maszyny stołowej ( popychamy nie elektronarzędzie, ale podajemy materiał do obróbki). To rozwiązanie jest powszechne. Idąc za ciosem, jeżeli mamy obrabiarkę stołową to szczegónie ogranicza nas wielkość podawczo-odbiorczych blatów. "Przedłużacze" sprawdzają się w pilarkach, frezarkach ale przy strugarkach, wydaje się że nie. Otóż gdybyście chcieli skorzystać z mojej podpowiedzi, to można wykonać dowolnej długości stół z ruchomym blatem-zapadnią po środku. Ów blat powinien odpowiadać wielkości strugarki stołowej i precyzyjnie (trzymać poziom i suwliwą sztywność) poruszać się góra - dół . Zakres podnoszenia powinien obsłużyć i równiarkę i grubościówkę. Tym sposobem Wasza mobilna maszyna stołowa będzie robić za stacjonarną. Mechanizm podnoszenia już Wam raz opisałem,... Pochodną tego rozwiązania jest możliwość (jeśli obrabiarka stołowa ma takie funkcje) regulowanej wysokości piłowania, wiercenia ,...
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2017, 08:47:58 czas Polski wysłana przez def »

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Stycznia 2017, 19:35:27 czas Polski »
mily68, jak wykombinuje coś sensownego to dam znać :)

def, który post masz na myśli? Czy chodzi o filmiki z youtube?