11 Maja 2026, 04:31:38 czas Polski

Autor Wątek: FESTOOL PS 420 EBQ-Plus pomoc przed zakupem  (Przeczytany 7243 razy)

Offline PawełMak

FESTOOL PS 420 EBQ-Plus pomoc przed zakupem
« dnia: 17 Lutego 2016, 10:18:18 czas Polski »
witam jak w temacie prosiłbym o jakieś rady opinie na temat owej wyrzynarki. Co mnie zastanawia. Jak jest z odprowadzeniem urobku? po prostu czy system odprowadzania jest na tyle skuteczny jak twierdzi festool? Czy faktycznie jakość cięcia od góry jest faktycznie dobra dzięki zastosowaniu tego plastikowego dodatku? Cena jest ok tylko czy faktycznie będzie jakościowo dobre. Rozumiem ze przy laminacie ciężko uzyskać idealne cięcie ale może ta wyrzynarka jest lepsza niż inne. Brzeszczoty chciałem stosować z festoola.

pozdrawiam

Offline robson

Odp: FESTOOL PS 420 EBQ-Plus pomoc przed zakupem
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2016, 10:51:50 czas Polski »
Ojciec Założyciel prezentował ten model wyrzynarki,poszukaj dobrze :)

Offline looq1

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2016, 11:38:59 czas Polski »
Ja mam od niedawna i powiem tak. Plastikowa płytka pomaga dużo, ale nie licz na idealna krawędź pod oklejarke. Zabezpieczenie jest skuteczne na jakieś 4-5 m ciecia, potem już się wyrabia i rwie krawędź.

Offline PawełMak

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2016, 16:52:03 czas Polski »
Pan Jarek raczej nie wymienia wad festoola. raczej wychwala..... Mam wyrzynarkę dewalta tylko że jest problem taki ze ona jest z usa i muszę za kazdym razem wozic transformator a on troche wazy. Dlatego szukałem czegoś dla wygody. Rozumiem ze nie bedzie to ciecie perfekcyjne chooooociaz fajnie by bylo no ale....... dogadałem się z przedstawicielem Festoola ze wpadnie do mnie na warsztat i zaprezentuje wszystko z festoola. Zobacze opisze test .

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2016, 18:04:31 czas Polski »
No i bardzo dobrze że się dogadałeś z przedstawicielem , popracujesz i ocenisz.
Co do tego plastyku i czystego cięcia to raczej nadaję się do cięcia sklejki w poprzek włókien,
w zasadzie żadną wyrzynarką  nie potniesz płyty laminowanej tak aby nie było wyszczerbień  :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2016, 21:37:26 czas Polski »
Pan Jarek raczej nie wymienia wad festoola. raczej wychwala
:D :)
Bardzo dyplomatycznie to ująłeś :)

Offline PawełMak

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lutego 2016, 22:13:07 czas Polski »
Był u mnie przedstawiciel Festool'a sprawdziłem co i jak. Opinie carvex to bardzo fajna wyrzynarka krawędź cięcia naprawdę dobra fakt pod oklejanie raczej nie ale niewiele jej brakuje. Postanowiłem ze kupię carvexa sieciowego. Co do odwiedzin przedstawiciela super sprawa. Fakt nie da się przesiedzieć całego dnia bo tak byloby najlepiej. Ale na wszystkie pytania znajdziecie odpowiedz. Sprawdzałem kapexa 120 i już wiem ze to najlepsza ukośnica. Jakość cięcia jest na naprawdę wysokim poziomie. Jedynie cena. No ale da się przeboleć. dla niezdecydowanych polecam umówić się z przedstawicielem bardzo pomocna szkoła

Offline robson

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2016, 09:24:32 czas Polski »
Dawniej  w Jankach pod Warszawą Festool miał swoją siedzibę , magazyn,serwis salę sprzedażową w jednym ,
można było sprawdzić potestować wszystkie elektonarzędzia , bardzo dobrze wyszkolony personel był w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania .
Szkoda że tego zaniechali .

Offline Simon

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2016, 11:59:10 czas Polski »
Ja uzywam od niedawna Carvex'a PSB 400, wczesniej mialem Trion'a PS 300. Mysle ze nie ma co dlugo sie zastanawiac nad zakupem.
Co do Kappes'a KS 120 to masz racje. Lepszej nie widzialem poki co...
pozdro

Offline mir

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2016, 15:15:12 czas Polski »
Nie liczyłbym na idealne cięcie i to nie jest w wyrzynarce najważniejsze.
Mam 420 dla kąta prostego ciecia na łukach.

Offline PawełMak

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Kwietnia 2016, 17:38:16 czas Polski »
witam. Kupiłem w zeszłym tyg Carvex'a. Fakt jest to tylko wyrzynarka i nie ma co oczekiwać super cięcia w laminacie ale w dębie idzie jej naprawdę dobrze. To zabezpieczenie odpryskowe. Raczej bajer. Jak się stosuje to wtedy bardzo kiepsko wypada zasysanie urobku. Z zabezpieczeniem. W drewnie ok naprawdę dobrze idzie ale laminat nie ma co liczyć. czysta krawędź jedynie od dołu elementu obrabianego. Fakt inne wyrzynarki to też potrafią. Podsumowując Carvex jest bardzo fajna wyrzynarka( wcześniej miałem leciwego DeWalt'a) podoba mi się regulacja głębokości cięcia bardzo przydatna przy drewnie twardym bo maszyna idzie jak w masło i się nie męczy. Najważniejsze chyba,kąty trzyma perfekcyjnie. Fajnie wygląda sprawa ze dzięki jednej przykładnicy pasuje do szyny FS więc kolejny plus. Fajna maszyna godna polecenia i o dziwo brzeszczoty tanie jak na festool'a można śmiało brać.

Offline Andriu

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Kwietnia 2016, 10:49:08 czas Polski »
ja dużo czytałem na temat  wyrzynarek  porównywałęm Carwexa  i  Triona  300 i zdecydowałem kupić triona.  Widziałem  testy na  youtubie  i tam blado wypadała. poza tym  w Carwexie  nie masz pochylanego stolika musisz dokupić przystawkę. bajer super ale coś  ponad  500 zł, triona  kupiłem za 1100 zł z systenerem,  carwexy  powyżej  1500 zł  plus  zestaw akcesoriów  to  chyba drugie tyle. różnica  jeszcze to taka, ze trion nie ma podświetlenia. 
Powiem tak, ze miałem dotąd  3 różne wyrzynarki  i żadna  nie  cięła tak dobrze  jak trion. to za sprawą  potrójnego prowadzenia. Fajne jest również prowadzenie wyrzynarki  i podcinanie  od doły, ale ja wole  nożyk  z odwrotnym uzębieniem.