Kozio tak pojechał że w sumie nie ma już co dodawać. Wnioski te same. Ba - nawet patent z kątownikiem alu taki sam - widać że pewne rzeczy są po prostu intuicyjne

Jedyne co ja robię inaczej to że tnąc laminat, drugi przejazd robię na pełnej głębokości.
Tak pilarka podcina gumę przy ustawieniu na 45 stopni:

Tak wygląda górna krawędź po cięciu laminatu tam gdzie guma nie była podcięta

A tam gdzie podcięta pojawiają się odpryski:

Może jakbym nie ciął na maksymalnej to by było lepiej... tylko nie wiem wtedy co z dolną krawędzią bo teraz za każdym razem była idealna.
Cięcie płyty stolarskiej z fornirem dębowym:

Przy cięciu wzdłuż jest idealnie ale przy cięciu prostopadle 0.5mm fornir dębowy łamie się jak głupi. Zapomniałem sprawdzić na niepodciętej gumie ale może jest trochę lepiej. Tylko chyba nie można tego traktować jako wady tej zagłębiarki bo na płytach z hurtowni ciętych na formatówce z podcinankiem mam to samo - cięcia poprzeczne tak samo postrzępione jak moje.
Druga strona nawet przy cięciu prostopadle do włókien forniru jest idealnie jak na tak kruchy fornir:

Czyli w sumie jestem bardzo zadowolony z tej zagłębiarki.
A ponieważ i tak miałem w planach dokupić drugą szynę 140cm, to po prostu zrobię tak że ta druga będzie tylko do cięcia bez pochylenia, a ta pierwsza z podciętą gumą będzie do mniej precyzyjnej roboty (czyli cięcie wzdłużne sosny tarczą 10z).