24 Kwietnia 2026, 11:49:17 czas Polski

Autor Wątek: pilarka stołowa METABO TS 216 FLOOR  (Przeczytany 7223 razy)

Offline El_Krynio

pilarka stołowa METABO TS 216 FLOOR
« dnia: 19 Lutego 2016, 11:27:16 czas Polski »
Witam wszystkich.

Mam pytanie do użytkowników.
Czy ktoś obecnie użytkuje pilarkę stołową Metabo TS216 Floor ?
Jeśli tak, to jakie wrażenia z użytkowania i czy warta jest zakupu?
Poważnie zastanawiam się nad tym modelem.
Po przeanalizowaniu forum i innych opinii na temat małych stołowych pilarek przenośnych oraz parametrów technicznych, jakbym nie porównywał wychodzi mi ze to będzie najlepszy wybór.
Zastanawiałem się nad Makitą MLT100, ale ma sporo, a nawet zbyt wiele mankamentów do usunięcia zanim będzie można na niej polegać - przynajmniej do takich wniosków doszedłem. Inne markowe - raczej zbyt wysoki pułap cenowy. "Badziewiaków" nie biorę pod uwagę.

No więc tnie ktoś takim Metabo ?

Offline jacekmt10

Odp: pilarka stołowa METABO TS 216 FLOOR
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2016, 11:45:03 czas Polski »
Poczytaj regulamin.
Pierwszy wpis powinien być w innym dziale.

Offline El_Krynio

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2016, 20:31:16 czas Polski »
Czy naprawdę nie ma tu nikogo kto używałby Metabo TS 216 ?  :-\

Offline PolChicken

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2016, 21:26:48 czas Polski »
Przez tydzień miałem Metabo TS 216. Prawdopodobnie miałem pecha z moim egzemplarzem (http://forum.domidrewno.pl/pily-28/problem-z-metabo-ts-216/).
Poza krzywym blatem wszystko było ok. Culaga bardzo stabilna. Łatwo ją wyregulować. Przystawka kątowa ma oczywiście małe luzy. Natomiast mechanizm podnoszenia tarczy działa bardzo dobrze.
Pewnie nie jest to sprzęt na długie lata. Mechanizm regulacji wysokości oraz pochylenia tarczy, opiera się o plastikowe zębatki. Na pewno nie będzie niezniszczalny. Miękki start działa.
Przeciąłem nią dosłownie kilka desek. Na dodatek to moja pierwsza piła stołowa. Nie grzeszę doświadczeniem. Ale jeśli masz jeszcze jakieś pytania. Postaram się pomóc.

Offline El_Krynio

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lutego 2016, 21:07:09 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź.
Zakładam że miałeś wersję z rozkładanymi nogami, ale to bez znaczenia bo korpus w sumie ten sam.
Trochę mnie zmartwiłeś, bo właśnie o informacje o blacie mi najbardziej chodziło.
Myślałem że w tak niedużym urządzeniu ze stołem podobno z ciśnieniowo odlanym aluminium to nie powinno mieć miejsca.
No ale wychodzi na to że z tymi stołami w pilarkach z niższej półki i nie mam tu na myśli tych z marketu (chociaż zdarza się i w tych droższych, niby super profesjonalnych) to nagminne zjawisko.
Zależy mi na maszynie o kompaktowych wymiarach - więc już zamówiłem ... co będzie to będzie.
Najbardziej mnie wk ... a to że w zasadzie w żadnym sklepie na żywo nie można maszyny obejrzeć - nie tylko zresztą tej.
No poza tymi w marketach. Trzeba polegać na danych technicznych z katalogu, bazdetach opowiadanych przez sprzedawców, a na Internecie też jakoś nie bardzo można polegać. 
Coś fajnego w necie na temat znalazłem tu: { http://testy.tv/metabo-ts-216-stolowa-pilarka-tarczowa/ }
Jak ją dostanę w swoje ręce, to postaram się jakąś swoją opinię na jej temat przedstawić ... jeśli ktoś by sobie życzył.

Pozdrawiam

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lutego 2016, 16:43:45 czas Polski »
Ja mam Ale wersja bez  rozkładanych  nóg. Stolik prosty, culga przy ksżdym przestawieniu wymaga sprawdzenia  prostoliniowości względem tarczy. Spowodowane  jest to tym że zacisk jest w dwuch punktach na szynie jak i na końcu culagi i to powoduje niedokładność. Druga sprawa podnoszenie piły ciężko jest zacząć do góry czuć przełamanie. Głośna praca silnika, głośniejsza niż makita. Po za tył nawet oryginalna tarcza tnie dobrze. Druga sprawa łatwość przedstawienia przenoszenia przemawia za tą piłą.

Offline El_Krynio

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Marca 2016, 22:56:37 czas Polski »
Witam

Po 2 tygodniach oczekiwania wreszcie mam.  :)
Wyrażę więc swoją opinię (wstępną) o maszynie - na wszelki wypadek - może się komuś przyda.

Pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. Solidna kompaktowa budowa oparta na rurowej ramie (o to mi chodziło żeby była zwarta i łatwa w przenoszeniu, chociaż i tak ledwie zmieściła się w bagażniku).
Przemyślany system przechowywania osprzętu na korpusie maszyny, mam nadzieję że w trakcie użytkowania się to nie będzie luzować i nie będzie wypadać, wysuwać w czasie ewentualnego przenoszenia. Wszystkie mechanizmy regulacyjne działają lekko i bez problemowo.
Stół roboczy z aluminiowego odlewu ciśnieniowego. Stół główny równy idealnie (+), mały mankament przy prawym wysuwanym poszerzeniu - na maksymalnym wysuwie lekko opada na ok 1mm (pewnie da się z tym coś zrobić), lewy także ale niewiele i można to sobie darować.
Wkładka w stole (ta do wymiany piły) jest .... aluminiowa i dobrze spasowana do blatu, nie odkształca się przy nacisku (+)
Po wyjęciu z pudła sprawdziłem czy wszystko jest złożone jak należy - nie znalazłem nic do czego mógłbym się przyczepić - pila prostopadła do stołu (zgodnie z oznaczeniami nastawczymi) prowadnica równoległa - jest równoległa. Więc na fabrycznym montażu można od razu przejść do roboty. Kabel zasilający - długi, nie chciało mi się mierzyć ale "na oko 3m", do tego gumowany (+).
Próba praktyczna:
Łagodny rozruch i szybkie wyhamowanie. Głośność jak dla mnie - nie jest głośna (przynajmniej w porównaniu do tych których miałem okazję do tej pory poznać). Do cięcia miałem drewno sosnowe (akurat dębiny pod ręką nie było) w postaci deski 2,5cm i 4,5cm.
Cięcie wzdłużne, poprzeczne czy kątowe nie robiło na silniku żadnego wrażenia ( wydaje się że jakiś zapas mocy ma). Wycinanie rowka wpustowego w belce na głębokość 2 cm i szerokość 1,8 cm  - również poszło sprawnie i czysto. Fabryczna pila sprawia wrażenie przynajmniej dobrej jakości - chociaż zapewne wymiana na coś bardziej "profi" na pewno poprawi parametry cięcia.
A teraz łyżka dziegciu czyli minusy - wszystkie mechanizmy regulacji: przekładnie, tryby i grzebień (do zmiany kąta) .... plastik.
K...źwa, dlaczegóż zawsze się to tak kończy. W zasadzie każdy producent oszczędza na duperelach, Metabo musiało oczywiście też.
Akurat na elementach sterujących. Ciekawe ile zaoszczędzili na 3 trybikach i kawałku blachy z ząbkami. Rzygać się chce.
Mimo wszystko, wszystko działa ok. Zakładając że nie będę zbyt intensywnym użytkownikiem to nie powinien być to problem, przynajmniej na najbliższe lata. Może to nie istotne, ale należy wspomnieć że brak jest polskiej instrukcji obsługi (pewnie to też jakaś oszczędność).
Nie używam odciągu więc zdemontowałem "co nieco", co nie było potrzebne - nie ma problemu, nie sypie trociną tam gdzie nie trzeba.
Przesmarowanie stołu Waxylitem bardzo poprawiło posuw materiału po jeszcze nie wyślizganym stole.

Podsumowując. Jestem zadowolony z zakupu. Wydaje mi się że jeśli ktoś szuka mobilnego i kompaktowego narzędzia to bardzo dobry wybór.
W kwestiach technicznych, parametrach i możliwościach to już każdy sobie musi wyrobić własne zdanie i osąd, w zależności od potrzeb.

Jeśli ktoś ma jakieś zapytania co do pilarki to postaram się sprawdzić i odpowiedzieć.
Pozdrawiam

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2016, 16:44:12 czas Polski »
Witam, jako że i ja jestem użytkownikiem tej pilarki to chciałem zakupić jakąś uniwersalną piłe do niej rozmiar to 216x30. Moje pytanie jaką wybrać aby była dobra do ciecia wzdłuż i poprzek, ile zębów, i czy da się taką kupić aby spełniała te oba kryteria. Budżet to 250-300zł

Offline kama3

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Października 2016, 19:07:49 czas Polski »
Cześć,
Czy nadal jesteście użytkownikami TS216?