Witajcie.
Boże Narodzenie na horyzoncie, proponuję odłożyć na bok wszystkie nikomu niepotrzebne projekty

, takie jak altany, stoły, balustrady, szafy, schody i inne pierdoły, a wziąć się za poważny projekt i wykonać szopkę.
Gwarantuję Wam, że Wasze dzieci, wnuki i wnuczki, bratankowie i bratanice z prawego i nieprawego łoża będą zadowolone i szczęśliwe. Szczęśliwy może także okazać Wasz kot, tak jak u mojego bratanka, który zawłaszczył sobie szopkę i spędza czas wylegując się na jej dachu.
Przedstawię Wam mój stary projekt z 2011 roku, który wykonałem w dwóch wersjach: do domku i do mieszkania w bloku.
Szopka większa, do domku jest zbudowana na podstawie ze sklejki 60 cm x 40 cm x 1 cm z figurkami o wysokości 17 cm.
Mniejsza, do mieszkania w bloku jest zbudowana na podstawie ze sklejki 40 cm x 30 cm x 1 cm, figurki mają wysokość 12 cm.
Każdy z Was ma w warsztacie mnóstwo odpadów, z których można wykonać listewki na szopkę. Jedyny wydatek, to zakup sklejki, zasilacza antenowego 230/12 V za 12-14 zł, diod paskowych z metra (potrzeba 2 x po 6 diod w barwie ciepłej i zimnej) i figurek - chociaż niektórzy, bardziej zdolni mogą wykonać je z drewna sami. Kupić też trzeba złączkę konektorową.
Większa szopka jest przytwierdzona do podstawy ze sklejki o wymiarach 40 * 60 cm. Podstawa wyklejona jest ozdobnymi
kamykami, piaskiem i suszonym mchem , wewnątrz szopki jest drewniany żłóbek, paśnik z siankiem.
Szopka posiada instalację oświetleniową zasilaną zasilaczem 230/12 V DC. Jako elementy świetlne zastosowałem energooszczędne
świetlne diody paskowe:
- o ciepłej barwie wewnątrz szopki(diody są przyklejone do beleczki konstrukcyjnej dachu - 6 szt, przewody ukryte w słupku
i pod spodem sklejki),
- o barwie zimnej do oświetlenia gwiazdy, wykonanej z plexi zmatowionej papierem ściernym - 6 szt.
Gwiazda przytwierdzona jest na stałe do "drzewka". W wyciętym rowku wklejony jest przewód zasilający diody gwiazdy.
Do wygodnego przechowywania szopki drzewko z gwiazdą można wyjąć, wcześniej rozłączając z tyłu szopki złączkę konektorową
(jest to widoczne na fot.), widoczne jest również specjalne gniazdo do przechowywania zasilacza.
Figurki są zakupione, o wysokości ok 17 cm najwyższa.
Do przechowywania figurek wykonałem ze sklejki skrzyneczkę chowaną pod podstawą szopki. Do przechowywania szopki można wykonać pudło z listewek i tektury.
Całość efektownie wzbogaca wystrój choinki Bożonarodzeniowej (fot. ).
Z rozpędu można wykonać gwiazdę podświetloną na czubek choinki. Widoczna na zdjęciu ozdoba gwiazdy, to gwiazda wykonana przez 5 letnią dziewczynkę na zajęciach z plastyki w przedszkolu: z kartonu, makaronu i farby w aerozolu.
Niżej pokazuję gotowe szopki, szczegóły budowy wkrótce

Na początek Ostateczny efekt i szopka mała.