12 Lipca 2026, 14:49:46 czas Polski

Autor Wątek: warsztat na działce MN  (Przeczytany 10402 razy)

Offline Hiwatha

warsztat na działce MN
« dnia: 21 Lutego 2016, 20:35:00 czas Polski »
Posiadam działkę niezabudowaną która, wg miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego jest z kwalifikowana pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną o symbolu 20.3MN. Wg planu mogę wykorzystać 50% działki pod zabudowę mieszkaniowo-usługową. Zaczynam myśleć poważnie o pracy w drewnie i założeniu działalności gospodarczej. Stąd nasuwa mi się pytanie czy jest jakaś szansa aby część tej działki wykorzystać na wybudowanie warsztatu czy „Stolarni”? (praca dla jednej osoby) Czy jeśli skutecznie wyciszyłbym budynek to jest to jakiś argument abym otrzymał pozwolenie? 

Klo

• Gość
Odp: warsztat na działce MN
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2016, 20:53:00 czas Polski »
A co ten wątek ma wspólnego z BHP?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2016, 21:04:48 czas Polski »
Pytanie ogolnikowe.  Wszystko zależy od planu zagospodarowania i przychylności urzędów. Tam powinieneś pytać

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2016, 20:03:41 czas Polski »
A co ten wątek ma wspólnego z BHP?
Wątek chętnie umieszczę w innym miejscu ale gdzie? Może warto stworzyć miejsce na  tematy dotyczące budowy warsztatu z punktu widzenia obowiązujących przepisów budowlanych jak i prowadzenia działalności gospodarczej? 

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2016, 20:19:14 czas Polski »
Pytanie ogolnikowe.  Wszystko zależy od planu zagospodarowania i przychylności urzędów. Tam powinieneś pytać
Do urzędu na pewno się udam ale wcześniej chcę zapytać was. Tu się łatwiej rozmawia jak w urzędzie:)

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lutego 2016, 20:44:32 czas Polski »
niektórzy urzędnicy mają alergie na "stolarnie" i działność mi się kojarzy z strasznymi literkami typu ppoż,oś,pip,bhp. Chyba lepiej mówić że chce się postawić budynek gospodarczy. 

Offline RobRob

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lutego 2016, 20:48:07 czas Polski »
u nas przy działalności gosp podatek ponad 15 zł z m2

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lutego 2016, 21:14:33 czas Polski »
Oprócz wszystkich formalności, zaczął bym od sąsiadów tzn od podpisu sąsiadów, że im taka działalność nie będzie przeszkadzała.
W razie problemów w urzędzie takie podpisy to dobry argument za.
Oczywiście jeśli Masz sąsiadów i możesz liczyć na to, że podpiszą  :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline RobRob

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lutego 2016, 21:18:12 czas Polski »
Ja bym zaczął najpierw od gminy w każdej gminie jest innaczej

Offline 91az

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lutego 2016, 21:23:31 czas Polski »
U mnie 17,64 / m2 dla DG. Brak słów w słowniku ludzi kulturalnych na określenie pazerności urzędniczej.
Do dziś sobie pluję w brodę, ze zamiast wskazać we wniosku 1m2 lub wręcz brak umiejscowienia wpisałem całe 9 m2 :-)

@Hiwatha
Jesteś pewien, że chcesz zarejestrować i prowadzić w tym budynku DG ? Jak Cię oblezą pit-y, cit-y, pip-y i inne sanepidy ... może nie starczyć czasu na to co lubisz i kasy na sprzęt którego potrzebujesz :-/

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lutego 2016, 21:47:08 czas Polski »
U mnie 23,13 za  m2  >:( , a metrów się nazbiera

Offline sajo

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lutego 2016, 22:58:14 czas Polski »
91az, a co robisz? nie mogliby cie później jakoś skontrolować?
ja się coraz bardziej podłamuję  :P człowiek na boku sobie rękodziełem dorobić nie może, jakieś działalności zakładać, od razu opodatkują, ozusują (mimo, iż człowiek na etacie)

Offline 91az

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lutego 2016, 23:04:58 czas Polski »
Drewno jest poza moją DG. Trochę szkoda, bo zakupu maszyn nie wrzucam w koszty, ale jak policzę ile by mi dosolili za głupi budynek gospodarczy 35m2 to chyba przeboleję przy moim dedrowaniu.

Dla informatyka wystarczy kanapa 2x1, dla administratora box 3x3x2m to już luksus :-) Mogą sprawdzać do woli, niech się cieszą w UG, że nie wpisałem handlu obwoźnego usług komputerowych.

Offline Arek15

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lutego 2016, 23:14:24 czas Polski »
ja bym robił na lewo, a jak złapią to zapłacił karę i dalej robił:) mam jednego znajomego i tak wałsnie robi- hadluje w sieci- przyskrzynili go i zapłacił 6 k kary- przychodu maił ponad 40 przy ponad roku działalności, więc mu się opłaca:)przez all... go wyczyczaił fiskus

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lutego 2016, 23:23:08 czas Polski »
Nie wszystko się da na lewo, czasami trzeba wystawić fakturę.
Chyba, że ktoś struga klocki dla dzieci, albo wiatraczki na odpuście (to tylko przykład)
Poza tym przez pierwsze dwa lata płaci się mniejszy zus i z innych ulg też można skorzystać.
Ale fakt i tak łatwo nie jest na początku.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.