14 Lipca 2026, 18:04:53 czas Polski

Autor Wątek: Oświetlenie hermetyczne w garażu  (Przeczytany 2610 razy)

Offline mefiu

Oświetlenie hermetyczne w garażu
« dnia: 23 Lutego 2016, 21:36:00 czas Polski »
Witam ponownie,
przymierzam się do wymiany oświetlenia w garażu na 'więcej i jaśniej'.
Mój plan to instalacja typowych opraw natynkowych 4x18W dla jarzeniówek. Na portalach aukcyjnych można je kupić ~20pln sztuka.
Zastanawiam się czy są jakieś wymogi bezpieczeństwa, które nakazywałyby instalować hermetyczne oprawy jarzeniówek w garażu w którym od czasu do czasu coś przestrugam czy przeszlifuję?
Z góry dziękuję za pomoc.

Offline SpecPiotr

Odp: Oświetlenie hermetyczne w garażu
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2016, 22:06:25 czas Polski »
Chodzi Ci o takie wymogi prawne czy raczej o swoje bezpieczenstwo ?
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2016, 22:38:17 czas Polski »
W Twoim garażu nikt Ci nie może nic nakazać. Kwestia tego co będziesz tam robił. Przy sporadycznym szlifowaniu itd to nic się nie stanie. Chyba, że będziesz szlifował lub malował pistoletem tak, że nie będzie nic widać, to wtedy może coś wybuchnąć-pył lub opary.

Offline mefiu

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2016, 23:07:17 czas Polski »
Chodzi mi o bezpieczeństwo właśnie w temacie pyłu.
Nie zamierzam otwierać malarni ani malować pistoletem.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2016, 23:15:14 czas Polski »
Zainstaluj takie jakie widziales. Co jakis czas je przedmuchaj i bedzie dobrze. Te za 20 moze megahermetyczne nie sa ale i tragedii nie ma. Do Twoich prac wystarczy.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2016, 23:17:52 czas Polski »
Za jakieś 38zł możesz kupić w każdym markecie budowlanym oprawy hermetyczne IP68 2x36W z dławikiem elektronicznym. Jeżeli masz obawy to warto dołożyć. Nie wiem ile musiałbyś szlifować, żeby od tego zapylenia nastąpił wybuch i nie sądzę, czy ktoś Ci to powie. Jeżeli ubezpieczasz garaż to może się ubezpieczalnia dowalić w razie wybuchu i nie wypłacić odszkodowania.  Za dużo zmiennych, pomieszczenie małe czy duże? Przewietrzane czy nie? Masz odciąg czy nie? Sam musisz zdecydować. Aczkolwiek jak pisałem -czy na prawdę będziesz aż tyle pyłu produkował?

Offline mefiu

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2016, 00:25:26 czas Polski »
Oczywiscie ze pylu nie bedzie duzo. Mam sklonnosci do przeinzynierowywania wymiarow/parametrow w roznych tematach. Chcialem sie tylko upewnic, ze na pewno w garazu NIE musza byc hermetyczne. A co do samych opraw to wole cztery 4x18 niz dwie 2x36. Mam wrazenie ze swiatlo bedzie lepiej rozproszone w calym pomieszczeniu.