16 Maja 2026, 13:21:14 czas Polski

Autor Wątek: Uchwyt do ostrzenia noży do szlifierki wodnej  (Przeczytany 4609 razy)

Offline Mariusz Płaszczyk

Uchwyt do ostrzenia noży do szlifierki wodnej
« dnia: 07 Października 2013, 21:51:37 czas Polski »
Dzisiaj stałem się posiadaczem szlifierki wodnej Holzmann NTS200S. Niestety zestaw nie zawierał uchwytu do ostrzenia noży. Gdzie taki uchwyt mogę dostać - nie musi być koniecznie holzmanna, no i żeby jego koszt nie przekroczył wartości szlifierki :)

mily68

• Gość
Odp: Uchwyt do ostrzenia noży do szlifierki wodnej
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Października 2013, 22:00:55 czas Polski »
Drogi Mariuszu od 13 kwietnia było mnóstwo czasu żeby poczytać regulamin oraz zapoznać się z zasadami panującymi na FORUM. Pierwszy post powinieneś napisać w dziale "Przedstaw się na Domidrewno" gdzie w kilku zdaniach przedstawiamy się (skąd jesteśmy, czym się zajmujemy na co dzień itp.). To taki miły gest w stronę innych forumowiczów (miły, ale jednak wymagany przez nas...).

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Października 2013, 22:07:25 czas Polski »
Piszę poprawnie po polsku.

Widzę mały dopisek po ostatnich "sprzeczkach" :P I fakt wypada się przedstawić ale tragedia się nie stała.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Października 2013, 22:14:43 czas Polski »
Oczywiście że nie ma tragedii :) A dopisek zasugerował kolega Adam. Nie sądzę jednak żeby to spowodowało większą dbałość o polszczyznę u niektórych...
Mariusz a nie masz uniwersalnego uchwytu? W opisie urządzenia w Internecie napisane jest że maszyna posiada takowy w standardzie.
Znalazłem jeszcze coś takiego:

http://www.conrad.pl/Zaczepy-do-szlifierki-Holzmann-Maschinen-NTS-200-HS2.htm?websale7=conrad&pi=814035

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Października 2013, 23:55:07 czas Polski »
Ja tego używam, Lidka nie wnosiła uwag do jakości ostrzenia :)

http://www.felder-narzedzia.pl/oprzyrzdowanie-do-noy-dla-szlifierka-do-szlifowania-na-mokro-nr1-ns250.html

Po każdym ostrzeniu to ja się boje o jej palce... noże są wtedy jak brzytwa.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Października 2013, 11:13:42 czas Polski »
Fajne te maszynki do ostrzenia tylko cena :-[ może jak będą luźne fundusze to zakupię,a może ktoś jakiegoś SAMA zmajstruje?
A i jeszcze może nie na temat :( ale z tym" Przedstaw się na Dom i drewno"mała prośba jak by było na początku forum i jakoś rzucało się w oczy.Dlaczego? a to dlatego że sam czytając to forum dopiero na samym końcu zorientowałem się że trzeba się przedstawić.Wiem kultura osobista tego wymaga,ale to moje pierwsze forum gdzie się trochę udzielam i dopiero poznaję zasady co i jak . :)

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Października 2013, 17:07:17 czas Polski »
@mily68: proszę - już jest mój post.

@JarekO: Owszem, w zestwie jest jeden uchwyt, ale nadaje się on raczej tylko do dłut.

Dzisiaj spróbowałem naostrzyć kilka noży od ręki - bez uchwytu, no może nie są zbyt piękne, ale brzytwy wyszły.
Z racji tego, że przesłane przez Was uchwyty trochę kosztują, a jakoś specjalnie skomplikowane nie są, to w razie potrzeby sam sobie coś z metalu wyklepię. Póki co zaciskam pas i zbieram na piłę stołową, ale o tym w innym temacie.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2013, 23:33:03 czas Polski »
No 106 zł (+ ew. VAT) za ten Jarkowy to nie jest dużo (chyba że swoją szlifierkę kupiłeś za pół ceny).

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Października 2013, 00:21:26 czas Polski »
106zł + kw + czekania nie wiem ile, bo dostępny w magazynie w Austrii. A szlifierka kosztowała mnie 390zł, więc zakup dość korzystny. Co do uchwytu: dzisiaj zrobiłem sobie taki z 2 kawałków blachy 4ki i wygląda okropnie, ale działa bardzo dobrze. Choć o wiele wygodniej ostrzy mi się "od ręki". Chyba niepotrzebnie zawracałem Wam d**ę, bo mogłem najpier spróbować, a potem temat zakładać.

Ważne, że w zestawie był uchwyt do dłut, bo z nimi nie poszłoby tak łatwo jak z nożami.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Października 2013, 00:39:21 czas Polski »
Nie niepotrzebnie tylko właśnie potrzebnie! Ktoś może skorzystał... Ja np. się dowiedziałem że nie trzeba wydawać tyle kasy co Jarek (a nawet więcej bo nie mam upustów u Feldera :( ) na podobną ostrzarkę.
390 zł to rewelacyjna cena. W Twoim przypadku faktycznie nawet "stówa" za takie "akcesorium" to bardzo dużo (wiedząc ile dałeś za maszynę).
Niech Ci zatem dobrze służy!

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Października 2013, 08:19:11 czas Polski »
niepotrzebne wydawanie  pieniędzy na te gadżety . Do ostrzenia dłut czy noży struga wystarczy  regulowana podpórka pod tył narzędzia i to  wszystko . Nóż dociskamy do kamienia z ręki. :D

Offline robson

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Października 2013, 09:09:55 czas Polski »
Widzę ,że kolega reprezentuje podobną szkołę co do ostrzenia narzędzi   ;D