01 Maja 2026, 23:22:10 czas Polski

Autor Wątek: Marketowa grubościówka Meec 200W 330mm  (Przeczytany 27172 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Marketowa grubościówka Meec 200W 330mm
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Lutego 2016, 10:21:01 czas Polski »
Jak zamówisz bezpośrednio w serwisie i poprosisz o przysłanie za pobraniem, Masz pasek w domu bez jeżdżenia do Jula.
Innego paska niestety nie udało mi się namierzyć.
Co do awaryjności, to ja użytkuje już czwarty rok, oprócz urwanych pasków i nie najlepszego patentu na wymianę noży do dzisiaj jestem zadowolony.
Grubościówka chodzi i spełnia swoje zadanie, oczywiście na miarę pieniędzy, które kosztowała.
Chodzi mi o to, że nie trzeba jej przeciążać i zbierać najlepiej po 1 mm max. 2 mm przy węższym materiale.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Edrus

« Odpowiedź #61 dnia: 11 Lutego 2016, 12:43:27 czas Polski »
a jak kontaktujesz się z serwisem jula, dzwonisz na biuro obsługi ?

Grubościówką zbieram 0,5mm z deski 8cm i potrafi sie zatrzymać wałek tnący, a pasek wieloklinowy jest nieuszkodzony, poprostu jest luźny. Żadnego elementu dodatkowego napinającego nie widziałem, jeżeli dostanę zapasowy pasek i będzie luźny to będę kombinować z dorobieniem napinacza.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #62 dnia: 11 Lutego 2016, 22:11:48 czas Polski »
Myślę że jak rozciągnięty to do wymiany -a może  nie oryginalny (za duży) ???
Najprościej zmierzyć i wtedy działać :)
I jeszcze raz zacytuję fragment
"Alternatywą na piszczący pasek, a raczej starym dobrym sposobem, jest użycie najzwyklejszej smoły (raczej nie w postaci płynnej). Jednak aby nałożyć wystarczająca warstwę, trzeba to zrobić na obrotach. Zatem wymagane jest bardzo ostrożnego podejście do sprawy. Nie zawsze łatwo można dostać się do paska klinowego. Dlatego, jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie, postaraj się wcześniej  dobrze ocenić sposób dojścia tak, aby podczas pracy silnika nie zrobić sobie krzywdy.
Jedno można rzec na pewno. Smoła znakomicie zwiększa przyczepność i z pewnością nie zmniejsza żywotności paska klinowego, a efekt jest natychmiastowy. Rzecz jasna, dotyczy to wszelkich pasków klinowych. Nie tylko tych w samochodzie."
http://majsterkoman.pl/co-zrobic-kiedy-pasek-klinowy-piszczy-szybki-i-skuteczny-sposob/
http://k2.com.pl/smarowanie/product/2546-k2-spray-do-paskow-klinowych-400-ml
Jeśli chodzi o smołę ,to mój tato kiedyś przy zwykłej pile smarował paski.
Spraju do pasków nie testowałem ,bo sam nie dawno dowiedziałem że coś takiego jest.
Ale może ktoś, coś powiedzieć-a może lipa :-\

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #63 dnia: 11 Lutego 2016, 22:36:19 czas Polski »
Jak mi się jakiś pasek ślizga, to używam Loctite 8005
Smoły bym nie używał bo wszystko dookoła będzie uwalone smołą.
http://www.loctite-kleje.pl/Loctite+8005+-+produkt+zwi%C4%99kszaj%C4%85cy+tarcie+wszystkich+rodzaj%C3%B3w+pas%C3%B3w+nap%C4%99dowych+(IDH.232294)_t4044.htm
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Edrus

« Odpowiedź #64 dnia: 12 Lutego 2016, 12:43:57 czas Polski »
Na razie zamówiłem nowy pasek, zobaczymy jak będzie pasował. Obawiam się że luz jest zbyt duży w przypadku obecnego paska, ale spróbuję jeżeli z nowym też będzie kiepsko  :)