01 Maja 2026, 19:59:56 czas Polski

Autor Wątek: Marketowa grubościówka Meec 200W 330mm  (Przeczytany 27170 razy)

Offline wanar1984

Odp: Marketowa grubościówka Meec 200W 330mm
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Stycznia 2015, 19:25:16 czas Polski »
ok dzięki kolego za odpowiedź  :) :) :) już nie krzyczę
mam dyma 8 ale jakoś sceptycznie do niej podchodzę.
jest próba jej reaktywacji ale coś ciężko więc myślę o jej zmianie bo niemam siłować się dalej bawić
wyruwniarkę posiadam dużą i głównie mi chodzi o grubościówkę i o miejsce

Offline Przemoza

« Odpowiedź #31 dnia: 16 Marca 2015, 21:57:17 czas Polski »
Kupiłem  w sobotę tego Meeca 2000 W i przy pierwszym odpaleniu pojawił się problem z regulacją grubości skrawania. Fabrycznie ustawiona była na jakieś 12 cm grubości. Przepuściłem przez nią calową deseczkę szerokości 20 cm i pięknie ją zrobiła. Potem kręcę korbką by przepuścić kawałek deski boazeryjnej o grubości 16 mm i zonk. Coś chrupnęło coś pryknęło i tylko prawa strona idzie w dół...Przewróciłem na bok i patrzę a tam wałek zazębia się tylko z prawym kołem zębatym. Wyrównałem, ustawiłem tak by kręciły się dwie strony i jadę w górę. Poszło równo -  obie strony. Potem w dól i chrup, znów jedzie tylko prawa strona. Godzinę ustawiałem, kombinowałem  i nic z tego nie wyszło. Cały czas przy obniżaniu jedzie w dól tylko prawa strona.
Miał ktoś podobny problem i czy można to jakoś samemu ogarnąć? A może nie warto i od razu oddać maszynkę do Juli na gwarancję? 10 minut nawet nie pochodziła  :(
Załączam foto tego wałka z zębatkami na końcach.

Wygląda to tak, jak by ten element był trochę za krótki i dlatego nie zazębia z dwóch stron. Ale mogę się mylić bo w takich kwestiach raczej lajkonikiem jestem. Zatem proszę o pomoc osoby bardziej zorientowane...
W życiu o to chodzi, aby być trochę niemożliwym.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #32 dnia: 16 Marca 2015, 23:09:52 czas Polski »
Nie ma co kombinować, oddaj i weź nową. Albo do serwisu niech naprawią jak trzeba tzn nowymi częściami. Swoją drogą kręcę tym blatem już prawie 3 lata i wszystko ok.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Przemoza

« Odpowiedź #33 dnia: 16 Marca 2015, 23:46:52 czas Polski »
Loteria z tymi sprzętami. Tym razem na mnie padło. Odwiozę, pewnie dadzą drugą jak będzie na stanie. Szkoda, tylko że do najbliższej Juli mam 140 km.

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #34 dnia: 02 Kwietnia 2015, 22:38:25 czas Polski »
Witam,
Odkopię trochę temat...
Co do urwanych pasków - czy to się dzieje w ułamku sekundy czy jednak jest to czas rzędu kilka sekund od zatrzymania? Chodzi o to, że można by zastosować ogranicznik mocy, lub jakiś wyłącznik przeciążeniowy (mam taki w swojej wiertarce - starej WS-15). Jeżeli taki zwykły ogranicznik mocy by się sprawdził (czas zadziałania ok. 2s) to można by zaoszczędzić odrobinę cennych złociszy oraz oczywiście czasu - na wymianę tudzież jeżdżenie po części.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #35 dnia: 03 Kwietnia 2015, 16:25:10 czas Polski »
Grubościówka ma termik, ale nie zawsze zadziała w odpowiednim czasie. Dając jakiś delikatniejszy mogła by się wyłączać za szybko. Trzeba po prostu uważać nie strugać za grubo i kontrolować wystające sęki.

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #36 dnia: 03 Kwietnia 2015, 17:33:24 czas Polski »
Owszem, termik jest po to, aby nie przegrzać uzwojeń silnika (właśnie poprzez zbytnie obciążanie go), a mi chodzi o zabezpieczenie typu - "ma za ciężko jest szansa że zerwie pasek zatem wyłączamy". A ogranicznik mocy jest regulowany, zatem jeżeli silnik powinien pobierać 2000W to można ustawić np. na 2200W i jeżeli będzie powyżej tej wartości, to zostanie wyłączony i będziemy mogli zareagować. Oczywiście to póki co teoria i nie dam głowy, że by to zadziałało, ale może warto sprawdzić :) Jak już dorobię się tego typu maszyn to pewnie spróbuję ;)

Offline Przemoza

« Odpowiedź #37 dnia: 08 Kwietnia 2015, 21:51:48 czas Polski »
Przed Świętami dostałem maszynę z naprawy. Król Julajan stwierdził że maszyna nie jest uszkodzona tylko źle ustawiona i grzecznościowo uznał reklamację.

Co do urwanych pasków - czy to się dzieje w ułamku sekundy czy jednak jest to czas rzędu kilka sekund od zatrzymania?

Tak więc dziś przerobiłem trochę desek sosnowych sezonowanych na ogrodzenie i ze 3 razy mi zblokowało deskę. Był czas wyłączyć. Już wiem, że muszę sprawdzać okiem czy nie ma większych zgrubień na deskach bo na nich staje. Jutro planuje zrobić 200 sztachet, jak nic nie padnie to będę happy.
Ogólnie jestem zadowolony i polecam. Chyba jest to najtańsza grubościówka o tych parametrach na rynku. Taka sama Dedra w Bricomanie kosztuje 1250.

Wesołych poŚwiąt!

Offline Artiste

« Odpowiedź #38 dnia: 08 Kwietnia 2015, 22:47:06 czas Polski »
Pawle, w którymś wątku pisałeś o smarowaniu tej grubościówki, lecz nie mogę go znaleźć. Co poza łańcuchem posuwu powinno się nasmarować? Suchy smar czyli teflonowy jest do tego odpowiedni?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #39 dnia: 09 Kwietnia 2015, 11:18:03 czas Polski »
Smaruje suchym smarem do łańcuchów rowerowych w spreju.
Łańcuch i cały mechanizm posuwu, śrubę na której jest cały wałek z silnikiem dwie strony i pod spodem maszyny koła zębate.

Offline Franciszek2008

« Odpowiedź #40 dnia: 08 Maja 2015, 07:56:20 czas Polski »
Witam, przeczytawszy powyższy wątek zakupiłem sprzęt z Juli. Mój problem wiąże się z nożami. Oryginalne dość szybko stępiłem (chyba na lakierowanych deskach) i chciałem dokupić zapasowe. i tu jest problem, bo w Juli są niedostępne, a w internecie brak takich (wymiary 330x16x2). Proszę o poradę gdzie takich szukać.
Moje drugie pytanie dotyczy otworów w nożach. Czy są one konieczne (względy bezpieczeństwa) czy też można zastosować noże bez otworów i usunąć wypusty (śrubki) na listwach dociskających.

Pozdrawiam

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #41 dnia: 08 Maja 2015, 09:25:21 czas Polski »
Jak noży nie ma w Jula na półce, to trzeba zamówić, jak są gdzieś w Polsce, sprowadzą w 2-3 dni. Jak są w Szwecji to 2-3 tygodnie.
Ale jak uda Ci się dobrać jakieś inne, to sam chetnie się  dowiem jakie i gdzie można kupić.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Maja 2015, 23:05:15 czas Polski »
A ja dostałem wczoraj informację z łódzkiej Juli, że nie przewidują dostaw grubościówek Meec'a. Jest podobno jeszcze jedna we Wrocławiu. Być może ten model zastąpi inny albo też na razie nie będzie żadnej grubościówki w ofercie. Polska centrala podobno nic nie wie "czy i kiedy" :(

kwita

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Maja 2015, 09:53:00 czas Polski »
Należy mieć nadzieję. Kiedyś kupiłem 2 ściski bahco w Juli, okazały się rewelacyjne, pojechał kupić jeszcze kilka i d... Zadzwoniłem do sklepu bo były w Bielsku-Białej ale dostałem informację, że nie robią przesunięć artykułów między sklepami a dostawy już do Wrocławia nie będzie. Okazało się, że po kilku miesiącach są. także oni sami dokładnie nie wiedzą.

Offline Gregory

« Odpowiedź #44 dnia: 26 Września 2015, 15:10:29 czas Polski »
Jeśli ktoś potrzebuje mogę coś powiedzieć o wyrówniarko-grubośćiówce MEEC 1500w
jeśli nie to nie zaśmiecam... :D
No to odgrzewam temat. Dzisiaj oglądałem taką wyrówniarko-grubościówkę. Mocno zastanawiam się nad jej zakupem. Wydaje się wręcz idealna na moje potrzeby i nie zajmuje zbyt wiele miejsca (co jest nie bez znaczenia w małym warsztacie).
Zauważyłem, że Meec jest bardzo podobny do Promy i kilku jeszcze innych marketowych marek. Czy to są te same urządzenia sprzedawane pod innymi markami ?
Warto w ogóle ładować się w coś takiego, czy może lepiej kupić osobno grubościówkę i osobno strugarkę ?
Jak się sprawuje posuw w tej wyrówniarko-grubośćiówce MEEC ?