Tak.
HD według producenta jest najtwardszy i do tego typu realizacji przeznaczony.
Nie będę ukrywał, że do tej pory używałem lakierów.
Te schody są pierwszą większa realizacją na której użyłem olej.
Pracuje się przyjemnie choć nie wszystko szło tak jak pisze producent.
Być może to kwestia bejcy.
A stało się to, że po pobejcowaniu (bejca nitrocelulozowa) i odczekaniu czasu schnięcia zalecanego przez producenta bejcy, położyłem olej.
Już na tym etapie zauważyłem, że olej zaczyna się zabarwiać tą bejcą. Nie niszczył barwienia, ale ... Nie spodziewałem się tego.
wtarłem olej i starłem nadmiar. Ścierany olej był mocno zabarwiony.
odczekałem 12 godzin,(całą noc) i jak rano poszedłem to ze dziwieniem stwierdziłem że olej nie jest całkowicie suchy, pozwalał jednak na dalszą pracę.
Przetarłem tylko jeszcze raz wszystkie elementy.
Zaznaczam, że kolor był równy i nie było żadnych uszkodzeń czy odbarwień spowodowanych przez olej.
Podczas montażu z kolei spokojnie mogłem poruszać się po nich, choć bez butów.
I tu kolejne zaskoczenie. zauważyłem, że podczas przecierania mokrą szmatką (typu fibra) kleju który wypłynął przetarte miejsca lekko zmieniają kolor na nieco jaśniejszy. Dosłownie minimalnie, ale jednak. Zdecydowałem się na przecieranie na bieżąco całych powierzchni aby mieć równe ubarwienie. Podziałało.
Po zmontowaniu całości kolor był równy. Efekt super.
kolejnym etapem powinno być przetarcie całości papierem 240,a le nie odważyłem się. Na próbniku który sobie zrobiłem (polecam zawsze takowy mieć) papier za agresywnie ścierał i były okropna przetarcia koloru.
Pozostała mocna polerka szmatką. Działa.
położyłem drugą warstwę oleju, odczekałem około godziny i ponownie wypolerowałem - wytarłem mocno szmatką. Schody nabrały połysku i ładnego wyglądu ( jak na zdjęciu)
Podczas drugiego przecierania również ręcznik był lekko zabarwiony.
Tak więc na razie dwie warstwy i pewnie tak zostanie, choć być może na sam koniec dam jeszcze jedną warstwę.
Zanim padnie pytanie ile oleju użyłem na te dwie warstwy - odpowiedź: nie całe dwa małe dozowniki surfix.
później sprawdzę efekt po kolejnej nocy i dam znać co i jak.
Ja jestem zadowolony, nawet bardzo.