Robson - strzał w dziesiątkę

Z frezowaniem stopnia to może być różnie , przy tych starych stopniach i różnych wymiarach , a co innego gdy by w przeciwległą wangę wpuszczać stopnie i podstopnice . Dało by to możliwość manewru podczas pasowania stopnia i podstopnicy z wangą wewnętrzną.A tak mamy punkty stałe ( wszystko równa długość stopni oraz podstopni z gierongiem )i nie ma z czego pasować ( przy wandze i podstopnicy gierong zazwyczaj wymaga doszlifowania )
To wszystko wcześniej należy przewidzieć - stąd było moje pytanie.
Łatwiej wykończyć jest delikatnymi listewkami profilowymi. Może dokleić nosek ( przy podstopnicy ) poszerzający stopnie od wewnętrznej wangi , na którym postawi się pionową listewkę z wręgiem w celu zamaskowania sztorca podstopnicy i szpary przy wandze.
Temat stopni i klejenia
Moje zdanie jest takie ,poparte doświadczeniem i obserwacją zachowania drewna w czasie jego użytkowania w stopniach układanych na beton a wykonanych z szerokich desek.
Uważam , że Jarek nie ma racji (wypowiedź w 12 min filmu o klejeniu stopni )
Z takiego materiału ( zazwyczaj środkowe deski z kłody ) spokojnie można zrobić stopnie , tak jaka jest deska. Ja bym ją przeciął na trzy lub cztery elementy ( naprężenia ) i z powrotem skleił bez żadnego obracania elementów . Warunek by prawa strona deski była w stopniu na wierzchu .
No i estetyka wizualna -stopień z jednej całości ,a do tego jak kupimy kilka desek z jednej kłody , to robi wrażenie.