06 Maja 2026, 15:59:57 czas Polski

Autor Wątek: Belki stropowe  (Przeczytany 6949 razy)

Offline WojtekS

Belki stropowe
« dnia: 29 Lutego 2016, 09:00:17 czas Polski »
Mam dylemat. Zrobiłem w domku letniskowym strop belkowy, belka ma przekrój 20x20cm. Belki wiszą już od roku i teraz mam dwa pytania. Pierwsze to czy miejsce połączenia elewacji z drewnem trzeba szczelnie zabezpieczyć czy lepiej zostawić czoło belki odsłonięte żeby drewno oddychało? Druga sprawa to jak i czym najprościej obrobić teraz te belki które już wiszą prawie 2 i pół metra nad ziemią? Chodzi mi także czym je zabezpieczyć żeby jak najlepiej wyeksponować drewno? Lakierem bezbarwnym?
Obecnie belki są już obmurowane a na styku z murem są owinięte folią budowlaną.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Belki stropowe
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lutego 2016, 09:14:01 czas Polski »
Ja bym dał kawałek styropianu i zakrył elewacją

Offline WojtekS

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lutego 2016, 09:24:11 czas Polski »
Styropian będzie tylko chodzi mi o czoło belek. Czymś je impregnować przed zakryciem styropianem czy zostawić nieimpregnowane..Szczerze mówiąc to po zimie niektóre czoła zrobiły się czarne.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Lutego 2016, 14:07:14 czas Polski »
Też mam na działce strop drewniany na belkach, ale kładłem belki już oheblowane i wyszlifowane.
Ale dla wzmocnienia na zginanie dałem po bokach po ładnej desce, Ty możesz dać też od spodu, żeby ładnie wyglądało.
Obrabiać je teraz jak już leżą na murze ciężka sprawa.
Chyba łatwiej by je było obić ładnymi deskami.
Taka belka stropowa nigdzie nie może stykać się z murem i powinna być dobrze zaimpregnowana, czoła też.
Jak kładłem na górę dechy stropowe, to ewentualne nierówności od góry wyrównywałem strugiem elektrycznym.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline WojtekS

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lutego 2016, 14:31:13 czas Polski »
Dzięki ale obicie w celu wzmocnienia nie ma u mnie sensu bo rozpiętość muru to 5 metrów a tak jak pisałem belki mają w przekroju 20x20 cm. W sumie to nie belki tylko bele/kłody. Jak obiję je deskami to będzie co najmniej dziwnie wyglądało. Niestety nie mogłem ich obrabiać gdy były na ziemi bo zmuszony byłem położyć je na mur od razu po przywiezieniu- wiadomo oszczędności przy okazji dowozu z HDSem. Sam a nawet w dwie czy trzy osoby nie byłbym w stanie ich dźwignąć na taką wysokość. Waga jednej waha się w okolicy 250 kg jak mniemam. Mam syna o imieniu Mariusz ale do Pudzianowskiego to mu daleko bo miał wtedy niespełna 3 lata :)
Myślę że pozostaje mi tylko strug elektryczny i szlifierka oscylacyjna. Miło by też było gdyby ktoś na rusztowanie piwo podawał :) Jednakowoż może ktoś poleci odpowiedni impregnat który nie zmieni koloru drewna a skutecznie zaimpregnuje belkę? Psikałem je jakimś bliżej nieokreślonym preparatem z alle..o w postaci soli ale nie wiem czy to jest skuteczny środek.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lutego 2016, 14:47:52 czas Polski »
Jest Sadolin bezbarwny dobrze impregnuje nie zmienia koloru drewna.
Całe drewno w domu musisz czymś pomalować przeciw szkodnikom, jak odpuścisz, to na 100% masz spuszczele w domu.
Jak nie chcesz belek wzmacniać to daj cienkie np 1cm deski dekoracyjne, mimo wszystko to łatwiejsze niż struganie i szlifowanie na rusztowaniu.
Tym bardziej, że na pewno mają przebarwienia jak leżały 2 lata bez zabezpieczenia i bez dachu nad głową.
Poza tym obijając dekoracyjnie można użyć lepszego drewna niż sosna, co da na pewno lepszy efekt.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Lutego 2016, 16:28:50 czas Polski »
strug elektryczny i szlifierka oscylacyjna

Takim belką nadaje sie  strukturę drapaną - szczotka  stalowa itd. Ważne by nie było kory i łyka,bo tam siedzi  drewnojad

Offline WojtekS

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Marca 2016, 07:33:05 czas Polski »
Czyli co? Nie wygładzać powierzchni tylko zrobić chropowatą? Co to ma na celu?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Marca 2016, 08:33:11 czas Polski »
Lepiej zbiera murz  :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Marca 2016, 08:38:06 czas Polski »

Offline WojtekS

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Marca 2016, 09:20:21 czas Polski »
Myślałem że drewno ładnie wygląda jak jest oszlifowane i pokryte błyszczącym lakierem a nie matowe.

Offline Morświn

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Marca 2016, 09:41:48 czas Polski »
Wszystko zależy od gustu i od stylu w jakim będzie pomieszczenie.. Nie mniej jednak łatwiej będzie uzyskać chropowata powierzchnię, niż idealnie wyszlifowana i polakierowana gdy belki już wiszą

Offline WojtekS

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Marca 2016, 10:08:15 czas Polski »
Trzeba by jakąś szczotkę na wiertarkę czy jest jakiś specjalny patent do tego?

Offline Przemcio

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Marca 2016, 10:13:12 czas Polski »
Rustofix RAS 180 :)