06 Maja 2026, 22:17:09 czas Polski

Autor Wątek: Placyk zabaw.  (Przeczytany 3278 razy)

Offline Leszek010

Odp: Placyk zabaw.
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Marca 2016, 18:50:49 czas Polski »
Czy belka od huśtawki przymocowana do balustrady wieżyczki to dobry pomysł, jeśli ktoś cięższy zacznie się mocno huśtać?

Offline amciek

« Odpowiedź #16 dnia: 30 Marca 2016, 11:59:16 czas Polski »
Hej,

To jeszcze pytanie ode mnie.
Czy taki plac zabaw/konstrukcja powinna byc kotwiona w ziemi? Wg. mnie to obowiazkowa czynnosc choc na alle...o mozna znalezc domki, ktore chyba nie sa kotwione - przynajmniej tak wyglada ze zdjec. I tu zapala mi sie lampka - czy to na pewno jest wlasciwa metoda? Wydaje mi sie, ze jak jest hustawka to sily sa na tyle duze, ze wszystko moze sie ruszac i w skrajnym wypadku wywrocic na dziecko.

Z tego co zdazylem podpatrzec metody kotwienia sa rozne:
- leje sie z betonu nogi w ziemi, daje uchwyt do trzymania belki drewnianej i do niego przykreca sie belke - drewno jest izolowane od ziemi
- wpuszcza sie slupy do gruntu, czasami owiajaja papa lub smaruja jakims szuwaksem zeby drewno w ziemi tak szybko nie gnilo

Czy znacie jeszcze jakies inne sposoby? Ktora metode polecacie do zakotwienia w gruncie.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Marca 2016, 12:31:31 czas Polski »
Najprościej byłoby użyć swidra.  Wywierać otwory.  Dać zbrojenie z wystający katownikiem i po sprawie. Ale nie każdy ma dostęp do swidra.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Marca 2016, 12:44:07 czas Polski »
Kotwy to minimum...