29 Kwietnia 2026, 09:01:16 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówko-wyrówniarka wałek 30cm  (Przeczytany 8985 razy)

Offline AF&KK

Grubościówko-wyrówniarka wałek 30cm
« dnia: 03 Marca 2016, 00:19:35 czas Polski »
Dobry wieczór wszystkim,
Planujemy kupić strugarko - grubościówkę w przedziale cenowym do 7000 zł, ponieważ brakuje nam doświadczenia w pracy z tego typu urządzeniami prosimy o pomoc doświadczonych forumowiczów. Ze względu na totalny brak wiedzy praktycznej skłaniamy się raczej w kierunku nowej maszyny - szkoda by było wtopić zakup u nieuczciwego sprzedawcy, no i dobrze jest mieć święty spokój tym bardziej że zajmujemy się drewnem hobbystycznie (tylko w soboty ale za to od rana do nocy) i nie ma wiedzy ani czasu na samodzielne naprawianie i ulepszanie sprzętu. Po przeczytaniu wszystkich internetów  ;) i wciąż braku zdecydowania prosimy o wyrażenie swoich opinii (każda ważna) na temat urządzenia Bernardo ADM 300 V lub samej marki bądź też innej maszyny mieszczącej się we wspomnianym budżecie.
1- Nie dawno na targach Feldera przekonywano nas, że jeśli strugarko-gruboścówka to tylko taka której blaty są ze sobą połączone w przeciwnym razie nigdy nie uzyska się zadowalającej dokładności w przypadku częstego przezbrajania - podobno blaty się rozjeżdżają. Proszę o odniesienie się do tego stwierdzenia.
2- Maszyna posiada bezstopniową regulację prędkości skrawania - Czy to jest jakaś duża zaleta? Czy warto za to dopłacić?
3- Maksymalna prędkość posuwu to 10 m/min maszyna ma 4 noże, wał kręci się 5500 obr/min czy rezultat będzie zadowalający - chodzi mi o brak fałd na drewnie.
4- W urządzeniu przełożenie napędu zorganizowano poprzez pasek klinowy, inne firmy szczycą się napędem wykonanym na "łańcuszku". Czy to jest jakiś duży minus? Jak wygląda wymiana czy jest kosztowna i czy często trzeba ją przeprowadzać?
5- Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie ze serwisowaniem urządzeń tej firmy (koszty części zamiennych, dostępność, częstość napraw) również prosimy o uwagi.
6- Czy jeśli firma pochodzi z Austrii -Bernardo ale produkuje w Chinach to ją dyskwalifikuje? Podobno działa od 30 lat na europejskim rynku.
7- Prosimy również o rady na co trzeba zwrócić uwagę przy wybieraniu takiego sprzętu

Offline Robsonik

Odp: Grubościówko-wyrówniarka wałek 30cm
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2016, 22:37:57 czas Polski »
Planujemy kupić strugarko - grubościówkę w przedziale cenowym do 7000 zł,

W tym przedziale cenowym to widzę albo A3-26 lub A3-31 od Feldera.
Oprócz tego możesz ich maszyny kupić na NIP unijny więc płacisz kwotę netto.

... Po przeczytaniu wszystkich internetów  ;) i wciąż braku zdecydowania prosimy o wyrażenie swoich opinii (każda ważna) na temat urządzenia Bernardo ADM 300 V lub samej marki bądź też innej maszyny mieszczącej się we wspomnianym budżecie.

Nie polecam, wątpię aby wałek o średnicy 78 mm miał cztery noże.

1- Nie dawno na targach Feldera przekonywano nas, że jeśli strugarko-gruboścówka to tylko taka której blaty są ze sobą połączone w przeciwnym razie nigdy nie uzyska się zadowalającej dokładności w przypadku częstego przezbrajania - podobno blaty się rozjeżdżają. Proszę o odniesienie się do tego stwierdzenia.

Tak, to prawda. W modelach chińskich jest to powszechny problem ze względu na niską dokładność wykonania.
Problemu tego nie było w starszych maszynach Feldera ponieważ masz tam wysoką dokładność. Teraz blaty są połączone i jest jeszcze lepiej.
http://allegro.pl/felder-hammer-a3-31-grubosciowka-strugarka-i5961968536.html#thumb/2

2- Maszyna posiada bezstopniową regulację prędkości skrawania - Czy to jest jakaś duża zaleta? Czy warto za to dopłacić?

Nie bardzo rozumiem - bezstopniowa regulacja prędkości skrawania. Raczej wątpię, żeby to było w maszynie za 7 tyś
Warto dopłacić za bezstopniową płynną regulacje posuwu.

3- Maksymalna prędkość posuwu to 10 m/min maszyna ma 4 noże, wał kręci się 5500 obr/min czy rezultat będzie zadowalający - chodzi mi o brak fałd na drewnie.

Maszyny A3-26 i A3-31 mają wał 3 nożowy. Po każdym struganiu i tak musisz szlifować. Prędkość posuwu i prędkość obrotowa wału jest zadowalająca.

4- W urządzeniu przełożenie napędu zorganizowano poprzez pasek klinowy, inne firmy szczycą się napędem wykonanym na "łańcuszku". Czy to jest jakiś duży minus? Jak wygląda wymiana czy jest kosztowna i czy często trzeba ją przeprowadzać?

Obydwa rozwiązania są dobre ale nie do każdej maszyny oba rozwiązania będą pasować.
Do maszyny za 7 tyś, szerokości strugania około 30 cm i max grubości zbioru 4 mm, napęd posuwu na pasku klinowym jest wystarczający a nie podraża kosztów produkcji samej maszyny. Do maszyny o szerokości strugania 630 mm i max grubości zbioru 10 mm nie zastosujesz już takiego rozwiązania, ponieważ materiał utknie w maszynie.

5- Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie ze serwisowaniem urządzeń tej firmy (koszty części zamiennych, dostępność, częstość napraw) również prosimy o uwagi.

Jeżeli będziesz dbał o maszyny to i serwis nie będzie Ci potrzebny. Dostępność do części do maszyn Feldera jest bardzo dobra i są w stanie dostarczyć części do maszyn do 25 lat wstecz. Żadna firma Ci tego nie zapewni. Mam kolegę któremu dostarczono części do 32 letniej maszyny. Ceny części są przystępne a i na same części możesz negocjować rabat. Inna sprawa to to jakie części chcesz kupić, silnik opłaca się dać do przewinięcia niż kupować nowy.

6- Czy jeśli firma pochodzi z Austrii -Bernardo ale produkuje w Chinach to ją dyskwalifikuje? Podobno działa od 30 lat na europejskim rynku.

Nie polecam. Firma pochodzi z Chin a w Austrii mają zarejestrowaną działalność i mają biuro handlowe. Uwierzę, że są na rynku 10 lat, nie więcej. Nie dostaniesz części zamiennych nawet do 2 letniej maszyny, bo to już inna produkcja. Z drugiej strony, jak importer zamówi część do Twojej maszyny to poczekasz do 3-4 miesięcy. Importerzy robią to w inny sposób. Zamawiają np. 100 maszyn, 80 dają do sprzedaży a 20 mają na serwis.

7- Prosimy również o rady na co trzeba zwrócić uwagę przy wybieraniu takiego sprzętu

Jeżeli chcesz kupić dobrą maszynę na swoje potrzeby i nie mieć problemu z serwisowaniem maszyny to wybierz sprawdzoną firmę, która ma przede wszystkim dobrze zorganizowany serwis

Offline Cho

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marca 2016, 23:42:51 czas Polski »
Mi dziś przyjechał Hammer a3 31. Narazie nie testowałem, ale na te maszyny Bernardo też patrzyłem z dwa miesiące. Ostatecznie zdecydowałem się na tego Hammera. Jest kilka osób na forum które mają Hammery. Z Bernardo tych wyższych modeli nie znam nikogo.

Za 7 tys nie kupisz 331. Jeśli jeszcze weźmiesz wał silent power to 2 tys więcej. Ja też brałem pod uwagę kwestie bezpieczeństwa użytkowania i jakoś Felder/Hammer budzi zaufanie. Sama instrukcja obsługi jest obszerna i nawet pokazuje jak strugać elementy różnych rozmiarów.
Normom chińskim nie ufam ani trochę, a Bernardo to typowy chinol tylko perfidnie udaje firmę austryjacką. Mnie to razi.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marca 2016, 23:53:29 czas Polski »
Dzięki Cho za wsparcie moralne  ;)
Dokładnych cen nie znam, ale wiem że lepiej dopłacić i mieć sprawdzoną i pewną firmę.

Offline wojo72

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2016, 11:47:55 czas Polski »
AF&KK
W poście z pytaniami jest trochę pomieszana nomenklatura.
Jeżeli chodzi o sposób przeniesienia napędu z silnika na wał skrawający to większość maszyn także tych profi ma to rozwiązane przez paski klinowe lub płaskie. Natomiast łańcuszki są stosowane do napędu wałków posuwu grubościówki także w tanich sprzętach, wyższa klasa maszyn ma też czasami przekładnie na kołach zębatych (coś jak skrzynia biegów w aucie).
Do posuwu bezstopniowego grubościówki warto dopłacić jeżeli jest on realizowany na osobnym silniku z falownikiem lub reduktorem bezstopniowym, natomiast jeżeli jest to np. silnik prądu stałego lub komutatorowy to może się okazać że przy wolnym posuwie traci on moc (tanie regulatory obrotów tak mają).
W wyrówniarce prędkość skrawania jest realizowana za pomocą posuwu ręcznego materiału po blacie, jakość strugania którą chcemy osiągnąć należy dostosować  do parametrów maszyny, obroty wału 5500 min są dosyć wysokie .
W zasadzie każda wyrówniarka posiada niezależną regulację blatów podawczego i odbiorczego - tak realizuje się ustawianie grubości skrawanej warstwy, nie znam konkretnego rozwiązania feldera, ale połączenie blatów na stałe uniemożliwiało by w/w regulacje.
 Czytając posta można odnieść wrażenie, że osoba zadająca pytanie nie widziała na żywo takiej maszyny przy pracy, dlatego trzeba wziąć pod uwagę, że handlowcy przedstawiają trochę wyidealizowany obraz sprzedawanego sprzętu, a i odpowiedzi na forach są różne zależnie gdzie się zapyta (tutaj np. promowany jest felder a na konkurencyjnym forum jest on "be" a scm jest super).
Hammer to jest najniższa klasa maszyn feldera widziałem kilka opinii o tym że jest on porównywalny z lepszymi chińczykami ale nie mam żadnej z tych maszyn więc jest to powielanie mądrości  z kategorii urban legends. Serwis na pewno lepszy w felderze ale oczywiście wszystko jest wliczone w cenę maszyny i ewentualnych napraw.

Offline AF&KK

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2016, 12:10:32 czas Polski »
Dziękuje za odpowiedź, już myślałem że zostanę totalnie zlany.. a tu proszę.

Z tymi kwotami netto to trzeba znać kogoś zaufanego z działalnością na którego maszyna będzie stała. Ja niestety jestem amatorem i takiej działalności jeszcze długo nie założę.

O wyższości Feldera nad innymi słyszałem od początku przygody z drewnem, niestety nie stać mnie na nie. 7000 zł to jest budżet i tak już maksymalne wyżyłowany i nie wchodzi w grę już ani złotówka. W takiej cenie (wyprzedażowej) proponowano mi hammera A3-26 na targach w Świdnicy – ja jednak wolałbym 30 cm, zawsze to zapas na np. schody w przyszłości.

Jeśli chodzi o płynną regulacje i 4 noże to dostałem  ofertę ze wszystkimi  szczegółami, więc raczej kłamać nie powinni – w końcu jest na piśmie.

„Nie dostaniesz części zamiennych nawet do 2 letniej maszyny, bo to już inna produkcja.”
I o to właśnie się boje najbardziej – czy ktoś na forum próbował serwisu tej firmy ???

Offline Yar0

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2016, 13:35:38 czas Polski »
Odpusc chinczyki, z serwisem i czesciami bedziesz na bank mial problem. Ja osobiscie sie na tym przejechalem i sprzet poszedl na przetop, czescu brak. Mam tasmowke dewalt z 1986roku i kazda srubke do nie jestem w stanie kupic.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marca 2016, 19:34:25 czas Polski »
Jak robisz stopnie zabiegowe czy poesty między biegami to i grubościówka 630 Ci nie wystarczy. Z tego co piszesz to twierdzę, że spokojnie wystarczy Ci A3-26 z Feldera.

Offline AF&KK

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2016, 20:46:01 czas Polski »
Zgadza się Robsonik, na razie na pewno by mi wystarczyła ale za rok będę się mierzył ze schodami do domu rodziców, biurkami i tego typu meblami użytkowymi i chciałbym mieć pewien zapas na spokojny rozwój..
Felder a3-26 kosztuje nowy 7ooo zł ale netto - to już dla mnie za dużo (dowiadywałem się po Twoim komentarzu), poza tym jest na 230V czy to nie znaczy że będzie brakować mocy? Możecie coś zaproponować w tym budżecie nie chińskiego? Czy coś takiego w ogóle można dostać? Mam wrażenie że albo jest się profesjonalistą albo totalnie skazanym na chińszczyznę.

Offline wojo72

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marca 2016, 21:32:01 czas Polski »
Dla mnie godną polecenia maszyną jest proma hp-310 ma kilka zalet w porównaniu do hammera dłuższe blaty, czteronożowy wał średnicy 95 mm, większą wagę no i niższa cena. Brat miał taką w firmie i nie narzekał, to chińczyk ale porządnie wykonany a proma jest raczej solidnym dystrybutorem.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marca 2016, 23:05:54 czas Polski »
... Felder a3-26 kosztuje nowy 7ooo zł ale netto - to już dla mnie za dużo (dowiadywałem się po Twoim komentarzu), poza tym jest na 230V czy to nie znaczy że będzie brakować mocy? ...

Tutaj bardziej liczy się moc silnika, inne są silniki na 230V a inne trój fazowe.
Znajdź sobie znajomego który prowadzi działalność gospodarczą i kup na NIP unijny lub brakującą kwotę pogadaj z Felderem żeby rozłożyli Ci na raty. Tak kiedyś robili.

Nawiązując do szerokich blatów - kiedyś robiłem blat 1000cm szerokości i strugałem 4 blaty po 26 cm, na jedną grubość a później na lamelach i kołkach. Na końcu szlifierka w rękę i po sprawie.

Z drugiej strony, nie znam maszyny Promy więc w tym temacie się nie wypowiem.

Offline AF&KK

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Marca 2016, 15:22:24 czas Polski »
Trudna decyzja z tą maszyną. Teraz po jednym z komentarzy zaczęliśmy czytać o promie i zeszliśmy ze średnicą wałka do 250mm, zainteresowała nas model  hp 250/3/400. Czy ktoś w was może kiedyś pracował na niej, albo na modelu wcześniejszym? Jest dostępna za 5000 zł nowa z gwarancją 3 lata. Co o tym myślicie? Kolejne pytanie to czy wystarczy do niej wyciąg np. 1250m3/h, czy kupować większy? No i najważniejsze jaki? Tutaj chyba nie trzeba szukać czegoś innego niż tanie „chińczyki”?

Offline wojo72

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Marca 2016, 16:57:22 czas Polski »
Proma hp-250 raczej nie różni się od bernardo i innych w tej klasie, wyglądają tak samo i chyba nie ma sensu dopłacać za fakt, że jest firmowana przez bardziej znaną markę.  Ta hp-310 to inna klasa maszyny waży ok. 350 kg  i ma blaty  wyrówniarki długości 1670 mm, dla porównania hp-250 waży 110 kg i blaty 1100 mm.

Offline AF&KK

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Marca 2016, 19:38:48 czas Polski »
Wobec tego czy warto dopłacił do metabo HC 260 C 2,8 WNB (jest w takiej samej cenie)  tylko że o połowę lżejsze no i ma 2 noże. Czy może kupić Dewalt D27300 za 6500zł? Zmieścił bym się w budżecie i miał sprzęt już chyba markowy. Tylko że dewalt waży jeszcze mniej a z tego co piszecie na forum wynika że należy brać jak najcięższą maszynę?
W tą sobotę (12-03-2016) są targi maszyn koło Poznania firmy SCM - pojadę jeszcze tam poszukać i w końcu trzeba będzie zdecydować. Czy ktoś ma może doświadczenie z tymi maszynami? (mowa o tych najmniejszych=najtańszych)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Marca 2016, 19:47:02 czas Polski »
Rozwazałeś dwie osobne maszyny?