18 Czerwca 2026, 19:22:19 czas Polski

Autor Wątek: PILARKA STOŁOWA KRAFT + Tarcza wielozadaniowa ?  (Przeczytany 2510 razy)

Offline morafi

PILARKA STOŁOWA KRAFT + Tarcza wielozadaniowa ?
« dnia: 04 Marca 2016, 19:05:11 czas Polski »
Witam,
Jakiś czas temu zakupiłem poniższa pilarkę z funkcja heblarki.

Standardowo jest zamontowana piła do ciecia drewna a chciałbym ją wymienić na taka wielozadaniową:

Maksymalna średnica   210 mm
Średnica otworu   25,4 mm
Ilość zębów 24
Grubość tarczy
2 mm
Maksymalna dopuszczalna prędkość obrotowa   3300 obr/min

Zastosowanie:
cięcie drewna (nawet z gwoździami),
tworzyw sztucznych
aluminium
stali

Często zdarza mi się praca przy obróbce metali, głównie Aluminium i chciałbym całość zamontować pod stół roboczy.
pytanie czy jest to bezpieczne zestawienie i czy gra warta świeczki?
Wymiary takie same jak przy tej standardowej w zestawie i tylko prędkość troszkę inna.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2016, 19:13:53 czas Polski wysłana przez morafi »

Offline futrzak

Odp: PILARKA STOŁOWA KRAFT + Tarcza wielozadaniowa ?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2016, 19:13:47 czas Polski »
Jak coś jest do wszystkiego to z reguły jest do d. W tym przypadku również. Ktoś kupował od nas piłę Boscha do ciecia "z gwozdziami" i nie dała rady.

Offline morafi

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2016, 19:25:58 czas Polski »
Głównie myślałem o cięciu drewna i Aluminium.
Zaproponowałem tą bo chyba jako jedyna ma takie same wymiary jak standardowa z zestawu.
Czy jeśli zastosuję większą średnice to nie wpłynie niekorzystnie na pracę samej pilarki?

Offline futrzak

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2016, 20:23:00 czas Polski »
Jak aluminium o malej grubosci to prędzej, lecz będzie pisk niesamowity :D większej średnicy możliwe ze nie założysz, ale jak ci się uda to napewno sprawność pilarki trochę spadnie, mniejsze możesz bez problemu montować. Stali to ja bym nie radził ciąć, od tego są inne maszyny.

Offline marcinatj

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2016, 17:21:53 czas Polski »
poczytaj sobie parametry maszyn evolution które  są dopasowane do tych tarcz, aby wszystko grało obroty powinny być o połowę mniejsze niż w normalnej maszynie. mam od nich piłę ukosową  i ma ona na 100% mniejszą prędkość obrotową.