14 Maja 2026, 18:53:50 czas Polski

Autor Wątek: Łóżeczko dla dziecka  (Przeczytany 8591 razy)

mily68

• Gość
Odp: Łóżeczko dla dziecka
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Października 2013, 22:08:18 czas Polski »
No na bank pomierzę co się tylko da. Jak nie znajdziesz to trudno - mam jeszcze trochę czasu zanim zabiorę się za robotę. Tak sobie pomyślałem, że fajnie byłoby jakby takie łóżeczko posłużyło trochę dłużej czyli "głowa" i "nogi" z płyty (klejonki, płycin itp.) a tylko boki szczebelkowe (dzięki Lidka za podpowiedź :) ).

Offline krzyś48

mily68

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Października 2013, 22:17:02 czas Polski »
No wujek Google poszedł w obroty na samym początku... :) ale nic konkretnie sensownego mi nie podrzucił...:(

Offline MarcinW

« Odpowiedź #18 dnia: 10 Października 2013, 22:59:30 czas Polski »
ja mam własnie tego typu łózeczko dla mojego młodego
średnica szczebelkow to 16mm - rozstaw 75mm

Offline MarcinW

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Października 2013, 23:08:55 czas Polski »
jesli potrzebujesz inne wymiary to daj znać - mogę ci pomierzyć całość

Offline tomek5262

« Odpowiedź #20 dnia: 10 Października 2013, 23:53:11 czas Polski »
Witaj mily68. Jestem w dokładnie tej samej sytuacji co Ty :D taki zbieg okoliczności :) też zastanawiam sie nad projektem takiego łóżeczka (kołyski). Fajnie jak by ktoś zapodał jakiś ciekawy projekt... Bo "co więcej głów to nie jedna.." :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Października 2013, 00:06:33 czas Polski »
Nooo to witaj w klubie! Ja założyłem, że mój projekt musi być prosty. Przy moim doświadczeniu i zapleczu sprzętowym tylko taki wchodzi w rachubę. Fajnie jakby mógł służyć małemu/małej nieco dłużej (czyli zdejmujemy boki i mamy łóżeczko dla nieco starszego dzieciaczka :) ). Jak już pisałem taniej wyjdzie kupić gotowe ale tu nie chodzi o koszta tylko o satysfakcję że się zrobiło samemu, nabycie kolejnych umiejętności, pretekst do dłubania w każdej wolnej chwili w drewnie no i być może okazję do (uzasadnionych przecież ;) ) zakupów jakiejś piły której cały czas nie mam (tylko zagłębiarka - nieraz idzie się "zarypać")...
Tomku proponuję zewrzeć szeregi i pokombinować wspólnie (nawet jeśli ostateczne projekty będą różne). Co Ty na to?

Offline tomek5262

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Października 2013, 00:29:27 czas Polski »
mily68 tu nie chodzi o to co kto posiada na zapleczu.. prawdziwemu stolazowi wystarczy grzbietnica, strug, dłuto itp.. i przy odrobinie pomyślunku można coś wystrugac nawet taniej niż gotowce z alledrogo. Ale tak jak mówisz satysfakcja w tym przypadku jest bezcenna. A łącząc siły to już nawet "góry można przenosić". Tak, że zapraszam do wspólnegi "dumania"..:)

Offline krist138

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Listopada 2013, 08:16:05 czas Polski »
Cześć jak posuwa się realizacja ja też robiłem ale było to wieki temu

mily68

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Listopada 2013, 09:18:04 czas Polski »
Realizacja jak na razie stoi w miejscu. W drugiej połowie stycznia mam ferie w łódzkiem - na ten czas zaplanowałem robotę. W zasadzie wszystko już wiem, jeśli wyjdą (a na pewno... ;) ) jakieś pytania czy wątpliwości to będę Was męczył, mam też blisko siebie sklep z łóżeczkami więc jest z czego "zrzynać"... :) . Trzymajcie kciuki żeby maleństwo było zdrowe... :)

Offline Seiko

• Newbie
  • *
  • Ocena +2/-0
  • Drewno - naturalne piękno
  • View Gallery
    • meble z drewna
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Listopada 2013, 12:07:28 czas Polski »
Gratulacje, Gratulacje

Standardowe łóżko dziecięce ma wymiar materaca 140x70 cm
Myślę że powinno mieć regulowaną wysokość stelaża bo niemowlak będzie mógł spać wyżej aby był do niego lepszy dostęp a jak trochę podroście i zacznie siadać to materac obniżasz. wskazane jest aby 2-3 szczeble były wyjmowane aby trochę starczemu dzieciakowi ulatwić wychodzenie z łóżka. A dla niemowlaka jeszcze ważna sprawą jest przewijak który montujesz na łóżeczku. W niektórych modelach łóżeczek są jeszcze szuflady które w małych pokoikach są dosyć pożyteczne.

Zerknij na takie łóżeczko a jak ci się spodoba to mogę podesłać wymiary.
 http://www.seart.pl/kojec-dzieciecy-amelka-70x140-r13-p-5006.html

Meble z drewna - tworzymy z pasją i zamiłowaniem.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #26 dnia: 29 Listopada 2013, 13:01:07 czas Polski »
Wybacz Seiko  ;D niby zmiana jednej literki a inaczej  już brzmi
"aby trochę starczemu dzieciakowi ulatwić wychodzenie z łóżka"

Offline Seiko

• Newbie
  • *
  • Ocena +2/-0
  • Drewno - naturalne piękno
  • View Gallery
    • meble z drewna
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Listopada 2013, 14:13:09 czas Polski »
ano zgadza się.
Za literówki przepraszam. 
Meble z drewna - tworzymy z pasją i zamiłowaniem.

Offline krist138

« Odpowiedź #28 dnia: 29 Listopada 2013, 18:36:01 czas Polski »
Cześć  mily  mieszkamy chyba po sąsiedzku jak coś służę pomocą ja zrobiłem najprostsze bo się ociągałem a potem już nie było czasu  ,konstrukcja była z olszyny a szczebelki owalne z akacji pomalowane na biało wodną farbą ot i tyle jak coś dodam fotki

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Listopada 2013, 19:31:44 czas Polski »
a szczebelki owalne z akacji
Podobno rakotwórcze :(