07 Maja 2026, 06:32:17 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówka Jet 12 jwp.  (Przeczytany 6326 razy)

Offline small67

Grubościówka Jet 12 jwp.
« dnia: 07 Marca 2016, 10:32:39 czas Polski »
Grubościówka Jet 12 jwp.Właśnie kupiłem ją na allegro no i od razu przeprowadziłem próbę na kantówkach 10x5 cm.Szły ładnie chociaż jak włożyłem 2 naraz to lewa strona słabiej ją pchała lub stawała w miejscu. Po wyrównaniu 15 sztuk zauważyłem źe wszystkie mają niewielkie wgłębienia w środku na odcinku około 20 cm.Mi się wydaje źe jest to chyba wina tylnego blatu który jest moje za wysoko czy też jest inne wytłumaczenie. Może da się te blaty jakoś ustawić bo narazie mam instrukcje tylko po rusku i gość ma mi dosłać po polsku. Jeśli ktoś z was miał taki problem to bardzo bym prosił o porady i z góry dzięki

Offline Robsonik

Odp: Grubościówka Jet 12 jwp.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2016, 11:01:17 czas Polski »
Musisz coś sprecyzować - grubościówka czy wyrówniarka
Grubościówka ma jeden blat, wyrówniarka ma blat podawczy i odbiorczy.
Najlepiej zrób zdjęcia i pokaż o co chodzi.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2016, 11:14:59 czas Polski »
Heja, znalazłem coś takiego, może się przyda:

Generalnie dobra grubościówka za przyzwoite pieniądzę. Dobrze i czysto przy właściwym ustawieniu noży obrabia materiał miękki i twardy. Mimo tego,że to chiński produkt pod amerykańskim nardzorem to spokojnie mogę ją polecić.Dla przykładu w czasie upalnich dni,grubościowałem deski bez przerwy po 2 a czasem po 3 godziny i nie wykazuje specjalnego nagrzania.Do istotnej sprawy zaraz przy zakupie należy sprawdzić,czy silnik jest osadzony na tzw.zabezpieczeniach (metalowych kołkach),bo w przeciwnym razie w czasie pracy delikatnie puka i obrabiany materiał posuwa się z różną prędkością.Fart ten zauważyłem po pół roku pracy.Być może,że kołek był żle osadzony i wypadł.Stwierdziłem to sam po rozebraniu,ale zgłosiłem do serwisu i bez żadnego problemu wymienili mi na nową i przedłużyli gwarancję.Ważne,aby podłączyć odciąg wiorów.Co pewien czas we własnym zakresie rozebrać przeczyć,przesmarować prowadnice wysokości.Po dwóch latach dość intensywnej pracy wymienić łożyska wału,szczotki na oryginalne.Rozważałem zakup Metabo Makity,ale nie żałuję,że kupiłem JET JWP-12.Na wszystkie o których wspomniałem jest gwarancja tylko i wyłącznie 2 lata.Na JET również a serwis w Poznaniu z przesympatyczną obsługą i nie ma żadnego problemu,aby coś zakupić po okresie gwrancyjnym. Polecił ją również koledze i jest bardzo zadowolony. Hm...a kiedy miałem zamiar kupić,czytałem,pytałem a właściwie do JET JWP-12 przekonał mnie sprzedawca i jemu jestem wdzięczny.

Offline small67

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2016, 13:39:56 czas Polski »
Na allegro pisało "grubościówka"ale blaty ma 2 i jak rozmawiałem ze sprzedawcą to powiedział źe wszystko jest ustawione i mogę od razu pracować. Jak wrócę do domu to zrobię zdjęcia

Offline futrzak

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2016, 14:25:39 czas Polski »
Na Makity obecnie jest 3 lata gwarancji.

Offline small67

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2016, 21:27:05 czas Polski »
Załączam zdjęcie jak wybiera więcej na środku kantówki

Offline small67

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marca 2016, 21:30:26 czas Polski »
Może obydwa blaty robocze i ten środkowy pod nożami muszą być na jednym poziomie?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marca 2016, 21:51:10 czas Polski »
Zrób zdjęcie maszyny, bo Twój Jet jest taki sam jak Meec, Dedra czy inne marketówki. A one wszystkie mają jeden blat pod spodem i dwa predłuźenia. To wgłębienie moźe robi się w momencie kiedy przechodzisz z jednej strony maszyny na drugą ?
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline wojo72

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Marca 2016, 22:07:39 czas Polski »
A te kantówki to drugą stronę (tą po której przesuwały się po blacie) miały wcześniej wyrównaną? Nierówna "lewa strona" materiału może też być przyczyną takiego podebrania.

Offline small67

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marca 2016, 10:26:42 czas Polski »
Były równe.Na chłopski rozum to chyba coś trzeba zrobić z błagam bo powstają w tym samym momencie i są tej samej długości a nie chcę nic rozbierać bo mam ją dopiero 3 dni.Dzwoniłem juź do sprzedawcy i ma się dowiedzieć w serwisie Jet co jest przyczyną i ma mi dać znać a byłoby mi szkoda odsyłać bo chodzi jak burza i faktycznie jak na chinola nieźle wykonana.Jak dzisiaj zdążę to wieczorem zrobię zdjęcia.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2016, 11:31:22 czas Polski »
Do mnie przyszła wczoraj taka sama, ale nie probowałem jeszcze bo w domu mam szpital. Jak mi rodzina pozdrowieje to napisze swoją opinię.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2016, 11:40:36 czas Polski »
To ja pogdybam ::)
-Skoro na środku podebranie,to pierwszy blat za wysoko -i jak dochodzi go środka belki,to jak w wadze ,ciężar robi swoje+blat ciut niżej (belka opada)i może być taki efekt
-a jeśli chodzi o wkładanie równolegle materiału w grubościówkę,to jednak muszą mieć taką samą grubość-bo wałki a szczególnie gumowe to jednak chyba słaby pomysł(u mnie chyba na środku trochę się wytarły)
*To mój punkt widzenia ,mogę się mylić-koledzy poprawią jak" cusik" nie tak :-\ :P

Offline wojo72

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Marca 2016, 12:50:58 czas Polski »
Wg mnie oba stoliki pomocnicze mają uniesione końce powyżej stolika głównego i w pewnym momencie przejścia dłuższy materiał opiera się tylko na nich co powoduje większy nacisk na wał i w konsekwencji podebranie. Łatwo sprawdzić, np. przestrugać krótki kawałek drewna i zobaczyć czy efekt też występuje (np. o długości stolika głównego), można też odkręcić stoliki pomocnicze i zobaczyć jak struga.

Offline small67

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Marca 2016, 13:54:28 czas Polski »
I tak chyba popróbuję zanim zadzwoni gość od serwisu

Offline small67

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Marca 2016, 21:20:02 czas Polski »
Dzisiaj położyłem poziomicę wzdłuż wszystkich blatów i widać różnicę pomiędzy nimi ale pod nimi jak się je złoży to są takie małe śrubki z kontrującą nakrętką i chyba będzie można coś pokombinować ale muszę poczekać na odpowiedź od sprzedawcy