Poniważ kolega nie jest skory podzieleniem się informacjami po tym jak jego problem został rozwiązany a do polski trafiają jety z rosyjskimi instrukcjami opiszę szybko jak ustawić stoliki.
Zacznę jak w ikei, do ustawienia potrzebne będą: 2 x klucz 10tki, szczelinomierz albo kartka papieru, poziomica ok 1m albo inny sztywny liniał. Dodatkowo przyda się 6 śrub z nakrętkami do wymienienia fabrycznych od blatów bo gwint w blatach wyrabia się błyskawicznie.
Jak już wiadomo sprzet przychodzi do ustawienia. U mnie wyglątało to tak, że rolki były wyżej niż blat środkowy.
[smg id=1854]
[smg id=1855]
Najpierw spuszczamy na dół blaty boczne, czyli odkręcamy 12 małych czarnych śrubek (po 3 na każdą stronę). Tych co to są na pierwszym planie:
[smg id=1858]
Można też je od razu wymienić na dłuższą wersję z nakrętkami i podkładkami.
Teraz celem jest ustawienie rolek na tej samej wysokości co środkowy blat. Robimy to regulując śruby, na których opiera się stolik:
[smg id=1856]
[smg id=1857]
Czyli: odkręcamy kontrę, wkręcamy śruby tak, żeby rolki były niżej niż blat. Kładziemy poziomicę i po kolei wkręcamy śruby tak żeby kartka papieru nie wchodziła pomiędzy rolkę a poziomicę i blat i poziomice.
Oczywiście po przejściu wszytkich czterech śrub sprawdzamy jeszcze raz każde miejsce czy nie ma prześwitów. Jeśli nie ma to dokręcamy kontry i jeszcze raz sprawdzamy czy nie ma prześwitów pomiędzy rolkami i poziomica i środkowym blatem a poziomicą. Na końcu mamy coś takiego.
[smg id=1861]
Na koniec ustawiamy oba skrajne blaty na równi środkowym, tylko uważając, żeby nie podnieść ich ponad linię środkowego blatu. Mi po 5 wkręceniach tych śrubek do blatów wyrobiły się gwinty w blatach więc rozwierciłem je i wymieniłem na inne z narkętkami.
Koniec.
Jak popracuję więcej to podzielę się wrażeniami. Na razie jestem zadowolony. Po ustawieniu struga równo i gładko.
Bardzo dobrze też radzi sobie odciąg. Używam go bezpośrednio z Kercherem MV3 i ~95% wiórów jest zbierana.