07 Maja 2026, 08:29:04 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówka Jet 12 jwp.  (Przeczytany 6327 razy)

Offline small67

Odp: Grubościówka Jet 12 jwp.
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Marca 2016, 21:25:10 czas Polski »
Przesyłam fotki

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Marca 2016, 21:40:43 czas Polski »
Cytat: small67 link=topic=5324.msg69568#msg69568 =1457468402
są takie małe śrubki z kontrującą nakrętką
To zapewne śruby  do  regulacji położenia stolików przedłużających. W instrukcji zapewne masz napisane, że oba stoliki przedłużające i stolik w maszynie mają być na jednym poziomie.

Offline small67

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Marca 2016, 11:02:17 czas Polski »
Dzięki za pomoc. Przed chwilą dzwonił pan z serwisu źe po to są te śrubki z nakrętki i źe mam napisane w instrukcji.Ale mówię panu źe instrukcja po polsku idzie pocztą a ja mam po rusku. No to byle do wieczora i zabieram się do ustawiania blatów. Dzięki wszystkim za porady

Offline small67

« Odpowiedź #18 dnia: 11 Marca 2016, 10:22:30 czas Polski »
Maszyna wyregulowana  i śmiga jak ta lala. Ustawiłem 2 robocze blaty do poziomicy i problem zniknął. Jeszcze nie podoba mi się ten blat stały bo jest teraz ok 1 mm może niecały trochę niej ale oglądałem go i z tym nie będzie problemu bo zmierzą szczelinomierzem i podłoźę pod spód podkładki tej samej grubości i będzie git.Nie wiem czy da się załączyć filmik na forum bo komputerowiec ze mnie cienki.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Marca 2016, 12:22:03 czas Polski »
Nie wiem czy da się załączyć filmik na forum bo komputerowiec ze mnie cienki.
Wrzuć na YT i wklej linka usuwając z adresu s w http/s
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Marca 2016, 18:23:03 czas Polski »
A więc i ja uruchomiłem swoją grubościówkę. Na razie jestem pozytywnie nastawiony chociaż nie robiłem nią nic poważnego. Tylko kilka desek do testów.

@small67 - czy udało Ci się ustawić w jednej powierzchni 3 blaty + rolki ? U mnie rolki są wyżej z 1mm, chociaż co ciekawe struga równo.

Podbiera mi na końcach z 6 cm. Też tak masz ?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Kwietnia 2016, 20:36:15 czas Polski »
Poniważ kolega nie jest skory podzieleniem się informacjami po tym jak jego problem został rozwiązany a do polski trafiają jety z rosyjskimi instrukcjami opiszę szybko jak ustawić stoliki.

Zacznę jak w ikei, do ustawienia potrzebne będą: 2 x klucz 10tki, szczelinomierz albo kartka papieru, poziomica ok 1m albo inny sztywny liniał. Dodatkowo przyda się 6 śrub z nakrętkami do wymienienia fabrycznych od blatów bo gwint w blatach wyrabia się błyskawicznie.

Jak już wiadomo sprzet przychodzi do ustawienia. U mnie wyglątało to tak, że rolki były wyżej niż blat środkowy.
[smg id=1854]
[smg id=1855]
Najpierw spuszczamy na dół blaty boczne, czyli odkręcamy 12 małych czarnych śrubek (po 3 na każdą stronę). Tych co to są na pierwszym planie:
[smg id=1858]
Można też je od razu wymienić na dłuższą wersję z nakrętkami i podkładkami.
Teraz celem jest ustawienie rolek na tej samej wysokości co środkowy blat. Robimy to regulując śruby, na których opiera się stolik:
[smg id=1856]
[smg id=1857]
Czyli: odkręcamy kontrę, wkręcamy śruby tak, żeby rolki były niżej niż blat. Kładziemy poziomicę i po kolei wkręcamy śruby tak żeby kartka papieru nie wchodziła pomiędzy rolkę a poziomicę i blat i poziomice.
Oczywiście po przejściu wszytkich czterech śrub sprawdzamy jeszcze raz każde miejsce czy nie ma prześwitów. Jeśli nie ma to dokręcamy kontry i jeszcze raz sprawdzamy czy nie ma prześwitów pomiędzy rolkami i poziomica i środkowym blatem a poziomicą.  Na końcu mamy coś takiego.
[smg id=1861]
Na koniec ustawiamy oba skrajne blaty na równi środkowym, tylko uważając, żeby nie podnieść ich ponad linię środkowego blatu. Mi po 5 wkręceniach tych śrubek do blatów wyrobiły się gwinty w blatach więc rozwierciłem je i wymieniłem na inne z narkętkami.
Koniec.

Jak popracuję więcej to podzielę się wrażeniami. Na razie jestem zadowolony. Po ustawieniu struga równo i gładko.

Bardzo dobrze też radzi sobie odciąg. Używam go bezpośrednio z Kercherem MV3 i ~95% wiórów jest zbierana.