01 Maja 2026, 10:54:22 czas Polski

Autor Wątek: Psie budy  (Przeczytany 8071 razy)

Offline harnas3007

Psie budy
« dnia: 09 Marca 2016, 10:58:09 czas Polski »
Witam,

Obiecałem pomóc znajomemu w przygotowaniu kilku psich bud. Rozwiązanie musi być budżetowe, ale też i solidne. Zanim jednak coś zaprojektuję chciałbym skonsultować same założenia.

- wielkość 900x600x750 mm (legowisko)
- konstrukcja z łat 40x40 mm
- ocieplenie styropianem (wszystkie ściany, podłoga i dach)
- ściany płyta OSB 12mm
- dach o niewielkim spadku (około 50 mm) pokryty warstwą papy

Wątpliwości mam czym zabezpieczyć drewno. Sama fabryczna impregnacja płyty to będzie trochę mało.

Zastanawiam się też jak rozplanować konstrukcję, żeby solidnie przymocować wewnętrzne i zewnętrzne ściany z płyty.

Offline harnas3007

Odp: Psie budy
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2016, 18:37:06 czas Polski »
Gdzieś wcześniej mi wcięło załącznik. Pierwsza koncepcja zakłada budowę panelową z konstrukcją wewnątrz każdego panelu.

Offline Rizer

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2016, 19:01:37 czas Polski »
Ja robiłem budę w konstrukcji szkieletowej (tej co cała Ameryka na niej stoi) i bardzo polecam ten sposób. Najpierw robisz szkielet (szybka, łatwa robota) potem obijasz od wewnątrz płytą. Następnie ocieplasz wpychając ocieplinę (styropian) w ściany i potem zakrywasz płytą od zewnątrz.  Co do dachu, to ja bym go powiększył, tak aby wystawał poza obrys ścian. Wtedy śniegu nie napada i deszczu nie naleci. Co do impregnacji to proponowałbym jakiś impregnat powłokotwórczy. Ja użyłem impregnatu akrylowego woskowego z Primacol'u i nie ściera się, a i woda po nim ładnie spływa (no i ładnie wygląda) :)
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Henry

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2016, 19:58:58 czas Polski »
Też robiłem szkielet, tylko obity deskami (tak samo - najpierw od środka). Choć drugi raz to chyba środek bym obił HDF'em bo pies lubi ogryzać drewno i już zaczął się dobierać do ścianek.
Jeśli buda ma stać samotnie to zabezpiecz wejście od wiatru i deszczu - wystającym dachem i przedłużoną ścianką z boku.
Wysokość to 75cm? To jakoś wysoka...

Offline michal4823

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2016, 20:17:49 czas Polski »
Ja budę dla swojego pieska, zacząłem robić od środka. Najpierw zrobiłem wnętrze, z płyty wiórowej szarej, do tego przykręciłem kantówki na grubość styropianu, natomiast na zewnątrz dałem sklejkę 6mm. Pierwszy i ostatni raz wykorzystałem skleję do tego celu, następnym razem tylko deski felcowane lub za zakładkę. Na szczęście lokatorka zadowolona :)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2016, 20:21:54 czas Polski »
Pierwsza koncepcja zakłada budowę panelową z konstrukcją wewnątrz każdego panelu
Też tak kiedyś zdobiłem i wyszło szybko i ładnie(łączenia paneli przed skręceniem można lekko przejechać pianką montażową i skręcić)
Ścianki wewnątrz budy wykładałem HDFem spuchło to od wilgoci-lepsza byłaby cienka sklejka.
Kiedyś dla odmiany robiłem "budżetową" budę dla kota.W jeden dzień skleiłem na poliuretanie pudło ze styropianu (bez dachu) . W drugi dzień wyciąłem wejście ,okleiłem budę sklejką wewnątrz i zewnątrzi na koniec dokleiłem styropian na dach+dach ze sklejki -Rozwiązanie tymczasowe a już kilka kotów przeżyło :)
Pozdrawiam Tomek

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2016, 21:27:50 czas Polski »
Ile Cie wyjdzie taka buda z płyty?
Popatrz na boazerię albo szalówkę na zewnątrz. można znaleźć za 12zł za mkw

Offline Rizer

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Marca 2016, 22:13:33 czas Polski »
Polecam przykręcić deski nieobrzynane na zakładkę(jak gonty). Tanie, dobre, ładne :)
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marca 2016, 22:15:31 czas Polski »
Ja ostatnio robiłem budę, potem przyszli i mi odkupili... i teraz nie ma czasu na drugą ;D

Offline robson

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marca 2016, 22:23:55 czas Polski »
z płyty wiórowej szarej
nie szkoda Ci zwierzaka, płyty wiórowe zawierają formaldehydy   :(

Offline looq1

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marca 2016, 22:25:33 czas Polski »
Dla psa nie ocieplaj styropianem. Przy jego wyczulonym słuchu piszczący o deski styro to katorga. Wsadź tam wełnę i będzie dobrze

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marca 2016, 22:36:06 czas Polski »
Jest nawet grono ludzi co mówi że pies nie powinien mieszkać w ocieplonej budzie, ważne by była szczelna i nie gwizdało w środku od wiatru...
Teraz nasz pies ma ocieploną styropianem i blachę na dachu, nic nie mówił żeby mu przeszkadzał hałas i dźwięki ale...

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marca 2016, 22:36:38 czas Polski »
Ja ostatnio robiłem budę, potem przi yszli i mi odkupili... i teraz nie ma czasu na drugą
Co na to pies??
Pozdrawiam Tomek

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marca 2016, 22:39:38 czas Polski »
Też nic nie mówił... ale mam wrażenie że nie mówi mi o wszystkim....

Offline robson

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marca 2016, 22:40:37 czas Polski »
Pewnie wyje z zachwytu  ;D