01 Maja 2026, 20:55:35 czas Polski

Autor Wątek: Psie budy  (Przeczytany 8073 razy)

Offline Henry

Odp: Psie budy
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Marca 2016, 08:19:03 czas Polski »
Jak buda stoi na podwórku to ma dobry przewiew, więc wszystko szybko się ulatnia i raczej trudno o stężenia które by miały jakieś znaczenie.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Marca 2016, 09:08:57 czas Polski »
A ja słyszałem że psy nie za bardzo tolerują przeciągi w budach taki mi znajomy weterynarz mówił  ???

Offline Henry

« Odpowiedź #32 dnia: 11 Marca 2016, 09:25:21 czas Polski »
Przeciągów nie ma jak buda jest dobrze ustawiona i osłonięta od wiatru. Ale zazwyczaj ma na tyle duże wejście i przestrzeń w środku że jak pies wchodzi i wychodzi to jest spora wymiana powietrza. Dlatego ja większemu piesowi zrobiłem budę z dwoma "pokojami" na wypadek solidnej zimy. Mniejszy nie potrzebuje bo jak jest duży mróz to może spać w domu.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #33 dnia: 11 Marca 2016, 09:54:40 czas Polski »
psy nie za bardzo tolerują przeciągi
żeby był przeciąg to muszą być(chyba) dwa wejścia ,albo wejście+okno ???
Pozdrawiam ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Marca 2016, 10:06:00 czas Polski »
Ja dla swojego laba zrobiłem budę w oparciu o ten projekt

Buda zrobiona na stelażu z kantówki 40x60, ocieplenie to styropian 60mm na mocny wcisk, do tego dwuspadowy dach. Całość obita płytą OSB. Ciężka jak diabli, trzech chlopa ją ustawiało ;)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Offline Henry

« Odpowiedź #35 dnia: 11 Marca 2016, 10:12:42 czas Polski »
Wymiarowo jak moja - tylko obita świerkiem, więc z ojcem daliśmy radę (z trudem) ją ustawić ;)
A izolację zrobiłem z takiej cienkiej pianki pod panele podłogowe (2-3 warstwy). Myślę że nie ma co przesadzać z tym styropianem chyba że zainstalujemy drzwiczki i ogrzewanie ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Marca 2016, 10:23:25 czas Polski »
Przesadzać nie ma co - fakt. Ale jak mu za ciepło to siedzi w "sieni" a jak mróz idzie to przenosi się do "salonu" :)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Marca 2016, 17:01:50 czas Polski »
pies woli w dzień leżeć na budzie ale ciężko mu było wskoczyć
Z takim łańcuchem u szyi też byś miał problem...  >:(

Offline Henry

« Odpowiedź #38 dnia: 11 Marca 2016, 17:11:14 czas Polski »
To jest najlżejszy jaki wytrzymywał. Mieliśmy mu kojec z siatki zrobić, ale pojawił się drugi pies więc zdecydowaliśmy że zrobimy kojec dla nowego bo szkoda go przyzwyczajać do łańcucha. No i nowy ma luksusy, a stary musi poczekać jeszcze z pół roku.

Offline subbas

« Odpowiedź #39 dnia: 12 Marca 2016, 14:49:05 czas Polski »
Ja dla swojego psa zrobiłem dokładnie taką samą budę jak KOZIO, z tarasem :D  Na dachu deski, papa i gont. Zero przecieków, ciepła i szczelna. Ocieplona styropianem, od środka HDF, z zewnątrz deska boazeryjna. 

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #40 dnia: 14 Marca 2016, 09:16:34 czas Polski »
Tak robiłem jedną budę. Od środka osb 8 mm do tego do każdej płyty przymocowane kantówki - i taki moduł (osb+2 kantówki) skręcane śrubami (tymi z metra) chyba m6. Szybko idzie, między kantówki styropian czy wełnę i na zewnątrz deski jakieś 20 mm. Od środka szpary między OSB zakitowałem - miałem kit do parkietów. Dach poszedł gont bitumiczny - przynajmniej nie dzwoni jak blacha. Do tego podest jest zrobiony ..... pies i tak mieszka w garażu .... psu na budę cała robota :(

więcej fotek - https://picasaweb.google.com/104362222388501888661/Buda

Offline Henry

« Odpowiedź #41 dnia: 14 Marca 2016, 09:49:39 czas Polski »
Tak to jest z psami :) Pies rodziców cały dzień leży albo na ziemi jak jest więcej niż 5 stopni, albo na budzie. Tylko w nocy do niej wchodzi. No, wczoraj wszedł do niej w dzień - ale tylko dlatego że wcześniej wlazł tam kot i pies chyba poszedł sprawdzić czym mu przypadkiem nie nasikał ;)

Offline harnas3007

« Odpowiedź #42 dnia: 19 Marca 2016, 09:57:04 czas Polski »
Ostatecznie skończyło się na konstrukcji kombinowanej. Dno i boki na szkielecie, a przód, tył i dach jako panele. Składało się nawet przyjemnie. W ostatecznym rozrachunku na dwie budy wykorzystałem 7 płyt OSB, 42 mb łat i 11 płyt styropianu. Kolejne jednak zamierzam robić z desek drewnianych (fazowane albo na zakładkę). Z płytą OSB był ten problem, że mocno kombinowałem jak zminimalizować odpady.

Z całego efektu jestem zadowolony, a kundelek będzie bardziej wesoły.