18 Maja 2026, 21:19:56 czas Polski

Autor Wątek: pomoc w wyborze struga na początek  (Przeczytany 15647 razy)

Offline janoos

Odp: pomoc w wyborze struga na początek
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Marca 2016, 09:11:54 czas Polski »
Taki jest plan, tylko czasu na razie brak.

Offline janoos

« Odpowiedź #31 dnia: 21 Marca 2016, 14:40:24 czas Polski »
Jednak okazało się, iż sklep z linka wczesniejszego działa.

http://stanley-polska.pl/index.php?p676,stanley-strug-rowniak-maly-1-12-060

Zamówiłem kiedy powyższe (jeszcze w cenie 97zl) oraz zestaw do ostrzenia jakiś czas temu, ale żadnego maila i potwierdzenia nie otrzymałem. Dziś niespodzianka, kurier przywiózł he.

No to chyba można zamawiać.
Kontakt mailowy - 0, kontakt telefoniczny - 5 (odbierają), w sumie trochę dziwnie ale cóż - ważne aby działało.

Offline janoos

« Odpowiedź #32 dnia: 29 Marca 2016, 10:41:10 czas Polski »
Mam problem z ustawieniem noża w tym małym strugu z poprzedniego linka. Niby wszystko złożone jak trzeba, ale nóż wystaje ze struga dopiero jak jest maksymalnie regulacja szczeliny otwarta. Wygląda to tak, jakby nóż był pod zbyt małym kątem. Jakaś rada na to?

Offline Henry

« Odpowiedź #33 dnia: 29 Marca 2016, 11:19:31 czas Polski »
A na pewno ustawiłeś go fazą do góry? W strugach o małym kącie ostrze dajemy odwrotnie niż w dużych.

Offline janoos

« Odpowiedź #34 dnia: 29 Marca 2016, 11:32:35 czas Polski »
Tak, fazą do góry założony był. W ramach eksperymentu odwróciłem fazą do dołu ale nóż wtedy się nie mieści wcale w otworze.

Offline Henry

« Odpowiedź #35 dnia: 29 Marca 2016, 11:53:04 czas Polski »
Dziwne bo w tym strugu nie ma żadnej regulacji pod nożem. U mnie wychodzi mniej więcej w połowie maksymalnego otwarcia szczeliny. A maksymalne rozwarcie ma prawie 7mm.

Offline janoos

« Odpowiedź #36 dnia: 29 Marca 2016, 12:16:26 czas Polski »
No pod nożem nic nie ma dlatego się dziwię. Wrzucę wieczorem lub jutro foto jak to wygląda.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Marca 2016, 12:47:59 czas Polski »
Ile masz podcięć na nożu ?
Normalnie noże do małych Low Angle Block mają kilka podcięć . Skręć śrubę regulacji maksymalnie w lewo i połóż nóż tak aby był 1 max 2 mm od krawędzi - musisz trafić właściwym podcięciem na czop wodzika - poskładaj strug i wszystko powinno być OK.

Offline janoos

« Odpowiedź #38 dnia: 29 Marca 2016, 14:09:32 czas Polski »
3 podcięcia mam, chyba na 1 trafiałem, sprawdzę za godzinkę lub dwie

dziękuję za radę

Offline janoos

« Odpowiedź #39 dnia: 29 Marca 2016, 20:35:30 czas Polski »
Sprawdzałem, zakladam na 1 lub 2 podciecie i przy maksymalnie rozwartej szczelinie noz prawie do konca siega a wystaje minimalnie. Wrzucam trochę foto, może ktoś zauważy jakiś błąd.

Offline Henry

« Odpowiedź #40 dnia: 29 Marca 2016, 20:54:50 czas Polski »
Wygląda normalnie Stanleyowo-tandetnie. Podszlifuj trochę korpus i tyle.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Marca 2016, 22:45:34 czas Polski »
Jeszcze raz. Czy pokrętło regulacji wysokości noża jest skręcone do oporu w lewo? Wodzik jest wtedy najwyżej i w takim jego położeniu zakładaj nóż. Możesz nie zapinać docisku tylko przyciśnij palcem nóż i opuszczaj go kręcąc pokrętłem w prawo , jeżeli nie wyjdzie ze szczeliny , podciągnij wodzik znowu maksymalnie do góry i opuść nóż o jedną szczelinę. Sprawdź jak daleko opuszcza się. Tak jak jest na zdjęciach jest za ciasno. W ostateczności pozostaje zgodnie z radą Henry'iego szlifowanie korpusu.

Offline janoos

« Odpowiedź #42 dnia: 30 Marca 2016, 08:48:14 czas Polski »
Dopiero teraz widzę, że słabe foto zrobiłem...

Tak, okręcam maksymalnie, przykładam nóż np na 1 szczelinie lub 2 i nie wystaje ze stopy (przy 3 nacięciu ostrze dotyka już regulacji szczeliny). Podkręcając to tylko na drugiej szczelinie wystaje ale dopiero daleko jak na foto czyli ciasno. Da się strugać ale tylko bardzo małym wiórem przy maksymalnie rozwartej szczelinie (no ale chyba nie o to chodzi). Wygląda to tak jakby odrobinę zbyt mały kąt był. W ramach eksperymentu założyłem tę część ze skrzydełkami odwrotnie i wtedy nóż wychodzi przy krawędzi stopy i można szczelinę zmniejszyć ale nie ma regulacji noża pokrętłem z tyłu.

Szlifowanie stopy sprawi, że nóż będzie trochę więcej wystawał ale nadal tak daleko. Już sam nie wiem i się tylko denerwuję...heh

Może ktoś wrzucić foto stopy z dobrze ustawionym nożem?

Offline Henry

« Odpowiedź #43 dnia: 30 Marca 2016, 09:37:55 czas Polski »
Ten strug jest do małego wióra więc jeśli jakoś działa to i tak dobrze. Gorzej że jak się zapcha wiórami to będzie Ci ciężko wyczyścić nie mogąc powiększyć szczeliny.
Po południu zrobię zdjęcie swojego.

Offline Henry

« Odpowiedź #44 dnia: 31 Marca 2016, 10:18:13 czas Polski »
Mój wygląda tak:

Musiałbyś porównać szlif przed szczeliną bo na Twoich zdjęciach słabiej widać - ale stawiam na to że musisz wziąć pilnik i poprawić.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2016, 10:19:57 czas Polski wysłana przez Henry »