02 Maja 2026, 14:16:40 czas Polski

Autor Wątek: Zdzieranie starych farb ze ścian  (Przeczytany 7162 razy)

Offline futrzak

Zdzieranie starych farb ze ścian
« dnia: 10 Marca 2016, 15:25:42 czas Polski »
Mam pytanie do was, czy ktoś używał szlifierki kątowej wraz z tarczą diamentową do szlifowania betonu http://allegro.pl/tarcza-diam-do-szlifowania-betonu-125mm-turbo-i5361366283.html w celu usunięcia farby ze ścian? Jak myślicie, zda to egzamin?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Zdzieranie starych farb ze ścian
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca 2016, 15:56:02 czas Polski »
Powinno być dobrze . Widziałem jak  agresywnie idzie to w beton.

Offline wojo72

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marca 2016, 16:24:34 czas Polski »
Ściany będą potem do szpachlowania, lepiej użyć szlifierki go gładzi gipsowej będzie mniej szkód w tynku. Ja używałem takiej do betonu i łatwo tym zajechać powierzchnię.

Offline swfr

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marca 2016, 16:40:26 czas Polski »
Farbę zdrapiesz, ale ile będzie pyłu, szpachlowania i sprzątania po tym zabiegu. Nie zazdroszczę.

A nie lepiej tradycyjnie: ciepła woda + mydło malarskie + szpachelka?

Offline Arek15

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marca 2016, 18:36:24 czas Polski »
ściana będzie jak "po ostrzale artyleryjskim":) kurz na placu bitwy nie opadnie nawet po tygodniu:)duzo roboty.... czemu taki wybór?

Offline wanar1984

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marca 2016, 19:39:56 czas Polski »
kolego odpuść z ta tarcza do betonu. duzo dziur porobisz. jak wpadnie w miekki tynk to wchodzi jak w maslo. kup dysk z rzepem do szlifierki katowej kup papier gruby 36 albo i grubszy daja lepszy efekt niz szlifowanie tarcza do betonu. pozdrawiam

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marca 2016, 20:10:03 czas Polski »
Jak koniecznie chcesz szlifować to najlepiej wypożycz sobie "żyrafę" do szlifowania gładzi (ma odciąg) bo pyłu będzie z tego co niemiara.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marca 2016, 20:41:00 czas Polski »
Mój temat. :)
Kombinowałem na różne sposoby oczyścić tynki cementowo-wapienne z powłok starej farby.
Szczotka na szlifierce, to najbardziej poroniony pomysł, jaki przyszedł mi do głowy. :)
Zupełnie się nie sprawdza.
Jak lekko przyłożysz, to się ślizga, a jak dociśniesz, to dziura. Do tego hałas i kurzawa.

Ale znalazłem sposób. Uważam go za najlepszy i najszybszy.
Potrzeba szczotki: http://images.sklepy24.pl/22837325/480/medium/szczotka-druciana-czolowa-100mm-z-gwintem-m14.jpg (oczywiście chodzi o kształt, a nie firmę).
Najpierw należy zmoczyć tynki, ale nie tak, żeby się z nich lało. Odczekać i po podeschnięciu wziąć szczotkę w dłoń (kształt pasuje idealnie) i wycierać ścianę, jak tablicę. Najlepiej z góry na dół.
Gdy ściana będzie zbyt mokra, to szczotka się zapcha i trzeba będzie często wystukiwać z niej starą powłokę.
Jak mam skrobać sufit, to dokręcam drewnianą rączkę o długości nieco szerszej niż dłoń i jadę tak, jakbym malował pędzlem.
Po takim zabiegu masz prawie surowy tynk, a cały syf leży pod ścianą i łatwo go zebrać.
Oczywiście przed gipsowaniem należy zmieść ściany w celu odkurzenia i wymiecenia luźnych ziaren piasku.
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2016, 20:42:38 czas Polski wysłana przez Klo »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marca 2016, 20:50:37 czas Polski »

Offline Arek15

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2016, 20:58:30 czas Polski »
taką czyściłem blaty równiarki- na szlifierce 900w marketowej- sztoka praktycznie nie nosiła śladów zużycia- za to szlifierka wysiadła:)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marca 2016, 21:00:25 czas Polski »
Klo  a próbowałeś tej mocnej szczotki?
http://lessmann.pl/pl/p/szczotka-doczolowa-splatana-srednica-80-mm-drut-stalowy-utwardzony-0.5-STH/254
Nie.
Ale uważam, że szczotka na kątówce, to masa problemów i mało efektów. Oczywiście mowa o czyszczeniu tynków. :)
To co wyżej napisałem, zostało przeze mnie niejednokrotnie spraktykowane. Jak masz silne ręce, to w ciągu 8 godz. spokojnie oczyścisz 60m mieszkanie.

Offline Arek15

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marca 2016, 21:08:04 czas Polski »
:) i potem przez 2 tygodnie się nie podetrzesz :)
trzeba wybrać optymalne narzędzie , ja bym chyba powoli ręcznie wszystko - najmniej się uszkodzi

Offline leku

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marca 2016, 21:10:20 czas Polski »
A może inaczej. Zeskrobać co luźne na ile się da. Następnie dobry grunt głęboko penetrujący.
Dalej pewnie trzeba będzie i tak wyrównać czyli nałożenie gładzi. Gips, akryl w zależności od grubości.
Ponownie gruntowanie i finalne malowanie.
Dawno temu tak ratowałem ściany z tynków wapiennych (miękkich) pokrytych farbami klejowymi.
Trzyma się bez problemów do dzisiaj :)

Offline futrzak

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Marca 2016, 09:27:09 czas Polski »
Głównie to chodzi o ściany w łazience, które mają pewnie z 40-50 lat. Warstw farby jest nie wiadomo ile. A na zewnętrznej stronie olejną przeciągnięte, a chce sobie płytki na tym położyć. Z doświadczenia widziałem, że kleje nie do końca trzymają ścian pomalowanych, szczególnie jak tam jest mróz w zimie :D. Tak więc trochę farby olejnej schodzi, lecz reszta już nie bardzo i pasuje coś zastosować.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Marca 2016, 09:50:41 czas Polski »
Jeśli chodzi o farbę olejną ,to traktowałem palnikiem gazowym.
Było to dawno, jak nie było chemii i opalarek elektrycznych ;)

A dalej to bym zrobił jak radził Klo szczotką ,a to co nie zejdzie i się trzyma mocniej potraktował gruntem głębokopenetrującym i na to szpachle lub płytki.
Piszesz o przemarzaniu -to tu bym stawiał że ściana może być zagrzybiona(jakieś czarne naloty) w takich miejscach traktowałem wybielaczem ACE
I jak to jest ściana nie ocieplona(przemarza) to płytki od góry do dołu.
Można się ze mną nie zgodzić -a czasami wyprowadzić z błędu jak nie mam racji :)
Pozdrawiam ;)