11 Czerwca 2026, 23:10:03 czas Polski

Autor Wątek: Ławka dwuosobowa  (Przeczytany 11970 razy)

Offline bellerophon

Ławka dwuosobowa
« dnia: 10 Października 2013, 19:06:56 czas Polski »
Witam,
Teraz czas na prezentację kolejnej naszej realizacji. Tym razem jest to dwuosobowa ławka.
Tak jak nasze wcześniejsze realizację jest ona wykonana z desek modrzewiowych (3,5 x 11 cm).
Jako, że jest to nasz kolejny mebel tym razem postanowiliśmy wykorzystać więcej połączeń na wręby. Samo wykonanie połączeń zabrało masę czasu. Pomierzenie wszystkiego i wycinanie. No, ale trzeba się rozwijać i ćwiczyć nowe połączenia. Po zdjęciach widać, że wycinania było sporo. Zarys wręby był wstępnie wycinany na ukośnicy a potem pozostałości były usuwane ręcznie za pomocą dłuta. Jak za każdym razem staraliśmy się pousuwać jak najwięcej sęków, tych brzydkich i „chorych”. Potem dokładne szlifowanie i malowanie lazurą, jednak tym razem innym kolorem, żeby pasowało do nowego otoczenia. No i na końcu etap montażu, staraliśmy się ukryć jak najwięcej wkrętów, ale do perfekcji jeszcze trzeba trochę poćwiczyć.
Ławka pojechała do kuzynki. Stoi przed wejściem do domu pod zadaszeniem.

Planowaliśmy zrobić coś na kształt takiej „romantycznej ławeczki”. Sami oceńcie jak wyszło.

Krytyka każdego rodzaju mile widziana ;)

Offline bellerophon

Odp: Ławka dwuosobowa
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Października 2013, 19:08:45 czas Polski »
Dalsza część zdjęć.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Października 2013, 19:13:47 czas Polski »
Już lepiej, ale ćwiczcie czopy. To dłużej trwa, ale już prawdziwe stolarstwo :)

Offline Jakub

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Października 2013, 20:31:29 czas Polski »
Nooo pięknie, szacun za to oparcie, kawał solidnej stolarki ;) Ale nie byłbym sobą jak bym nie napisał, że zrobiłbym to na domino  :P :P
Pozdrawiam Jakub.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Października 2013, 20:34:43 czas Polski »
Coraz lepiej
Te łączenia  które  zastosowałeś   to  nie  wręgowe  ale  nazywają się  nakładkowe .
1. osłabiłeś  wzdłużne dwa elementy  oparcia  ( może się  złamać )  . Pionowe żebra jeśli nie  czopy to spróbuj   w przyszłości  dać połączenie  na kołki  .
2. To samo  dotyczy połączeń  nóg , bo tak  długie  nakładki osłabiają  konstrukcję  . Można taką nakładkę skrócić o połowę ( 5 cm ) i zaciąć  na jaskółczy ogon , a w nodze zrobić na niego  wybranie  . Dostał byś fachowe  połączenie stolarskie , ładnie  wyglądające , a na dodatek  samo się trzymające i usztywniające konstrukcję . Tylko nie  zrobił  byś tego na pilarce tarczowej , ale można pomóc  sobie nawiercając obok siebie  kilka razy wiertłem i resztę  wybrać  dłutem .
3. Powodzenia

Offline robson

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Października 2013, 20:37:06 czas Polski »
Witam, o ile forma wykonanie ławki jest ok , :)
wygląda to tak jakby zabrakło czasu na montaż :)

1.te wkręty na wierzchu są dla mnie nie do przyjęcia :( -może kołki+ śruba szwedzka
2.przestające elementy względem siebie :(
3.  ...
nie zrażajcie się moją opinią -powodzenia

Offline Dreluks

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Października 2013, 21:55:50 czas Polski »
Witam,

Nareszcie, fajna realizacja ;) Zawsze ogrodówka mi się podobała i będzie podobać. Jak poprzednicy napisali jest kilka minusów więc nie będę powielać odpowiedzi. Myślę że jak jeszcze troszkę popracujecie to już lepiej będzie wychodzić.
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października 2013, 22:06:08 czas Polski »
Dzięki za kolejną realizację opisaną i pokazaną na fotkach. Myślę, że ten dział na forum DiD będzie się cieszył dużym powodzeniem.

Co do ławki, a raczej elementów - koniecznie frezarka w ruch i krawędzie pozałamywać (nawet frezem r5). Wtedy dopiero da się meble "macać" i sprawia to przyjemność :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline bellerophon

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Października 2013, 22:43:22 czas Polski »
Wielkie dzięki za komentarze. Na pewno nie pójdą na marne.
Mam nadzieję że jak w przyszłości dorobimy się frezarki to będzie można ładnie zaokrąglić krawędzie, ale na chwile obecną budżet nie pozwala więc robimy tym co mamy dostępne.
tomekz > następnym razem weźmiemy pod uwagę odpowiednie dobieranie nakładek.
Jakub > też chętnie bym zrobił to na domino, ale znowu się to sprowadza do budżetu. Jak na razie jest to bajka przyszłości.
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2013, 22:45:14 czas Polski wysłana przez bellerophon »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Października 2013, 22:47:58 czas Polski »
Jak zawsze wielkie dzięki za komentarze! Za każdym razem uważnie studiujemy i wyciagamy wnioski z tego cosami zrobilismy i z  tego co wy zauważyliście i na co zwróciliscie uwagę. Oczywiście wtedy trzeba to skonfrontować z naszymi umiejętnościami. Oczywiscie cały czas ćwiczymy i każda realizacja to nowe elementy. W przyszłym projekcie zamierzam zastosować kołki. Czopy chyba będa musiały poczekać na jeszcze następny raz. Nie jestem pewien czy juz teraz uda nam się to zastosowac. Cały czas chcemy sie doskonalic i podnosic poprzeczkę.
Zaokrąglanie krawędzi i sfazowania to plany na przyszłość - trzeba się dorobic frezarki  :)

Jeszcze raz dzięki za uwagi i prosimy o więcej. To jest zawsze okazja do nauczenia sie czegoś nowego.

Pozdrawiam
MarcinW

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Października 2013, 22:50:19 czas Polski »
Ktoś na tym forum polecał frezarkę z Juli firmy Meec - cena baaaardzo atrakcyjna...

Offline MarcinW

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Października 2013, 23:05:29 czas Polski »
jasne że cena byla atrakcyjna. Ale trzeba mieć wolne fundusze nawet na ta atrakcyjną cenę.
Jak pisałem - jest całkiem wysoko na liście zakupów. Mam nadzieję ze juz niedługo wypadnie z listy i wpadnie do warsztatu :D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Października 2013, 08:11:57 czas Polski »
sfazowania to plany na przyszłość
Dobrze że staracie się robić coraz lepiej. A  sfazowania z powodzeniem  można  zrobić   np.strugiem :)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Października 2013, 10:44:33 czas Polski »
Dokładnie - strug w rękę i do ataku :) Jedna wada struga to problem na łukach :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline bellerophon

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Października 2013, 13:59:17 czas Polski »
No główną ideą rozwoju jest zdobywanie coraz to nowych doświadczeń, a co za tym idzie również wyposażenia warsztatowego.